0

И ма хора, чиито ръце буквално са слепнали с телефоните. Има само една причина да се отделят от тях – ако устройството прегрее до степен да започне да пари. Но това съвсем не е безобидно. Ако температурата се повишава твърде често или устройството започне да прогаря ръцете ви, време е да вземете мерки. А ето и какви са възможните причини:

1. Прекалена употреба

3D игрите, заснемането на видео и тежките приложения натоварват допълнително видеоускорителя и процесора. В резултат на това устройството не само се нагрява, но и бързо се разрежда. Същият ефект се постига чрез активна работа на програми за добавена реалност, навигация и мрежови технологии като GPS, Wi-Fi, Bluetooth или 3G (особено когато няма добро покритие).

Мерки: Опитайте се да не претоварвате устройството. За да поддържате смартфона си хладен, правете почивки по време на дълги сесии на игри, изтегляне на големи файлове от интернет или когато работите с камерата и тежки приложения.

Деактивирайте навигационните и мрежовите модули, когато не ви трябват.

2. Незавършени програми

Възможно е някои от инсталираните приложения да съдържат грешки или недобре оптимизиран код и следователно да хабят системни ресурси. Поради такива програми процесорът може да работи с повишена мощност без основателна причина.

Естественият резултат е, че се генерира повече топлина и батерията се изтощава по-бързо.

Мерки: Почистете устройството си от всичко ненужно. Ако температурата се повиши при работа с приложение, което не е игра, видеоуслуга или друга ресурсоемка програма, опитайте да го деинсталирате или да го замените с аналогово. Освен това не обезсърчавайте отделните приложения да се актуализират, тъй като по-новите версии могат да коригират грешки.

3. Влияние на външни фактори

Ако джаджата е на пряка слънчева светлина, в джоб, под одеяло или в дебел калъф, това също може да доведе до повишаване на температурата.

Поотделно тези фактори рядко причиняват прегряване. Но ако няколко от тях работят едновременно и вие активно използвате устройството, тогава рискът от изгаряне се увеличава значително.

Мерки: Опитайте се да не държите смартфона си на слънце в горещо време. Настройте автоматично заключване на екрана, за да предотвратите случайно стартиране на камерата или други приложения в джоба ви. Не поставяйте устройството си в джоба си, ако изтегля големи файлове във фонов режим. Свалете кутията, когато играете игри, ако пречи на охлаждането.

4. Неправилно зареждане

Използването на повреден или неоригинален захранващ адаптер може да причини проблеми, включително прегряване. Ако имате работещ официален аксесоар, тогава процесът на зареждане не трябва да влияе значително на температурата на смартфона.

Изключение е, когато устройството е свързано към електрическата мрежа, докато играете, гледате видеоклипове или изтегляте файлове от интернет. В такива ситуации ви е гарантирано забележимо загряване.

Мерки: Използвайте само оригинални кабели и адаптери. Ако вашето зарядно устройство е повредено, сменете го с ново. Опитайте се да не изтегляте файлове, да стартирате игри или тежки програми на смартфон, свързан към електрическата мрежа.

5. Проблеми със системата

Повишената температура на устройството може да е резултат от неизправност в операционната система или интегрирани в нея програми. Освен това с течение на времето в операционната система се натрупват остатъчни файлове и други софтуерни остатъци, което също може да допринесе за нагряване.

Мерки: За да тръгнете отнякъде, просто рестартирайте притурката си и се уверете, че операционната система е актуализирана до най-новата налична версия. Ако нищо не се промени, опитайте да почистите телефона си или да се върнете към фабричните настройки, след като запазите важни данни.

6. Първоначална настройка

По време на първоначалната настройка и особено след инсталиране на актуализации на ОС, процесорът, комуникационните модули и паметта се използват активно. Програмите извършват индексиране и анализ на наличната информация, което от своя страна води до повишено генериране на топлина.

Мерки: Отоплението при такива условия е абсолютно нормално. След приключване на настройката и обработката на данните самият телефон ще се охлади до оптималната температура. Можем само да препоръчаме да не натоварвате системата с допълнителни задачи и да й дадете малко време за необходимите действия.

7. Неизправности в хардуера

Ако препоръките, изброени по-горе, не дават резултати, може да има проблем с хардуера на смартфона. Производствени дефекти или щети поради физически повреди могат да доведат, наред с други неща, до нарушаване на нормалния топлообмен.
Мерки: Ако подозирате неизправност, опитайте да върнете устройството в магазина под гаранция или го занесете в сервизен център.

Какво още трябва да знаете

Всички смартфони - както устройства с Android, така и iPhone - могат да се използват при температури между 0 и 35°C. Поради работата на процесора, батерията и други компоненти нагряването в самите джаджи понякога достига 37-45°C. В този случай температурата може да се повиши за кратко и това поведение не се счита за признак на неизправност.

Сигнали за опасност

Ако телефонът е толкова горещ, че е трудно да го държите в ръцете си, имате работа с прегряване. Особено когато топлината не се разпределя равномерно в цялата джаджа, а се усеща на определени места. Често повишеното отопление може да се срещне дори в режим на празен ход.

Обикновено, когато температурата излезе извън допустимия диапазон, устройството се опитва да я намали. Това може да доведе до лоша производителност, забавяне или спиране на зареждането и може да доведе до изключване на дисплея и светкавицата.

Когато се достигнат критични индикатори, екранът обикновено показва предупреждение, че притурката не може да се използва, докато не се охлади.

Бързо охлаждане

Ако устройството се зарежда, изключете го от адаптера. Преместете телефона си от пряка слънчева светлина и на сянка. Ако има капак, махнете го. Активирайте самолетен режим и намалете яркостта или още по-добре изключете напълно притурката. Ако наблизо има вентилатор, доближете устройството до него. Внимание: нещо, което в никакъв случай не бива да правите, е да поставите вашия смартфон в хладилник или фризер. Това е една наистина много лоша идея.