Джолан по баварски
Необходими продукти:
- 1 свински джолан с кожа
- 2 глави лук - около 100 г
- 1 морков - около 70 г
- резен глава целина - около 70-80 г
- 3 скилидки чесън
- 1 дафинов лист
- 3 зърна хвойна
- 7-8 зърна черен пипер
- 2 гвоздейчета карамфил
- 1-2 клончета мащерка или 1-2 ч.л. сушена
- 1 клонче розмарин или 1 ч.л. сух
- 40 г доматено пюре
- 1 с.л. червен пипер
- 200 мл говежди бульон
- 200 мл червено вино
- сол на вкус
- 2-3 с.л. олио
Картофен шампф:
- 800 г картофи
- 140 г лук
- 2-3 с.л. олио
- сок и настъргана кора от 1/2 лимон
- 1 с.л. нарязан магданоз
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Почистете зеленчуците и ги нарежете на едро. Добавете доматеното пюре, червения пипер, олиото, бульона и виното. Посолете на вкус. Сложете всички подправки в парче тензух и завържете с конец на стегнато пакетче. Посолете джолана. Сложете зеленчуците в дълбок съд за печене. Върху тях поставете джолана. Залейте с подготвения сос. Сложете пакетчето с подправки в соса и гответе под капак във фурна, загрята на 180* около 1 час. Ако съдът за печене няма капак, ползвайте няколко ката алуминиево фолио. Обърнете джолана и задушете за още час или докато месото напълно омекне. В края на печенето махнете капака и запечете до златисто. Извадете джолана в чиния и отстранете подправките. Пасирайте зеленчуците до гладкост и върнете месото в соса. Сосът, който се получава, е много гъст и е възможно да има нужда от разреждане с малко вода. Другият вариант, който лично аз предпочитам, е сосът да се прецеди и да се сгъсти с 1-2 ч.л. нишесте. Така текстурата му е много нежна и фина. Зеленчуците са си свършили работата, спокойно може да не ги ползвате повече. Оставям на вас сами да прецените кой вариант сос предпочитате.
За гарнитурата: Нарежете лука на полумесеци и го сложете в тенджера. Полейте с олиото и задушете на тих огън, докато омекне и стане златист. С решетъчна лъжица извадете лука в чиния. Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Сипете ги в олиото, останало от задушаването на лука и налейте малко вода, колкото да се покрият. Сварете до омекване и веднага намачкайте грубо с вилица, без да ги отцеждате от водата. Посолете картофите и овкусете с лимонов сок и фино настъргана лимонова кора. Прибавете лука и разбъркайте. Гарнирайте с магданоз и поднесете към задушения джолан.