0

В оенната диета в момента е един от най-популярните хранителни режими в света. Специалистите твърдят, че той помага на почти всички хора да влязат експресно във форма, защото само за 3 дни могат да се свалят между 3 и 5 килограма. А бързото отслабване не води до йо-йо ефект.

Почивни дни

Военният план на хранене обикновено се прави през почивните дни, като се започне от петък и се приключи в неделя вечерта, като в понеделник човек се връща към нормалните си навици. След това тя може да се прави веднъж месечно, ако човек има нужда от корекция на килограмите.

Поддръжниците на тази странна на пръв поглед диета твърдят, че тя е създадена от диетолозите в американската армия, за да влязат много бързо войниците в топформа. Оттам идва и наименованието на хранителния режим, въпреки че мнозина го наричат и „сладоледен“.

Вода

Хубаво е човек да започне деня си с чаша вода и да поема течности преди всяко хранене. Важното е обаче да не се пропуска и физическата активност през този период. Единственото, на което трябва да се обърне внимание, е, че упражненията не бива да бъдат твърде тежки, защото диетата не е богата на калории и организмът се изтощава твърде бързо.

Общият прием на калории през този период е между 1100 и 1400 на ден. В рамките на режима човек може да замени някои продукти с други, но идеята е те да не са по-калорични от описаните в примерното меню. Смята се, че се отслабва бързо, защото военната диета е насочена към екстремно ускоряване на метаболизма. Чрез намаляване на приема на калории за кратък период от време човек може да се отърве от складираните в черния дроб мазнини, категорични са диетолозите.

Десерт

По думите им хубавото в случая е, че не се „умира от глад“, въпреки че се консумират само нискокалорични храни. Реално, ако човек не се изхвърли във физическото си натоварване, получената от храната енергия ще му е напълно достатъчна за ежедневните ангажименти.

Режимът включва предимно здравословни мазнини, въглехидрати, протеини, защото диетолозите не одобряват идеята за лишаване от едно или друго хранително вещество. Според тях организмът има нужда от въглехидрати, затова трябва да ги получава, макар и в малки количества. Например в този режим на хранене е позволен ваниловият сладолед за десерт, което много се харесва на дамите, които си умират за нещо сладичко.

Другото привлекателно качество на този хранителен режим е, че е лесен за спазване. Освен това не е нужно непрекъснато да се броят калории и да се купуват скъпи продукти. Ако човек се придържа към примерното меню, може да е сигурен, че дневната доза калории няма да превиши 1500, а резултатите ще са налице почти веднага, без човек да е гладувал 3 дни поред.

ПРИМЕРНО МЕНЮ

Първи ден

Закуска: Чаша гореща напитка (кафе или чай), една филия пълнозърнест хляб, намазана с фъстъчено (или соево) масло и половин грейпфрут

Обяд: Чаша гореща напитка (кафе или чай), препечена филийка хляб, парче печена на скара риба тон

Вечеря: Малко под 100 грама месо (варено или задушено), чаша зелен фасул, половин банан и една чаша ванилов сладолед

Втори ден

Закуска: Една препечена филия пълнозърнест хляб, едно твърдо сварено яйце, половин банан

Обяд: Още едно твърдо сварено яйце, 5 крекера, една чаша извара

Вечеря: Пилешка пържола на скара, чаша задушени моркови и броколи, половин банан, чаша ванилов сладолед

Трети ден

Закуска: 5 крекера с парче сирене чедър и една малка ябълка

Обяд: Препечена филийка и едно яйце

Вечеря: Парче риба тон, половин банан, чаша ванилов сладолед