В кухнята на Иван Звездев винаги е интересно. Предлага разнообразни рецепти, като най-напред се съобразява с родния български вкус, градил се хилядолетия по тези земи. Примери за това има на zvezdev.com.
Гъбена супа със сметана
Необходими продукти:
- 250 г пресни гъби печурки
- 1 голям картоф - 200 г
- 1 глава кромид лук
- 2 скилидки чесън
- 100 мл млечна сметана
- 25-30 г краве масло
- 1 с.л. зехтин
- 1-2 дафинови листа
- 1 щипка смлян черен пипер
- 1 ч.л. майоран (риган или копър)
- 2 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Сгорещяваме зехтина и маслото. Задушаваме за кратко под капак нарязаните на дребни кубчета лук и гъбите, нарязани на филийки. Прибавяме наситнения или настърган картоф. Поливаме с около 1,5 л гореща вода, поръсваме със сол и черен пипер. Добавяме нарязания на дребно чесън и дафиновите листа. Оставяме ястието да ври под капак на слаб огън около 25 минути. Поставяме сметаната в купичка, смесваме с един черпак от топлия бульон. Изсипваме сместа в тенджерата и разбъркваме добре. Поръсваме с майоран, варим още 5 минути. Поднасяме супата гореща.
Млечна манджа
Необходими продукти:
- 5 зелени и/ли червени чушки
- 1 л мляко
- 2 пълни с.л. брашно
- 4-5 с.л. олио
- 1 щипка червен пипер
- 1-2 щипки сол
Начин на приготвяне:
В тиган сгорещяваме олиото и запържваме почистените от семките чушки, като посоляваме мазнината, за да не пръска. Изваждаме изпържения пипер в чиния. В същата мазнина поръсваме с брашното. Запържваме до светлокафяв цвят, като непрестанно бъркаме. Поръсваме с червен пипер и сол. Постепенно поливаме с прясното мляко, като не прекъсваме бъркането. След като се уплътни сосът, връщаме изпържените чушки обратно в тигана. Оставяме за още няколко минути на огъня. Сервираме с топъл хляб.