Й оланта Делибозова – Йоли има прекрасни рецепти и за всякакви сладости, подходящи за зиме и лете. Ето няколко идеи за по-студените дни, видени на yoli-bg.com.
Баклава с шамфъстък
Необходими продукти за около 28-30 бр:
- 6-7 фини кори за баклава
- 120 г стопено масло
- 100 г фино смлян суров шамфъстък
- 100 г фино смлени орехи
За сиропа:
- 400 г захар
- 300 мл вода
- сок и кора от 1/2 лимон
- ванилия
Друго:
- малка купичка с вода
- 1 с.л. смлян шамфъстък за поръсване
Начин на приготвяне:
Подгответе корите. Сложете ги една върху друга, прегънете ги на две и с ножица ги нарежете на 4 ленти. Разгънете една от лентите, намажете я с малко масло и отново я прегънете, за да получите двойна и по-къса лента. В единия край сложете една пълна ч.л. шамфъстък, смесен с орехи (може да направите баклавата с ядки по ваш избор). Завийте плънката с кората 2-3 пъти. Горният свободен край нагънете с пръсти на фина хармоника и я закрепете върху вече завития пълнеж. Намокрете пръстите си с вода и прищипете двата края. По този начин завийте всички ленти. Наредете баклавичките в тавичка за печене, плътно една до друга. Може да ползвате кръгла форма 26-28 см или правоъгълна. Намажете ги с останалото масло и ги изпечете за около 40 минути в предварително загрята на 165 градуса фурна с вентилатор. Оставете ги напълно да изстинат, преди да ги залеете със сиропа.
За сиропа смесете всички продукти и го сварете за 5 минути. Оставете го да се охлади до леко топло. Отстранете лимоновите кори и залейте студената баклава. Противно на правилото, че гореща баклава се залива със студен сироп или студена с горещ, у дома винаги студената баклава се полива със съвсем леко топъл сироп. Така остава хрупкава, а същевременно се напоява чудесно. Вие направете както сте свикнали, ако не се доверите на моя начин. Поръсете баклавичките с малко шамфъстък и покрийте тавата с чиста кърпа. Оставете баклавата да престои поне един ден преди консумация. Да ви е сладко!
Маслен сладкиш
Необходими продукти:
За тестото:
- 200 г течна пълномаслена сметана
- 150 г захар
- 3 яйца
- ванилия
- 200 г брашно
- 2-3 щипки сол
- 1 пълна ч.л. бакпулвер
За глазурата:
- 150 г масло
- 125 г захар
- ванилия
- 50 г течна пълномаслена сметана
- 200 г бадеми на люспи
Начин на приготвяне:
За тестото разбийте сметаната на сняг. В друг съд разбийте на крем захарта и яйцата. Не е нужно да е много гъст. Добавете ванилията. Постепенно прибавете разбитите яйца към сметаната, като разбърквате с миксер. Накрая сипете брашното, смесено със солта и бакпулвера. Размесете добре. Покрийте голямата тава от фурната с хартия за печене (размерът да е не по-малък от 40 х 30 см., сладкишът трябва да е съвсем тънък) и изсипете вътре тестото. Разстелете го на равен пласт и го запечете за 12-15 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна с вентилатор. Нужно е само леко да започне да порозовява. Докато тестото се пече, пригответе глазурата. Стопете заедно маслото, захарта, сметаната и ванилията. Разбъркайте, докато захарта се стопи. Накрая сипете бадемите и размесете добре. Извадете сладкиша от фурната и разпределете върху него глазурата. Върнете го във фурната и изпечете още 15-20 минути, докато бадемите станат лъскави и златисти. След като сладкишът изстине, го нарежете на парчета и поднесете. Може да го съхранявате до 2 седмици в кутия на стайна температура. Да ви е сладко!
