0

Б ългария не е царство, но си има княгиня. С която май не случихме. Единственото от петте деца на цар Симеон, което обича България и живее със семейството си тук, сгази жестоко лука. Пияната Калина Сакскобургготска бутна с джипа си бариера в Боровец и се прочу не само у нас, но и в родната си Испания, където е нещо като светска звезда.

51-годишната княгиня е прекарала целия си живот със славата на ексцентрична натура, която търси крайностите. Тя не е единствената царска особа с подобен характер. Сред многобройните й братовчеди из Европа (синята кръв на континента е смесена от векове и завинаги), веднага можем да се сетим за други принцеси, омъжени за гешефтари или пък жертвали семейния си живот заради корупционни сделки на мъжете; за такива, които са неверни съпруги или пък са скандално известни с бурното си поведение по нощни заведения. Е, всички те не са призвани един ден да станат монарси. Както и Калина, която, ако България бе царство, нямаше да стигне до престола при четирима по-големи братя и техните наследници от мъжки пол.

Това обаче съвсем не я оневинява. Нито прави скандала по-малък. Да дадеш проба за алкохол с 1,6 промила, е твърде, твърде тежко и каквото и наказание да й определи съдът в рамките на закона, петното ще тегне, докато е жива.

Любимка

Калина е последното и любимо дете на Симеон Сакскобургготски и това надали е учудващо - тя е единственото момиче в семейството му с доня Маргарита. И до днес царят таи огромна привързаност към княгинята и гробното мълчание след сегашния инцидент показва колко дълбоко е смущението и неудобството в семейството. Монархическата фамилия на България държи на добрия вкус, добрите нрави, скромността и качествата за пример. Което е характерно за всички подобни семейства по света, независимо дали царуват или не.

Калина обаче винаги е предизвиквала този ред. Какво ли не бе – артист, номад, бербер, етнолог, пътешественик...Все занимания, които не са типични за наследница на цар Борис Трети.

Тя се ражда през януари 1972 г. в Мадрид, където живее цар Симеон с доня Маргарита и синовете им Кардам, Кирил, Кубрат, Константин-Асен. Подобно на братята си, учи във френски лицей в испанската столица, по онова време още под диктатурата на Франко. После се образова по изкуства в Лондон. Идва с родителите си в България още през 1998 г. и оттогава харесва много Царска Бистрица в Боровец.

Любов

Младата княгиня се залюбва година по-късно с доста по-възрастния от нея Китин Муньос (роден 1958 г.), който обаче е най-известният мореплавател в Испания. Така тя влиза в светлината на прожекторите в родната си страна, където светските новини са един от най-желаните и най-четените по традиция, а кралските особи се радват на специално умиление от публиката. Затова не е чудно описанието, което дава на влюбената двойка списание „Ола“: „Изследователи на неоткритото“. А Калина прелъстила Китин с голямото си сърце.

В крайна сметка, благословени лично от тогавашната кралица на Испания София, която е роднина на Калина, двамата се венчават в България през 2002 г. Булката вече е влюбена в българската природа и бракосъчетанието е в Рилския манастир, като се извършва с благословия по православния канон. Калина, с голяма слабост към модата и етнографията, се появи тогава със стилизирана българска носия и предизвика голям светски фурор по света и у нас.

Младото семейство прекара по-късно известно време в Мароко, което също не е случайно. Фамилията на Симеон е в много близки отношения с кралската фамилия в северноафриканската държава. И когато през 2007 г. в София се ражда единственото дете на Китин и Калина, то е кръстено на дядо си Симеон и на неговия много близък приятел, покойния крал на Мароко Хасан Втори. Неговият син, монархът Мохамед Шести, му е кръстник, като на церемонията по кръщенето, отново в България, е заместен от дядо Симеон.

