Й оланта Делибозова- Йоли е майстор на различни видове кулинарни изкушения, но особено интересни са нейните десерти. Представя ги на yoli-bg.com и в предаването си по 24Kitchen. С поглед и към все още далечната Коледа представяме няколко нейни чудесни идеи.
Люти мексикански бисквити
Необходими продукти:
- 120 г натрошен натурален шоколад
- 30 г масло
- 80 г кафява захар
- 1 голямо яйце
- ванилия
- 55 г бяло брашно
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- 1 равна ч.л. канела
- 2-3 щипки сол
- 1/2 до 1 ч.л. лют пипер или 1 ситно накълцана червена люта чушка (лютивината определете сами според предпочитанията си)
- 90 г шоколадов чипс или нарязан на парченца натурален шоколад
Начин на приготвяне:
Стопете заедно на водна баня или в микровълнова фурна шоколада и маслото. Разбъркайте до хомогенност и оставете 3-4 минути да се охлади. В купа разбийте до пухкав побелял крем яйцето и захарта. Добавете ванилията. Отделно смесете брашното с бакпулвера, канелата, солта, лютия пипер и половината от шоколадовия чипс. Към шоколада и маслото прибавете разбитото със захар яйце, а след това и брашното. Разбъркайте и оставете сместа да отпочине 5 минути на стайна температура, за да стане пухкава от активирането на бакпулвера.
Покрийте тава с хартия за печене и загрейте фурната на 175 градуса с вентилатор. С лъжица сипете малки купчинки от тестото на разстояние едно от друго, защото се разливат по време на печене. Може да оформите бисквитите и с ръце, тъй като сместа е достатъчно плътна и позволява това. Сплескайте леко сладките и наредете върху тях останалия шоколадов чипс. Изпечете ги за около 12 минути. Не ги препичайте, за да не изсъхнат и станат твърди. Разкошни са леко топли, а изстинали ги съхранявайте в кутия. Продуктите са за около 25-30 бисквити в зависимост от големината им. Да ви е сладко!
Морковена торта
Необходими продукти:
За блата:
- 3 яйца
- 200 г кристална захар
- 80 мл портокалов сок
- 200 г ситно настъргани сурови моркови
- ванилия
- 40 г захаросани портокалови корички
- 1-2 ч.л. микс кардамон, канела, джинджифил на прах
- 1 щипка сол
- 250 г брашно
- 1 равна ч.л. бакпулвер
- 1/4 ч.л. сода бикарбонат
- 50 г светли стафиди
- 80 мл олио
За крема:
- 800 г натурално крем-сирене
- 150 г пудра захар
- ванилия
- 200 г заквасена сметана
- 1 ч.л. настъргана портокалова кора
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем и добавете портокаловия сок. Сипете морковите, ванилията и портокаловите корички. Смесете брашното заедно с подправките, двата вида набухвател и стафидите. Количествата на подправките преценете според вашия вкус. Прибавете го към яйчената смес и разбъркайте. Накрая налейте олиото и смесете всичко добре. Сипете тестото в тортена форма 22 или 24 см, покрита с хартия за печене (ако искате блатовете да са по-тънки, изпечете тестото в по-голяма форма). Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете блата за около 35-40 минути. След като добре се охлади го разрежете хоризонтално на три части.
За крема разбийте крем сиренето със захарта, ванилията и портокаловата кора. Добавете сметаната и разбъркайте. Сглобете тортата, като между всяка морковена платка намажете пласт от крема. Измажете с крем цялата торта отстрани и отгоре. Загладете и украсете по желание. Да ви е сладко!
Съвет:
Може да изпечете тестото на три отделни тънки платки. Така ще станат по-равни и няма да се тревожите, че ще разрежете блата на криво. Тортата не се нуждае от сиропиране. Морковите дават достатъчно влага на блата. Непременно я направете поне ден предварително преди да я сервирате. Така всички аромати ще се споят чудесно, а тортата ще стане мека и сочна.
Баклавата на баба
Необходими продукти:
- 500 г фини кори за баница
- 250 г стопено масло
- 400 г по-едро смлени орехи
За сиропа:
- 600 мл вода
- 800 г захар
- кора и сок от 1 лимон
- ванилия
Начин на приготвяне:
Напластете една върху друга три кори за баница, като леко ги намажете помежду им с малко от маслото. Поръсете обилно с орехи и завийте на стегнато руло откъм късата страна. По този начин приготвяте останалите кори. С остър нож нарежете рулата на еднакви парчета около 4 см. Подредете ги в тава плътно едно до друго с разрязана част нагоре. Все пак големината на охлювчетата зависи от тавата, в която ще изпечете баклавата. Трябва да са 1 см под ръба на тавата, а не догоре.