Постни бананови сусамки
Необходими продукти за около 40 бр.:
- 2 добре узрели банана, смачкани или пасирани на пюре
- 1-2 с.л. течен мед
- ванилия
- 2-3 щипки сол
- 300 г сусам
- по желание 50 г фино смлени бадеми. Ако не ги ползвате, увеличете сусама с 50 г
Начин на приготвяне:
В купа смесете всички продукти и разбъркайте с лъжица на гъста смес. Покрийте тава с хартия за печене. За да оформите сусамките, ползвайте малък ринг. Сложете го върху хартията и сипете в него 1 ч.л. от сместа. Притиснете с лъжичка и оформете равна бисквита. Махнете ринга и по този начин направете цялата смес. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Изпечете сусамките за около 20 минути. Съхранявайте ги в кутия на стайна температура. Да ви е сладко!
Бисквитки с жълтъци
Необходими продукти за около 20 двойни:
- 3 жълтъка
- 35 г пудра захар
- ванилия
- 50 г брашно
Друго:
- 2-3 с.л. конфитюр или мармалад за слепване
- 20-30 г стопен шоколад за гарниране
Начин на приготвяне:
С миксер разбийте на гъст побелял крем жълтъците, захарта и ванилията. Прибавете брашното и добре разбъркайте отново с миксер. Изсипете сместа в пош и отрежете на върха малък отвор. Покрийте тава с хартия за печене и шприцовайте малки капки, не по-големи от 2 см. Изпечете бисквитките в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за 9-10 минути. След като изстинат, ги слепете две по две с малко мармалад и ги напръскайте със стопен шоколад. Да ви е сладко!
Кокосови кръгове
Необходими продукти за около 25-30 бисквити:
За тестото:
- 150 г меко масло
- 80 г пудра захар
- ванилия
- 2 жълтъка
- 280 г брашно
- 1-2 ч.л. какао
За пълнеж:
- 2 белтъка
- 100 г захар
- 100 г кокосови стърготини
- 1 с.л. царевично нишесте
Друго:
- какао за овалване
Начин на приготвяне:
Разбъркайте на крем маслото и пудрата захар. Прибавете ванилията и жълтъците. Разбъркайте отново. Сипете брашното и размесете на тесто. За кратко омесете с ръце, колкото всичко да се събере на топка. От тестото отделете 1/3 и го оформете на тънко и дълго руло. Увийте го в стреч фолио. Останалите 2/3 оцветете с какаото. Отново увийте във фолио и оставете двете теста в хладилника за 30 минути. За пълнежа разбийте белтъците на сняг. Постепенно добавете захарта, като продължавате да разбивате, докато получите плътен крем. Смесете кокоса с нишестето. На части го сипете към белтъците, като бъркате с лопатка. Върху хартия за печене разточете на правоъгълник какаовото тесто с дебелина около 3 мм. Преценете размера му спрямо рулото бяло тесто. Нужно е дължините им да са еднакви, а ширината на кафявото тесто да може свободно да загърне ролката. Оставете допълнително 2-3 см в повече. Така ще сте сигурни, че при завиване всичко ще се получи добре. Ако има излишък от тесто, винаги може да го изрежете и изпечете на бисквити.
Върху какаовото тесто нанесете кокосовия пълнеж. Поставете в единия край бялата ролка. Загънете внимателно с помощта на хартията. Оформете руло и прищипете краищата там, където се събират. Увийте рулото в стреч фолио и непременно го охладете поне за 2 часа. Трябва да е напълно стегнато, за да може да се нареже на правилни кръгове. Развийте охладеното тесто, оваляйте го в какао и с остър нож го нарежете на бисквити 4-5 мм. Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене, и изпечете за около 15-20 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна с вентилатор. Да ви е сладко!
Бадемова халва с мед
Необходими продукти:
- 250 г мед
- 1 белтък, разбит на сняг
- настъргана кора от 1 лимон
- 250 г фино смлени запечени белени бадеми
Начин на приготвяне:
Загрейте меда до кипване в съд с незалепващо покритие. Махнете от огъня и на части добавете белтъка, като разбърквате. Прибавете лимоновата кора. Върнете съда на огъня и намалете котлона до слаб. На части сипете бадемите, като размесвате с дървена лъжица или шпатула. Гответе сместа 1-2 минути. Покрийте дъното и стените на малка форма за кекс (или друга по ваш избор) с хартия за печене. Сипете бадемовата смес и загладете. Покрийте с лист хартия за печене и поставете отгоре някаква тежест, за да може халвата добре да се спои. Оставете я на стайна температура 4-5 часа. Нарежете на парчета, на кубчета или направете персонални бонбони, като ги увиете в парче целофан. Да ви е сладко!
