0

Т я е една от най-талантливите миниактриси на Турция – детето чудо Берен Гьокйълдъз. Естествена, непринудена, чаровна, забавна – Берен е сред любимките и на българската публика в образите на Ойкю Текин-Гьоктюрк от „Дъщеря ми”, Мелек/Турна от „Майка“ и Айше от „Нашата история“.

Родена на 29 септември 2009 г. в Истанбул, младата талантлива актриса на турското кино бързо печели сърцата на публиката. Майка й, осъзнавайки таланта на дъщеря си, напуска работа, за да е плътно до нея в звездния й път. Въпреки факта, че момичето е много заето в процеса на заснемане, тя не допуска да изостане в училище.

Актьорската кариера започва в ранна възраст, благодарение на нейния талант и сладък външен вид. Първата й роля, само на пет годинки, е на Пелин от сериала "Семейството на съпруга ми", който продължава два сезона и не оставя зрителите безразлични към нейната игра.

Съдба

Следва сериалът „Майка”, където тя е блестяща в ролята на Мелек Акчай. Тежката съдба на малко дете грабва зрителя от първите минути на гледане. Няма по-хубаво място за едно дете от родния дом. Но Мелек не иска да се прибира, защото там я чака планина от мръсни чинии, безразличието на нейната майка и отвратителния характер на гадняра, с когото тя съжителства. Съчувстваме на Мелек, която предпочита да е в училище. Особено когато там се появява нова учителка Зейнеп, която не харесва особено децата и е дошла да преподава по заместване. Но Мелек е различно, необикновено дете, което не може да не обикнеш. Когато Зейнеп научава как живее Мелек, й става ясно, че нещо трябва да се направи и ако държавните институции не могат да разрешат проблемите на момичето, то ще се наложи учителката да вземе нещата в свои ръце.

Индустрията на турските телевизионни сериали не се страхува да повдигне трудни теми като домашното насилие, безразличието на бюрократичната система, живота в маргинализирани райони. Обичайните сюжетни обрати за сериали мелодрами - приемни семейства, семейни тайни, инсценирани смъртни случаи - са изпълнени с живот от факта, че са тясно свързани с реалността и се играят не в задушни павилиони, а на познати градски улици. Не е изненада, че „Майка”, адаптация на японски телевизионен сериал с подобен сърцераздирателен сюжет, процъфтява и се превръща в хит на плодородна почва в Турция. Мелек носи тази история на своите детски плещи, виждаме ада на домашното насилие през очите на едно дете. Малката Берен Гьокйълдъз се справя блестящо с ролята и моменти на истинско изпитание на силата на духа и волята се редуват от мигове на истинско щастие. Въпреки трудностите, които животът й носи, нейната героиня вярва в чудеса и чака животът й да се промени към по-добро.

Послание

Пътят към успеха е продължен от игралния филм "На празно място", в който опасните приключения завършват с щастлив край. Берен участва и в "Мед и сметана", който разказва за любовта и помирението. Умиляваме се над играта й в „Нашата история”, но това е само прелюдията към „Дъщеря ми”, където на практика тя изнася целия сериал с чудесната си игра. Сериалът има много комедийни моменти, но посланието е сериозно – любовта може да преодолее всякакви изпитания и да възтържествува.

Като всяко дете Берен Гьокйълдъз обича да танцува, да снима клипчета, да рисува и да се разхожда с приятелките си. Но най-много обича да се снима с татко си. В профила й в Инстаграм това са най-топлите и усмихнати снимки.

През септември тя ще стане на 14 и от последните й телевизионни участия вече се вижда, че не е онова момиченце с ококорени очи, способно да разплаче и да разсмее зрителите във всеки момент. Отличничка в училище, тя може да избере друга професия за себе си. Но екранът ще загуби от това, защото вроденият й талант вече я превърна в звезда.