Полейте равномерно баклавата с останалото масло. Изпечете я около 1 час в загрята на 150* фурна с вентилатор. Печенето е от съществено значение, не го подценявайте. Баклавата се пече и изсушава много равномерно при по-ниска температура. Така става равномерно златиста, хрупкава и запазва целостта си след сиропиране. Никой не обича разкашена баклава, нали? И така, оставете изпечената баклава да изстине напълно. Сварете за 12-15 минути на среден огън сироп от захарта, водата, лимоновия сок и кора и ванилията. Оставете сиропа да се охлади до топло, след което извадете лимоновите кори. (Температурата на сиропа е също важна, не заливайте студената баклава с врял сироп, за да не омекне прекалено). Залейте баклавата с топлия сироп и я покрийте с чисти кърпи. Оставете я да престои поне един ден, за да се сиропира добре. Да ви е сладко!
Малък бананов кекс
Необходими продукти за форма 11 х 20 см:
- 1 яйце
- 50 г светла кафява захар
- 2 с.л. течен мед
- 1/2 ч.л. канела
- 1/2 ч.л. кардамон
- ванилия
- 1 намачкан добре узрял банан
- 3-4 с.л. накълцани на едро орехи
- 2 с.л. стафиди
- 100 г брашно
- 1 равна ч.л. бакпулвер
- 90 г стопено масло
За глазурата:
- 4 с.л. мед
- 50 г масло
- 50 г цели орехови ядки
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцето заедно със захарта на пухкав крем. Добавете меда, подправките, банановото пюре и разбъркайте. Отделно смесете брашното заедно с орехите, стафидите и бакпулвера. Сипете го при банановата смес и разбъркайте. Накрая налейте маслото и разбийте добре. Може да направите всичко това с миксер. Покрийте малка форма за кекс с хартия за печене. Изсипете вътре тестото, загладете и изпечете в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 35-40 минути. След първите 20 минути може да покриете кекса с лист алуминиево фолио, за да не прегаря отгоре. След 35-а минута проверявайте готовността с дървена клечка. Ако е нужно, печете кекса малко повече от 40 минути. За глазурата кипнете меда и маслото. След като леко се сгъсти прибавете орехите. Залейте изстиналия кекс с топлата глазура. Да ви е сладко!
Бисквитки с боровинки и кокос
Необходими продукти:
- 125 г меко масло
- 1 ч.ч. захар
- 1 яйце
- 1 ч.ч. кокосови стърготини
- 2 с.л. мед
- 2 ванилии
- 1 и 1/2 ч.ч. брашно
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.ч. боровинки (пресни или замразени)
Начин на приготвяне:
С бъркалка разбъркайте маслото със захарта и яйцето. Добавете кокоса, меда и ванилията. Сипете брашното и бакпулвера, и разбъркайте добре. Накрая сложете и боровинките. Постелете дъното на тава с хартия за печене. С лъжичка гребвайте малко от сместа и сипвайте малки купчинки върху хартията. Не се старайте да ги оформяте. По време на печене бисквитите се разливат. Имайки това предвид, оставете достатъчно място между тях. Печете в предварително загрята на 170 градуса фурна до порозовяване за около 13-15 минути.
От това тесто можете да направите и бисквити с хрупкави семки или ядки. В такъв случай не слагайте боровинки. Да ви е сладко!
Бразилски сладкиш с кафе
Необходими продукти за форма 24-26 см:
За тестото:
- 125 г меко масло
- 150 г пудра захар
- 3 яйца
- 125 г брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- ванилия
За заливката:
- 250 мл силно кафе
- 3 с.л. какао
- 3 с.л. захар
- 2 с.л. коняк
За гарниране:
- 200 г течна сметана
- кокосови стърготини за поръсване
Начин на приготвяне:
Разбийте на пухкав крем маслото със захарта. Добавете яйцата, а след тях брашното, пресято с ванилията и бакпулвера. Сипете тестото в тортена форма, покрита с хартия за печене и изпечете в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 25-30 минути. Разбъркайте сухите съставки за заливката и прибавете коняка и кафето. Набодете добре с вилица охладения сладкиш и залейте. Отгоре гарнирайте с разбита сметана и поръсете с кокос. Оставете сладкиша да престои един ден в хладилника преди да го сервирате.
Лек, ароматен и лесен за приготвяне сладкиш. За глазурата лично аз не подслаждам сметаната, но вие преценете, как ще ви хареса. Понякога замествам сметаната за разбиване със заквасена, също става чудесно. Да ви е сладко!