0

Н а практика няма селище у нас, което да не е край река. Тук с известна носталгия предлагаме няколко може би позабравени рецепти от родната кухня. Тези са от gotvach.bg.

Ароматни раци

Необходими продукти:

  • 500 г живи речни раци
  • 1 ч.л. сол
  • 3 стръка босилек
  • 3 стръка копър
  • 3 стръка (само листата) целина
  • 3 стръка риган
  • 1 морков
  • 3 скилидки чесън
  • лимонов сок от половин плод
  • вода за варене

Начин на приготвяне:

Чесънът го обелваме и слагаме скилидките във водата цели. Измиваме раците и ги почистваме, като махаме с леко въртеливо движение средната част на опашката и издърпваме чревцето. След като водата заври, добавяме раците. Варим 15 минути или докато хубаво почервенеят. След готовност ги прецеждаме в гевгир. Връщаме само раците в тенджерата и заливаме с лимоновия сок. Леко разбъркваме, за да могат всички да поемат от лимона. Сервираме с добре изстудено бяло вино или напитка по желание!

Съвет: Речните раци, подобно на морските, стават най-вкусни варени. Те могат да се сварят само в подсолена вода, но може да добавите към нея бяло вино или бира, нарязани целина, кервиз, чесън или др., което да овкуси рачешкото месо в процеса на варене. При речните раци важи правилото като за мидите – варят се само живи. Те трябва да са дълги над 10 см, защото по-малките са бедни на месо. Водата с подправките трябва да е достатъчна, за да ги покрие напълно. Тя се кипва и в нея се пускат живите раци. Те се варят 15 минути, докато цветът им не стане наситено червен, след което се отцеждат и месото се вади от щипките и опашката. То може да се консумира направо или да се използва, за да приготвите раци със сметанов сос или някоя друго изискано ястие с речни раци.

Рибки в глинен съд на фурна

Необходими продукти:

  • 800 г ситна речна риба (блескач, бабушка, мрянка, клен)
  • 1/2 морков
  • 1 глава кромид лук
  • 1/2 к.ч. доматено пюре
  • 1/2 к.ч. слънчогледово олио
  • 1/2 ч.ч. вода
  • 3 стръка пресен лук
  • 1 ч.л. девесил
  • 3 дафинови листа
  • 2 лимона
  • 1/4 връзка магданоз
  • черен пипер
  • сол

Начин на приготвяне:

Изчистените рибки се поставят в подходящ съд (аз използвах глинена тавичка) за печене на фурна, като се смесват с нарязаната на ситно вътрешност на лимоните, настъргания морков, нарязания на ситно кромид и пресен лук, накълцания девесил, сол, олиото и доматеното пюре. Всичко се разбърква хубаво и се залива с разбитото с хладка вода доматено пюре. Прибавят се дафиновите листа и се поръсва с черен пипер. Полива се и малко олио най-накрая. Добре е да покриете съда и да оставите така приготвените рибки на хладно поне за 2 часа. Ястието се пече на фурна за около 25-30 минути на средна решетка и температура от 180 градуса. Поднася се с магданоз и резени лимони. Подходящо е за консумация както топло, така и охладено, но много си подхожда с препечени хлебчета. Добър апетит!

Тетевенска саламура

Необходими продукти:

  • 2 л вода
  • 5-6 малки пъстърви или месо от по-голяма риба, около 300 г + няколко речни рака
  • 200 г узрели домати, белени на кубчета
  • 3-4 скилидки чесън
  • 2-3 сухи люти чушки
  • 2 с.л. винен оцет
  • 1 връзка пресен копър
  • 2 с.л. сол

Начин на приготвяне:

В моя случай използвах сьомгова пъстърва. В тенджера се сипва водата да заври и се посолява. Добавят се намачканите с вилица домати на кубчета (най-добре от консерва). Когато водата отново заври, се изпичат рибките, раците и лютите чушлета. Ако се използва месо от по-едри екземпляри, е добре рибата да е предварително печена и обезкостена. Накъсва се на парчета. Сипва се рибата във врящата чорба и се счукват лютите чушлета в хаванче. Добавят се и те. В същото хаванче се счукват обелените скилидки чесън с малко сол. Прибавят се. Сипва се оцетът последен и се сваля от огъня. Едва тогава се добавя нарязаният на ситно пресен копър. Получава се рибена чорба. Яде се както студена, така и много гореща, обикновено след препиване.

Хрупкава риба

Необходими продукти:

  • 6 дребни речни риби (клен)
  • 100 г царевично брашно
  • сол

За гарнитурата:

  • половин глава зеле
  • 2 домата
  • олио
  • сол
  • оцет

Начин на приготвяне:

Рибата се изкормва и се почиства от люспите, на всяка риба се правят разрези отгоре, овалват се в царевично брашно и се пържат от двете страни. Рибата се отцежда върху кухненска хартия.

Зелето се настъргва на ренде, добавят се доматите нарязани на парченца, добавя се сол, оцет и олио и се разбърква. По желание може да поръсите рибата с лимонов сок.