У чени от Медицинския факултет на Йейл са установили, че намаляването на нивото на аминокиселината цистеин в организма може да предизвика активно изгаряне на мазнини. Резултатите от изследването са публикувани в списание Nature Metabolism (NatMet).

Експериментите са проведени както върху мишки, така и върху здрави хора без затлъстяване. При намаляване на калориите участниците са отслабнали, а нивото на цистеин в бялата им мастна тъкан е намаляло. Това от своя страна е стимулирало трансформацията на бялата мазнина в кафява - специален вид мастна тъкан, която не съхранява енергия, а напротив, я изразходва, произвеждайки топлина и ускорявайки метаболизма.

При мишки, напълно лишени от цистеин, загубата на тегло е настъпила особено бързо: според учените мазнините при такива животни буквално са „изчезнали“. Телесната температура на гризачите спаднала с почти 40%, но това не увредило тъканите на тялото. Изследователите предполагат, че при дефицит на цистеин тялото задейства защитни механизми и преструктурира енергийния метаболизъм.

Реакции

Кристиан Щадлер, ръководител на лабораторията за оксидативен стрес, отбелязва, че цистеинът участва не само в метаболизма на мазнините, но и във важни биохимични реакции, по-специално в окислително-редукционните процеси. Това отваря перспективи за бъдещи методи за отслабване, които не са свързани със строго ограничаване на калориите.

Хипотеза

За да потвърдят тази хипотеза, учените провели допълнително проучване, в което участниците следвали диета с 14% калориен дефицит в продължение на една година. В резултат на това е регистрирано намаляване на възпалението в организма, подобрение в мускулното състояние и най-важното - намаляване на нивата на цистеин в мастната тъкан. Всичко това е съпроводено с постоянно намаляване на телесното тегло.

Според авторите на работата новите данни могат да променят стратегията за борба със затлъстяването: сега учените знаят точно как бялата мастна тъкан се превръща в кафява. Изкуственото активиране на този механизъм може да улесни процеса на отслабване при хора с ограничена подвижност и невъзможност да се придържат към диета.

Бактерия

Международна група изследователи, ръководена от Университета в Копенхаген, междувременно откри бактерия, която може да повлияе на метаболизма и да намали телесното тегло. Резултатите от изследването са публикувани в списание Nature Microbiology.

Бактерията произвежда два протеина, RORDEP-1 и RORDEP-2, чиито свойства наподобяват хормона иризин. Той се произвежда в мускулите по време на физическа активност и играе важна роля в регулирането на метаболизма на мазнините. Тези сигнализиращи протеини влияят на хормоналния фон на организма, като влияят на апетита, нивата на кръвната захар, костната плътност и метаболизма на мазнините.

Концентрация

„Открихме, че концентрацията на бактерии, произвеждащи RORDEP, може да варира 100 000 пъти при хората. „В същото време тези, които имат повече от тези бактерии, са склонни да имат по-нисък индекс на телесна маса“, обясни Юн Фан, водещ автор на изследването от Центъра за основни метаболитни изследвания на фондация Novo Nordisk.

Експерименти с животни показват, че въвеждането на бактерии или самите RORDEP протеини води до загуба на тегло, нива на кръвната захар и подобрено здраве на костите. Учените също така са установили, че RORDEP-1 и RORDEP-2 увеличават производството на хормоните GLP-1 и PYY, които регулират апетита и нивата на захарта, и едновременно с това потискат производството на GIP, хормон, свързан с наддаването на тегло.

Изпитания

Изследователите вече са започнали клинични изпитания върху хора. В едно от тях доброволци се инжектират с живи бактерии, които произвеждат RORDEP, за да се изследва ефектът им върху човешката физиология. В друго се изследва ефектът на самия RORDEP-1 протеин.

„Надяваме се, че бактериите или синтезираните RORDEP протеини могат да станат основа за създаването на ново поколение биологични лекарства - фармабиотици“, казаха изследователите с ръководител професор Олуф Педерсен. Според него целта на екипа е да разработи в рамките на 10-15 години средства, които могат да се използват както за превенция, така и за лечение на затлъстяване, диабет, остеопороза и сърдечносъдови заболявания.

Автор: Цвета Дилова