0

Й оланта Делибозова- Йоли е майстор на различни видове кулинарни изкушения, но особено интересни са нейните десерти. Представя ги на yoli-bg.com и в предаването си по 24Kitchen. С поглед и към все още далечната Коледа представяме няколко нейни чудесни идеи.

Люти мексикански бисквити

Необходими продукти:

  • 120 г натрошен натурален шоколад
  • 30 г масло
  • 80 г кафява захар
  • 1 голямо яйце
  • ванилия
  • 55 г бяло брашно
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1 равна ч.л. канела
  • 2-3 щипки сол
  • 1/2 до 1 ч.л. лют пипер или 1 ситно накълцана червена люта чушка (лютивината определете сами според предпочитанията си)
  • 90 г шоколадов чипс или нарязан на парченца натурален шоколад

Начин на приготвяне:

Стопете заедно на водна баня или в микровълнова фурна шоколада и маслото. Разбъркайте до хомогенност и оставете 3-4 минути да се охлади. В купа разбийте до пухкав побелял крем яйцето и захарта. Добавете ванилията. Отделно смесете брашното с бакпулвера, канелата, солта, лютия пипер и половината от шоколадовия чипс. Към шоколада и маслото прибавете разбитото със захар яйце, а след това и брашното. Разбъркайте и оставете сместа да отпочине 5 минути на стайна температура, за да стане пухкава от активирането на бакпулвера.

Покрийте тава с хартия за печене и загрейте фурната на 175 градуса с вентилатор. С лъжица сипете малки купчинки от тестото на разстояние едно от друго, защото се разливат по време на печене. Може да оформите бисквитите и с ръце, тъй като сместа е достатъчно плътна и позволява това. Сплескайте леко сладките и наредете върху тях останалия шоколадов чипс. Изпечете ги за около 12 минути. Не ги препичайте, за да не изсъхнат и станат твърди. Разкошни са леко топли, а изстинали ги съхранявайте в кутия. Продуктите са за около 25-30 бисквити в зависимост от големината им. Да ви е сладко!

Морковена торта

Необходими продукти:

За блата:

  • 3 яйца
  • 200 г кристална захар
  • 80 мл портокалов сок
  • 200 г ситно настъргани сурови моркови
  • ванилия
  • 40 г захаросани портокалови корички
  • 1-2 ч.л. микс кардамон, канела, джинджифил на прах
  • 1 щипка сол
  • 250 г брашно
  • 1 равна ч.л. бакпулвер
  • 1/4 ч.л. сода бикарбонат
  • 50 г светли стафиди
  • 80 мл олио

За крема:

  • 800 г натурално крем-сирене
  • 150 г пудра захар
  • ванилия
  • 200 г заквасена сметана
  • 1 ч.л. настъргана портокалова кора

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем и добавете портокаловия сок. Сипете морковите, ванилията и портокаловите корички. Смесете брашното заедно с подправките, двата вида набухвател и стафидите. Количествата на подправките преценете според вашия вкус. Прибавете го към яйчената смес и разбъркайте. Накрая налейте олиото и смесете всичко добре. Сипете тестото в тортена форма 22 или 24 см, покрита с хартия за печене (ако искате блатовете да са по-тънки, изпечете тестото в по-голяма форма). Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете блата за около 35-40 минути. След като добре се охлади го разрежете хоризонтално на три части.

За крема разбийте крем сиренето със захарта, ванилията и портокаловата кора. Добавете сметаната и разбъркайте. Сглобете тортата, като между всяка морковена платка намажете пласт от крема. Измажете с крем цялата торта отстрани и отгоре. Загладете и украсете по желание. Да ви е сладко!

Съвет:

Може да изпечете тестото на три отделни тънки платки. Така ще станат по-равни и няма да се тревожите, че ще разрежете блата на криво. Тортата не се нуждае от сиропиране. Морковите дават достатъчно влага на блата. Непременно я направете поне ден предварително преди да я сервирате. Така всички аромати ще се споят чудесно, а тортата ще стане мека и сочна.

Баклавата на баба

Необходими продукти:

  • 500 г фини кори за баница
  • 250 г стопено масло
  • 400 г по-едро смлени орехи

За сиропа:

  • 600 мл вода
  • 800 г захар
  • кора и сок от 1 лимон
  • ванилия

Начин на приготвяне:

Напластете една върху друга три кори за баница, като леко ги намажете помежду им с малко от маслото. Поръсете обилно с орехи и завийте на стегнато руло откъм късата страна. По този начин приготвяте останалите кори. С остър нож нарежете рулата на еднакви парчета около 4 см. Подредете ги в тава плътно едно до друго с разрязана част нагоре. Все пак големината на охлювчетата зависи от тавата, в която ще изпечете баклавата. Трябва да са 1 см под ръба на тавата, а не догоре.

