0

К ато отделно ястие или гарнитура картофките са вечен фаворит в кухнята. Варени, пържени или печени, те определено ще наситят глада ви. Ето идеи от gotvach.bg.

Сладки с розмарин

Необходими продукти:

  • 1 кг сладки картофи
  • 1 глава чесън
  • 2-3 стръка розмарин
  • морска сол на вкус
  • черен пипер на вкус
  • 1 пакетче масло

Начин на приготвяне:

Сварете картофите за 10-15 минути в подсолена вода и след това ги обелете. В тава затопляме маслото, слагаме чесъна, без да го белим, розмарина цял и задушаваме на котлона за няколко минути, за да могат да си пуснат аромата. Добавяме картофите и подправки на вкус. Печем на 190 градуса 40 минути до получаване на златист загар.

Ветрило

Необходими продукти:

  • 6 картофи
  • 70 г кашкавал
  • пушено сирене
  • 3 скилидки чесън
  • сол на вкус
  • розмарин на вкус
  • мащерка на вкус
  • риган на вкус
  • 4 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

Измийте картофите, обелете ги и отново ги изплакнете. Всеки картоф нарежете на тънки кръгчета с дебелина около 5 мм, като ножът не бива да стига до основата на картофа. Нарежете чесъна на тънки филийки, а пушеното сирене на тънки кръгчета. Вместо пушено сирене може да използвате колбас по избор. Между отделните резени на всеки картоф слагайте по филийка чесън и пушено сирене. Загрейте зехтина с малко лимонов сок и полейте картофите, които вече сте подредили в тава. Поръсете ги с подправките и сол на вкус. Сложете картофите на ветрило да се изпекат за около 50-60 минути в предварително загрята фурна. По време на печенето на няколко пъти ги поливайте с мазнината от тавата. Готовите ветрила от картофи извадете, поръсете с малко настърган кашкавал и върнете за 2 минути да се запекат.