0

В кухнята на Иван Звездев винаги е интересно. Предлага разнообразни рецепти, като най-напред се съобразява с родния български вкус, градил се хилядолетия по тези земи. Примери за това има на zvezdev.com.

Гъбена супа със сметана

Необходими продукти:

  • 250 г пресни гъби печурки
  • 1 голям картоф - 200 г
  • 1 глава кромид лук
  • 2 скилидки чесън
  • 100 мл млечна сметана
  • 25-30 г краве масло
  • 1 с.л. зехтин
  • 1-2 дафинови листа
  • 1 щипка смлян черен пипер
  • 1 ч.л. майоран (риган или копър)
  • 2 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Сгорещяваме зехтина и маслото. Задушаваме за кратко под капак нарязаните на дребни кубчета лук и гъбите, нарязани на филийки. Прибавяме наситнения или настърган картоф. Поливаме с около 1,5 л гореща вода, поръсваме със сол и черен пипер. Добавяме нарязания на дребно чесън и дафиновите листа. Оставяме ястието да ври под капак на слаб огън около 25 минути. Поставяме сметаната в купичка, смесваме с един черпак от топлия бульон. Изсипваме сместа в тенджерата и разбъркваме добре. Поръсваме с майоран, варим още 5 минути. Поднасяме супата гореща.

Млечна манджа

Необходими продукти:

  • 5 зелени и/ли червени чушки
  • 1 л мляко
  • 2 пълни с.л. брашно
  • 4-5 с.л. олио
  • 1 щипка червен пипер
  • 1-2 щипки сол

Начин на приготвяне:

В тиган сгорещяваме олиото и запържваме почистените от семките чушки, като посоляваме мазнината, за да не пръска. Изваждаме изпържения пипер в чиния. В същата мазнина поръсваме с брашното. Запържваме до светлокафяв цвят, като непрестанно бъркаме. Поръсваме с червен пипер и сол. Постепенно поливаме с прясното мляко, като не прекъсваме бъркането. След като се уплътни сосът, връщаме изпържените чушки обратно в тигана. Оставяме за още няколко минути на огъня. Сервираме с топъл хляб.