0

О ще на разсъмване на 1 септември хиляди рибарски гемии в Турция излязоха в открито море за първия улов на риба. Започна новият риболовен сезон. Това е значимо събитие в Турция, чиито брегове се къпят от четири морета. Откриването на новия риболовен сезон става по традиция в морските области на разсъмване на 1 септември с традиционен ритуал, с който се изпращат рибарите в морето с пожеланието “Вира бисмиллах”, което има смисъла на “вдигай котва, наслука”. На ритуала присъстват по традиция отговорни в сектора фигури, шефове на фирми и др. 

Президентът

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган присъства на церемонията за новия сезон на пристана Йени капъ в Истанбул. В словото си той каза: „През сезона 2023-2024 годишното производство на риба за пръв път надхвърли 1 милион тона, добавяйки нов рекорд към предишните. Чупим рекорди не само в производството, но и в износа всяка поредна година. През миналата година изнесохме в около 100 страни, 40 процента от които са членки на Европейския съюз. Така осигурихме печалба от 1,7 милиарда долара на икономиката на страната. Бих искал да благодаря на нашите рибари, които допринесоха за всички тези успехи“, заяви Ердоган. Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия Йозгюр Йозел, който бе при рибарите на пристана Румелифинери край Черно море в Истанбул, посочи в словото си, че ”в Турция трябва да има Министерство за рибата и отговорен министър“. 

Мрежи

Още в първия ден на новия риболовен сезон мрежите на истанбулските рибари в Мраморно и в Черно море се напълниха с паламуд, чернокоп и сафрид. В продължение на няколко часа десетки рибари в Мраморно море край Ялова и Коджаели събираха рибата от мрежите и пълниха касите, които доставиха на рибната борса, съобщиха местни медии. Представители на кооператива за водни продукти в Гюрпънар край Истанбул заявиха, че през септември очакват богат улов на паламуд, сафрид и чернокоп, както и на сардина.

Към момента има доста паламуд, с който ще започнем, ще продължим с чернокоп, ако времето е благоприятно, а хамсията и сардината са традиционни, казва Джейхун Искеле на черноморското пристанище на Истанбул Румелифенери.

Риболовният сезон в Средиземно море ще започне на 15 септември. Според специалистите периодичната забрана на риболова в Турция, която се прилага от 15 април до 1 септември, помага за запазване на баланса на морската екосиситема. Целта е да се възстановят рибните запаси и да се осигури развъждането на рибните видове, посочват те.

Лодки

Около 19 000 са официално регистрираните професионални/индустриални рибарски съдове, но се предполага, че са повече. Един от големите кооперативи е в Трабзон, който е водещият окръг в черноморския регион на Турция. Известен е главно с улова на паламуд и хамсия, които най-много се въдят в този регион. Черноморската сьомга също идва от този регион. През сезона прясната риба заема основно място на трапезата на турците. През миналия сезон редица рибни видове масово се купуваха заради по-евтините цени в сравнение с другите хранителни продукти. През този сезон очакваме поскъпване заради увеличените разходи (горива и др.), но се надяваме, че цените няма да са много по-високи в сравнение с другите хранителни стоки, така че нашите хора пак ще имат възможност да ядат риба, каза Мустафа Кючюк от Истанбулската рибна борса.