0

Л ора и Стоян от „Бон Апети“ са майстори и на салатите и дават превъзходни примери какво да направим с този толкова традиционен български продукт, независимо дали идеите са взети от родните ширини или идват от по-далечни и близки простори. Още на 24kitchen.bg и bonapeti.bg.

Шопска с хляб

Продукти:

5 филии бял хляб с дебела кора

200 г краве сирене

100 г черни маслини

3 люти червени чушки

2 глави червен лук

2 червени чушки

2 зелени чушки

2 краставици

2 домата

1 връзка магданоз

сол на вкус

100 мл олио

20 мл червен винен оцет

Приготвяне:

Зелените и червените чушки се почистват от семките, лукът се реже на шайби. Заедно с лютите чушки се намазват с част от олиото, посоляват се и се пекат на грил тиган. Нарязват се. Хлябът също се запича на грил, докато стане златист. След това се реже на кубчета. Доматите и краставиците се нарязват на едри парчета, поръсват се с наситнения магданоз, овкусяват се със сол, останалото олио и оцета. Добавят се печените зеленчуци и хлябът. Разбърква се. Салатата се сервира с натрошеното или настъргано на едро ренде сирене. Гарнира се с маслините.

На шишчета

Продукти:

200 г сирене моцарела (малки топки)

3 краставици

300 г чери домати

150 г маслини каламата

За дресинга:

4 с.л. зехтин

1 с.л. сок от лимон

1/4 ч.л. копърово семе

1/2 връзка копър

сол на вкус

Приготвяне:

Краставицата се реже на парчета, с големината на чери доматите. Костилките на маслините се изваждат. Копъровото семе се стрива в хаванче. Смесва се с наситнения копър, лимоновия сок, зехтина и сол на вкус, и се пасира. На всяко шишче се забождат домат, моцарела, краставица и маслина. Шишчетата се овкусяват с дресинга и се сервират.

Пилешка

Продукти:

1 пиле

300 г майонеза

150 г кисело мляко

100 г микс от зелени салати

1 връзка пресен лук

1 връзка репички

1/2 връзка магданоз

4 моркова

2 скилидки чесън

2 краставици

1 глава лук

1 ч.л. кориандър

1 ч л. кимион

сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

От пилето се отделят гърдите. Лукът се нарязва на едро и се слага в тенджера заедно с пилето, като се налива студена вода, колкото да покрие продуктите. Щом водата кипне, се прибавят пилешките гърди. Вари се на умерен огън, когато гърдите се сварят, се изваждат. Останалото месо продължава да се вари – до готовност. Свареното месо се обезкостява и се нарязва на кубчета, гърдите – също се режат на кубчета. Охлаждат се.

Краставиците се белят, почистват се от семките и се режат на парчета. Репичките се режат на кръгчета, а морковите – на ивички. Пресният лук и магданозът се наситняват. В купа се смесват краставиците, морковите, репичките, пресният лук, стритият на паста чесън и пилешкото месо. Прибавят се майонезата, киселото мляко, кориандърът, кимионът, сол и черен пипер на вкус и магданозът. Разбърква се добре. Сервира се върху канапе от зелени салати, по желание – с препечен хляб.

Бульона от варенето запазете за приготвяне на друго ястие.

С авокадо и мента

Продукти:

150 г краве сирене

2 глави червен лук

2 краставици

1 авокадо

1/4 връзка мента

1/2 с.л. оцет

сокът от 1/2 лимон

сол на вкус

Приготвяне:

Лукът се реже на полумесеци и се намачква с малко сол и оцет. Авокадото се нарязва на кубчета и се слага в купата с лука, полива се с лимоновия сок. Прибавят се наситнената мента и нарязаните на кубчета краставици. Овкусява се със сол и се разбърква. Сервира се с натрошено сирене.

С цедено мляко

Продукти:

1 зелена салата

1 връзка пресен лук

1 връзка левурда (див чесън)

1 връзка репички

1 краставица

200 г цедено кисело мляко

30 мл олио

15 мл бял винен оцет

сол на вкус

Приготвяне:

Зелената салата, левурдата и пресният лук се режат на ситно, а репичките и обелената краставица – на кубчета. Смесват се в голяма купа, овкусяват се със сол, олио и оцет. Разбъркват се. Салатата се гарнира с цеденото мляко. Поднася се веднага, по желание – с накълцани сурови орехи.

С моркови в азиатски стил

Продукти:

2 краставици

1 глава червен лук

4 моркова

2 скилидки чесън

3 с.л. соев сос

оризов оцет на вкус

50 мл вода

1/2 ч.л. черен пипер

белени печени фъстъци за поръсване

Приготвяне:

Краставиците се нарязват на тънки колелца, морковите на пръчици, лукът на тънки филийки. Прехвърлят се в голяма купа. В малък съд се разбъркват чесънът, соевият сос, оцетът, водата и черният пипер. Зеленчуците се заливат с дресинга. Фъстъците се натрошават. Салатата се поръсва с тях, преди да бъде сервирана.

Като гарнитура на риба с цитрусов сос

Продукти:

800 г филе от бяла риба (хек)

40 г краве масло (студено)

150 мл бяло вино

30 мл зехтин

1 портокал

1 лимон

1 скилидка чесън

1 с.л. каперси

сол и пипер меланж на вкус

За гарнитурата:

8 стръка стеблена целина

1 краставица

1 връзка копър

60 мл зехтин

40 мл ябълков оцет

сол и черен пипер на вкус

семена нигела (черен кимион) за поръсване

Приготвяне:

Рибата се подсушава и се овкусява със сол и пипер меланж. Половината портокал и лимон се филетират, останалата част от плодовете се изстисква. Зехтинът се загрява и в него се пуска цялата смачкана скилидка чесън. Когато мазнината се ароматизира, чесънът се изважда и рибата се пържи от двете страни. Прибавят се каперсите, налива се виното и щом се изпари, се сипва и сокът от цитрусите, готви се, докато се редуцира. Съдът се дърпа от огъня, добавят се филетираните плодове и студеното масло, посолява се.

Краставицата се обелва и се почиства от семките, като семките са запазват. Целината също се обелва. Зеленчуците се нарязват на не много тънки парчета. Сърцевината от краставиците се смила със зехтина, оцета и сол и черен пипер на вкус. Салатата се овкусява с дресинга и с наситнения копър. Преди поднасяне се поръсва със семена нигела. Рибата се сервира със соса от тигана и салатата.

Таратор по индийски (раита)

Продукти:

800 г кисело мляко

1 червена люта чушка

2 краставици

2 ч.л. кимион на зърна

2 ч.л. бял синап

1 ч.л. сухо чили (смляно)

2 с.л. олио

сол на вкус

4 стръка мента

Приготвяне:

Кимионът и синапът се запичат в сух тиган и след това се стриват в хаванче. Едната краставица се обелва и се нарязва на ситно. Другата се оформя на ленти с белачка, а сърцевината й се наситнява. Киселото мляко се разбива. Прибавят се накълцаните краставици и стритите подправки, посолява се на вкус и се разпределя в 4 купички. Лютата чушка се наситнява и се запържва в олиото заедно с чилито. Във всяка порция се слага малко от лютата смес. Гарнира се с ленти краставица и листенца мента, и се поднася.