Курабии с моркови
Необходими продукти за 50-60 сладки:
- 350 г сварени моркови
- 100 г стопено масло
- 30 мл олио
- 200 г захар
- 1 яйце
- ванилия
- 1 щипка сол
- 1 ч.л. микс от подправки - кардамон, карамфил, канела, индийско орехче
- 80 г кокосови стърготини
- 400 г брашно
- 1 равна ч.л. бакпулвер
За глазура:
- сок от една малка мандарина
- 2-3 с.л. пудра захар
Начин на приготвяне:
Намачкайте морковите фино с вилица или преса за картофи. Ако искате да получите много нежно пюре, ползвайте пасатор, лично аз предпочитам да се усещат все пак мънички парченца моркови. В купа разбъркайте яйцето със захарта. Налейте маслото и олиото и прибавете морковеното пюре. Подправете сместа с микса подправки, ванилията и солта. Сипете кокоса и разбъркайте. Накрая добавете и брашното, предварително пресято заедно с бакпулвера. Не е нужно да ползвате миксер. Домакинска бъркалка или лъжица е напълно достатъчно. Може да смените подправките с други, които харесвате най-много. Покрийте тава с хартия за печене. Гребнете от сместа с лъжица и направете малки купчинки, като оставяте достатъчно място помежду им. Изпечете сладките в предварително загрята на 170 градуса фурна за 10-15 минути или докато станат приятно златисти. За глазурата разбъркайте сока от мандарина с пудрата захар. Преценете сами гъстотата така, както на вас ви харесва. Винаги може да добавите още малко захар или пък да разредите с няколко капки сок. Глазурата трябва да се разлива добре, но все пак да се задържа на повърхността на сладките. Покапете с глазура върху бисквитите, докато са още топли. Така тя ще изсъхне много по-бързо. Ако желаете, може да гарнирате сладките със стърготини от пресен морков и да поръсите с малко пудра захар. Да ви е сладко!
Банички с тиква и кафяво масло
Необходими продукти:
- 1 пакет фини кори за баница 500 г
- 250-350 г едро настъргана тиква
- 3-4 щипки сол
- 50 г накълцани орехи
- 50 г нарязани сушени кайсии
- 30 г стафиди
- ванилия
- 2 с.л. сладко от портокалови или лимонени корички
- 2 яйца
- 120 г захар
- 120 г стопено кафяво масло
За глазурата:
- 20 г стопено кафяво масло
- 2 с.л. захар
- 1 яйце
Начин на приготвяне:
Посолете тиквата и я намачкайте с ръце, за да омекне. Оставете я настрана за 10 минути. Това е важна стъпка, тъй като пълнежът на баничките е със сурова тиква. В купа смесете и разбъркайте тиквата, орехите, кайсиите, стафидите, ванилията, сладкото от портокалови корички и яйцата. Загрейте фурната на 165 градуса с вентилатор или на 175 градуса без. Постелете тава с хартия за печене. Намажете една кора за баница обилно с кафяво масло или поръсете от него с лъжица. Разпределете плънката по кората. Отгоре поръсете с около 2 с.л. от захарта. Завийте на баничка и я сложете в тавата. По този начин направете всички кори. Наредете ги в тавата една до друга. В купичка разбъркайте до гладък крем всички продукти за глазурата. Разпределете я върху баничките, като я разнесете с четка. Изпечете ги за около 40 минути. След 15-20 минути от печенето ги покрийте с лист алуминиево фолио, за да не прегарят. Поднесете ги леко топли. Да ви е сладко!
Съвети: Не смесвайте захарта с тиквата, а я поръсвайте върху нея. Ако е в пълнежа, ще се стопи мигновено и ще се превърне в сироп. Пълнежът ще стане прекомерно сочен и баничките няма да са хрупкави. Ако искате баничките да са с повече пълнеж, сложете 350 г тиква. Ако обичате по-сладко, увеличете захарта с още 30 г.