Полейте равномерно баклавата с останалото масло. Изпечете я около 1 час в загрята на 150* фурна с вентилатор. Печенето е от съществено значение, не го подценявайте. Баклавата се пече и изсушава много равномерно при по-ниска температура. Така става равномерно златиста, хрупкава и запазва целостта си след сиропиране. Никой не обича разкашена баклава, нали? И така, оставете изпечената баклава да изстине напълно. Сварете за 12-15 минути на среден огън сироп от захарта, водата, лимоновия сок и кора и ванилията. Оставете сиропа да се охлади до топло, след което извадете лимоновите кори. (Температурата на сиропа е също важна, не заливайте студената баклава с врял сироп, за да не омекне прекалено). Залейте баклавата с топлия сироп и я покрийте с чисти кърпи. Оставете я да престои поне един ден, за да се сиропира добре. Да ви е сладко!

Малък бананов кекс

Необходими продукти за форма 11 х 20 см:

  • 1 яйце
  • 50 г светла кафява захар
  • 2 с.л. течен мед
  • 1/2 ч.л. канела
  • 1/2 ч.л. кардамон
  • ванилия
  • 1 намачкан добре узрял банан
  • 3-4 с.л. накълцани на едро орехи
  • 2 с.л. стафиди
  • 100 г брашно
  • 1 равна ч.л. бакпулвер
  • 90 г стопено масло

За глазурата:

  • 4 с.л. мед
  • 50 г масло
  • 50 г цели орехови ядки

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцето заедно със захарта на пухкав крем. Добавете меда, подправките, банановото пюре и разбъркайте. Отделно смесете брашното заедно с орехите, стафидите и бакпулвера. Сипете го при банановата смес и разбъркайте. Накрая налейте маслото и разбийте добре. Може да направите всичко това с миксер. Покрийте малка форма за кекс с хартия за печене. Изсипете вътре тестото, загладете и изпечете в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 35-40 минути. След първите 20 минути може да покриете кекса с лист алуминиево фолио, за да не прегаря отгоре. След 35-а минута проверявайте готовността с дървена клечка. Ако е нужно, печете кекса малко повече от 40 минути. За глазурата кипнете меда и маслото. След като леко се сгъсти прибавете орехите. Залейте изстиналия кекс с топлата глазура. Да ви е сладко!

Бисквитки с боровинки и кокос

Необходими продукти:

  • 125 г меко масло
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 яйце
  • 1 ч.ч. кокосови стърготини
  • 2 с.л. мед
  • 2 ванилии
  • 1 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.ч. боровинки (пресни или замразени)

Начин на приготвяне:

С бъркалка разбъркайте маслото със захарта и яйцето. Добавете кокоса, меда и ванилията. Сипете брашното и бакпулвера, и разбъркайте добре. Накрая сложете и боровинките. Постелете дъното на тава с хартия за печене. С лъжичка гребвайте малко от сместа и сипвайте малки купчинки върху хартията. Не се старайте да ги оформяте. По време на печене бисквитите се разливат. Имайки това предвид, оставете достатъчно място между тях. Печете в предварително загрята на 170 градуса фурна до порозовяване за около 13-15 минути.

От това тесто можете да направите и бисквити с хрупкави семки или ядки. В такъв случай не слагайте боровинки. Да ви е сладко!

Бразилски сладкиш с кафе

Необходими продукти за форма 24-26 см:

За тестото:

  • 125 г меко масло
  • 150 г пудра захар
  • 3 яйца
  • 125 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • ванилия

За заливката:

  • 250 мл силно кафе
  • 3 с.л. какао
  • 3 с.л. захар
  • 2 с.л. коняк

За гарниране:

  • 200 г течна сметана
  • кокосови стърготини за поръсване

Начин на приготвяне:

Разбийте на пухкав крем маслото със захарта. Добавете яйцата, а след тях брашното, пресято с ванилията и бакпулвера. Сипете тестото в тортена форма, покрита с хартия за печене и изпечете в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 25-30 минути. Разбъркайте сухите съставки за заливката и прибавете коняка и кафето. Набодете добре с вилица охладения сладкиш и залейте. Отгоре гарнирайте с разбита сметана и поръсете с кокос. Оставете сладкиша да престои един ден в хладилника преди да го сервирате.

Лек, ароматен и лесен за приготвяне сладкиш. За глазурата лично аз не подслаждам сметаната, но вие преценете, как ще ви хареса. Понякога замествам сметаната за разбиване със заквасена, също става чудесно. Да ви е сладко!