Номади

Калина трайно се настанява в Царска Бистрица с малкото бебе, което отрасва, като пътува между Рила планина, Мароко и Испания. През 2013 г. майката и синът получават българско гражданство и оттогава княгинята е с двойно гражданство. Днес Симеон Хасан вече е на 17 години и живее постоянно у нас заедно с родителите си. Майка му посреща 50-ия си юбилей в Царска Бистрица и сред директорите на музея в резиденция „Врана“. Състезава се по конен спорт от името на България, прави пътешествия със съпруга си, изследва обичаите на далечни и непознати народи. Номади по природа, Калина и Китин пътуват непрекъснато между различни страни и морета.

Мароканската пустиня пасва на натюрела на ексцентричната принцеса. Тя често се появява с крайно особен берберски грим, комбиниран със съответните тоалети. Това е начин да намери баланс с все по-смущаващо изглеждащия й нос. Години наред именно носът на българската княгиня е сред темите номер едно в испанската светска хроника. Спекулира се, че си прави серия неуспешни пластични операции, като първата е преди сватбата В крайна сметка мъжът й решава да разкаже какво се е случило пред сп. „Ола“, като разбира се, никой не знае дали това е истината.

„Става дума за медицински проблем. Когато е била в колежа на 8 години, тя си е счупила два зъба. През 1999 г., докато изучава изкуство в Лондон, отива на зъболекар за коронки. За лош късмет обаче той е пробил твърде много основата на челюстната кост и я е увредил необратимо”, разказва Муньос. Лекарската грешка води до остро възпаление и вирусна инфекция и съответно до нова интервенция. През 2000 година, по време на експедиция на пътешественика, на която Калина го придружавала, инфекцията се възобновила. Един от моряците я посъветвал ежедневно да прави гаргара и да се жабури с морска вода, смесена със сладка. Болките в носа на Калина обаче продължили, а лодката им била в открито море. „Наложи се да приеме антибиотик и болкоуспокояващи. Нямаше възможност за помощ или да отиде в болница. Условията в морето причиниха жестоко обостряне на инфекцията, състоянието й много се влоши, като възпалението засегна и част от окото й. Трябваше бързо да се върнем на сушата и го направихме. По спешност тя бе оперирана, като приоритет бе овладяването на инфекцията, а естетическите въпроси в онзи момент нямаха никакво значение. Най-важното нещо бе да се спасят окото и носът й”.

Слухове

В последните години вървят и слухове, че Калина от години злоупотребява с марихуана, което твърде много опечалява родителите й. Последните клюки около семейството дойдоха от семейно тържество, на което те бяха пренебрегнати. На 1 юни 2022 г. те не присъстваха на сватбата на племенницата на Калина, Мафалда, в Майорка. Причината – не са получили покана, без обяснения. Мафалда, дъщеря на княз Кирил и Росарио Надал, покани всичките си останали чичовци със съпругите и децата, както и вдовицата на починалия Кардам Български, Мириам с братовчедите Борис и Белтран. „Не разбирам решението й, нека я попитат“, коментира тогава пренебрегнатата леля.

Това събитие подхранва подозренията, че братята Сакскобургготски, трайно заселени със семействата си в Испания, не долюбват напоследък единствената си сестра. Тя все по-рядко се появява на събития в родината си и все по-често – у нас. За съжаление последния път появяването се оказа при шофиране с алкохол, а обърканите обяснения на съпруга й надали подобряват ситуацията. Китин първо каза пред български медии, че жена му търси едно от кучетата си и е разстроена, след това - пред испанската – че е дирила избягалия си папагал. За него катастрофата е „фалшива“, случаят - раздухан заради политическата ситуация в България, а Калина - невинна.

Тя наистина, както той подчертава, не е причинила щети, нито е наранила някого, в това число и себе си. Може би едно обикновено признание и „Извинявайте, сгреших“, щяха да свършат по-добра работа от нелепите измишльотини на Китин. Понякога и княгините се смиряват. Примери – бол. Нашата обаче, поне засега- не.