0

Н а 5 септември се отдава почит на Захарий и Елисавета - родителите на Йоан Предтеча. От светите книги става ясно, че те живеели в Хеврон, където Захарий бил свещеник. Елисавета пък била първа братовчедка на Света Ана, майката на Дева Мария.

Двамата живеели според всички заповеди и наредби Господни, но нямали деца, а били вече в напреднала възраст. Въпреки това се молели усилено на Бога да стори с тях чудо и да им даде син.

Явяване

Веднъж, когато Захарий принасял жертва, му се явил архангел Гавриил. Той се уплашил, но ангелът му казал:

– Не бой се, Захарие! Твоята молитва бе чута: жена ти Елисавета ще ти роди син и ще го наречеш с името Йоан; и той ще бъде велик пред Господа и ще се изпълни с Дух Свети още от утробата на майка си; и мнозина синове Израилеви ще обърне към техния Господ Бог; и ще върви пред Него, за да обърне сърцата на бащите към чедата, и непокорните към разума на праведните, та да приготви на Господа народ съвършен! (Лука 1:5-17).

Захарий не могъл да разбере веднага тая вест. Затова казал на ангела:

- По какво ще узная това? Аз съм стар, па и жена ми е в напреднала възраст.

Ангелът му отговорил:

-Ти ще мълчиш и не ще можеш да говориш до деня, когато ще се сбъдне това, понеже не повярва на думите ми, които ще се сбъднат на времето си!

Свети Дух

Скоро Елисавета заченала. А на шестия месец след това събитие архангел Гавриил бил изпратен от Бога в Назарет да възвести на Дева Мария, че ще бъде майка на Господ Иисус Христос.

Светата Дева запитала:

- Как ще бъде това, когато аз мъж не познавам?

Небесният пратеник й отговорил:

- Дух Свети ще слезе върху тебе, и силата на Всевишния ще те осени; затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божи. (Лука 1:26-28)

Пресвета Дева Мария се отправила веднага за град Хеврон, за да сподели радостта си със своята сродница Елисавета. Когато Елисавета чула поздрава й, младенецът проиграл в утробата й. Тя се изпълнила с Дух Свети и извикала възторжено, с висок глас:

- Благословена си ти между жените, и благословен е плодът на твоята утроба!.

Името

Когато настъпило времето, Елисавета родила обещания син. Всички смятали, че той трябва да носи името на баща си или на някой роднина. Но Елисавета казала: да се нарече Йоан. А никой в рода на Захарий не се наричал така. Затова близките запитали бащата. Той написал на дъсчица: "Иоан му е името". В същия миг се развързали устата и езикът му. И той проговорил, като благославял и прославял Бога.

Спасяват се в пещера от гнева на Ирод

Съдбата на Йоан и Иисус се преплита още след раждането им. Идването на Христос изплашило жестокия юдейски цар Ирод. Понеже знаел, че Иисус е потомък на цар Давид, той се страхувал да не би Тоя Младенец, като порасне, да му отнеме престола. Затова издал заповед да бъдат избити всички мъжки деца до две години, та по тоя начин да бъде погубен и Младенецът Иисус. Йосиф и Дева Мария с новородения избягали в Египет, а Елисавета и Захарий с невръсния Йоан се укрили в пустинна планинска пещера.

Скоро престарелите родители на Йоан починали. Закрилян от Бога, той израсъл в пустинята и останал там до деня, когато се явил на Израиля (Лука 1:57-80).