Н а практика няма селище у нас, което да не е край река. Тук с известна носталгия предлагаме няколко може би позабравени рецепти от родната кухня. Тези са от gotvach.bg.
Ароматни раци
Необходими продукти:
- 500 г живи речни раци
- 1 ч.л. сол
- 3 стръка босилек
- 3 стръка копър
- 3 стръка (само листата) целина
- 3 стръка риган
- 1 морков
- 3 скилидки чесън
- лимонов сок от половин плод
- вода за варене
Начин на приготвяне:
Чесънът го обелваме и слагаме скилидките във водата цели. Измиваме раците и ги почистваме, като махаме с леко въртеливо движение средната част на опашката и издърпваме чревцето. След като водата заври, добавяме раците. Варим 15 минути или докато хубаво почервенеят. След готовност ги прецеждаме в гевгир. Връщаме само раците в тенджерата и заливаме с лимоновия сок. Леко разбъркваме, за да могат всички да поемат от лимона. Сервираме с добре изстудено бяло вино или напитка по желание!
Съвет: Речните раци, подобно на морските, стават най-вкусни варени. Те могат да се сварят само в подсолена вода, но може да добавите към нея бяло вино или бира, нарязани целина, кервиз, чесън или др., което да овкуси рачешкото месо в процеса на варене. При речните раци важи правилото като за мидите – варят се само живи. Те трябва да са дълги над 10 см, защото по-малките са бедни на месо. Водата с подправките трябва да е достатъчна, за да ги покрие напълно. Тя се кипва и в нея се пускат живите раци. Те се варят 15 минути, докато цветът им не стане наситено червен, след което се отцеждат и месото се вади от щипките и опашката. То може да се консумира направо или да се използва, за да приготвите раци със сметанов сос или някоя друго изискано ястие с речни раци.
Рибки в глинен съд на фурна
Необходими продукти:
- 800 г ситна речна риба (блескач, бабушка, мрянка, клен)
- 1/2 морков
- 1 глава кромид лук
- 1/2 к.ч. доматено пюре
- 1/2 к.ч. слънчогледово олио
- 1/2 ч.ч. вода
- 3 стръка пресен лук
- 1 ч.л. девесил
- 3 дафинови листа
- 2 лимона
- 1/4 връзка магданоз
- черен пипер
- сол
Начин на приготвяне:
Изчистените рибки се поставят в подходящ съд (аз използвах глинена тавичка) за печене на фурна, като се смесват с нарязаната на ситно вътрешност на лимоните, настъргания морков, нарязания на ситно кромид и пресен лук, накълцания девесил, сол, олиото и доматеното пюре. Всичко се разбърква хубаво и се залива с разбитото с хладка вода доматено пюре. Прибавят се дафиновите листа и се поръсва с черен пипер. Полива се и малко олио най-накрая. Добре е да покриете съда и да оставите така приготвените рибки на хладно поне за 2 часа. Ястието се пече на фурна за около 25-30 минути на средна решетка и температура от 180 градуса. Поднася се с магданоз и резени лимони. Подходящо е за консумация както топло, така и охладено, но много си подхожда с препечени хлебчета. Добър апетит!
Тетевенска саламура
Необходими продукти:
- 2 л вода
- 5-6 малки пъстърви или месо от по-голяма риба, около 300 г + няколко речни рака
- 200 г узрели домати, белени на кубчета
- 3-4 скилидки чесън
- 2-3 сухи люти чушки
- 2 с.л. винен оцет
- 1 връзка пресен копър
- 2 с.л. сол
Начин на приготвяне:
В моя случай използвах сьомгова пъстърва. В тенджера се сипва водата да заври и се посолява. Добавят се намачканите с вилица домати на кубчета (най-добре от консерва). Когато водата отново заври, се изпичат рибките, раците и лютите чушлета. Ако се използва месо от по-едри екземпляри, е добре рибата да е предварително печена и обезкостена. Накъсва се на парчета. Сипва се рибата във врящата чорба и се счукват лютите чушлета в хаванче. Добавят се и те. В същото хаванче се счукват обелените скилидки чесън с малко сол. Прибавят се. Сипва се оцетът последен и се сваля от огъня. Едва тогава се добавя нарязаният на ситно пресен копър. Получава се рибена чорба. Яде се както студена, така и много гореща, обикновено след препиване.
Хрупкава риба
Необходими продукти:
- 6 дребни речни риби (клен)
- 100 г царевично брашно
- сол
За гарнитурата:
- половин глава зеле
- 2 домата
- олио
- сол
- оцет
Начин на приготвяне:
Рибата се изкормва и се почиства от люспите, на всяка риба се правят разрези отгоре, овалват се в царевично брашно и се пържат от двете страни. Рибата се отцежда върху кухненска хартия.
Зелето се настъргва на ренде, добавят се доматите нарязани на парченца, добавя се сол, оцет и олио и се разбърква. По желание може да поръсите рибата с лимонов сок.