0

З а предястие или основно – има и такива ястия, въпросът е в количеството. А идеи намираме на receptite.com.

Яйца по селски

Необходими продукти:

  • 6 яйца
  • 10 стръка зелен лук
  • 1/2 връзка магданоз
  • 2 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • сол
  • олио

Начин на приготвяне:

Зеленият лук се нарязва на не много дребно, след което се запържва в загрятото олио. Добавя се червеният пипер, разбърква се бързо и се погасява с хладка вода (количество, колкото да покрие дъното на тигана около 1 пръст). След като водата заври, се посолява на вкус и се добавят черният пипер и ситно нарязаният магданоз. Отново се разбърква, след което се чукват яйцата от ниско, котлонът се намалява и всичко се готви под капак, без да се бърка, до желаната твърдост на жълтъка.

Триъгълни банички

Необходими продукти:

  • 500 г кори за баница
  • 2 яйца
  • 400 г сирене

За намазване:

  • 250 г кисело мляко
  • 120 мл олио
  • 2 яйца
  • сол

Начин на приготвяне:

В съд натрошете сиренето, прибавете двете яйца, разбъркайте и оставете плънката настрани. В друг съд разбийте двете яйца. Прибавете кисело мляко, олио и малко сол и разбъркайте. Вземете една кора и я намажете цялата със сместа с киселото мляко с помощта на четка. Прихлупва се от едната страна по дължина малко повече от половината и от другата страна също се загръща, така че да се получи дълга лента. От едната страна слагате плънка от сирене и започвате да навивате нагоре на триъгълници. Редите в тава върху хартия за печене. Печете в загрята фурна на 200 градуса до златисто.

Варена царевица в прясно мляко и масло

Необходими продукти:

  • 5 бр. царевица на кочан
  • 3 л вода
  • 1 л прясно мляко
  • 125 г масло

Начин на приготвяне:

Царевицата се изчиства от листата и влакната и се слага в дълбока тенджера с водата да ври около 30 минути. След това се добавят прясното мляко и половината масло, намалява се огънят да къкри до готовност на царевицата. Когато е готова царевицата, се добавя и другото масло, така царевицата го поема по време на варене и след това.

Чеснов чурек

Необходими продукти:

  • 3 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. суха мая
  • 1 с.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 1 яйце
  • 125 мл прясно мляко
  • 2 с.л. масло

За плънката:

  • 200 г кашкавал
  • 1 яйце
  • 2 с.л. масло
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. олио
  • чесън
  • пресен копър или магданоз

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното в подходящ съд. Всички продукти да са на стайна температура. Добавят се сухите съставки: мая, захар, сол. Разбъркват се. Добавят се разбитото яйце и затопленото прясно мляко. Замесва се тесто. Накрая се добавя и маслото (на стайна температура) и се доомесва меко тесто. Загъва се с кърпа и се оставя на топло за 30 минути. През това време се приготвя плънка, като в подходящ съд се слага на ситно накълцан копър (ако предпочитате, вместо копър може да сложите магданоз), олио, масло (на стайна температура), пресован чесън и сол. Разбърква се добре. Вече втасалото тесто се постила с ръце върху подходяща тава, покрита с пергаментова хартия. Правят се разрези с нож. Разбива се яйцето с щипка сол. Намазва се върху тестото. Отгоре се намазва със сместа от копър. Оставя се за няколко минути да поеме от сместа. Кашкавалът се нарязва на ленти, които се поставят в разрезите. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса на най-долното ниво на решетката до златиста коричка. (Тавата ми е 28 см.)