К ато отделно ястие или гарнитура картофките са вечен фаворит в кухнята. Варени, пържени или печени, те определено ще наситят глада ви. Ето идеи от gotvach.bg.
Сладки с розмарин
Необходими продукти:
- 1 кг сладки картофи
- 1 глава чесън
- 2-3 стръка розмарин
- морска сол на вкус
- черен пипер на вкус
- 1 пакетче масло
Начин на приготвяне:
Сварете картофите за 10-15 минути в подсолена вода и след това ги обелете. В тава затопляме маслото, слагаме чесъна, без да го белим, розмарина цял и задушаваме на котлона за няколко минути, за да могат да си пуснат аромата. Добавяме картофите и подправки на вкус. Печем на 190 градуса 40 минути до получаване на златист загар.
Ветрило
Необходими продукти:
- 6 картофи
- 70 г кашкавал
- пушено сирене
- 3 скилидки чесън
- сол на вкус
- розмарин на вкус
- мащерка на вкус
- риган на вкус
- 4 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Измийте картофите, обелете ги и отново ги изплакнете. Всеки картоф нарежете на тънки кръгчета с дебелина около 5 мм, като ножът не бива да стига до основата на картофа. Нарежете чесъна на тънки филийки, а пушеното сирене на тънки кръгчета. Вместо пушено сирене може да използвате колбас по избор. Между отделните резени на всеки картоф слагайте по филийка чесън и пушено сирене. Загрейте зехтина с малко лимонов сок и полейте картофите, които вече сте подредили в тава. Поръсете ги с подправките и сол на вкус. Сложете картофите на ветрило да се изпекат за около 50-60 минути в предварително загрята фурна. По време на печенето на няколко пъти ги поливайте с мазнината от тавата. Готовите ветрила от картофи извадете, поръсете с малко настърган кашкавал и върнете за 2 минути да се запекат.