П рез зимата имаме нужда от повече енергия, не само за да стоплим своето тяло, но и за да подсилим своя имунитет в пиковите периоди на сезонни вирусни инфекции.
Всеки човек трябва да е наясно, че храненето е от съществено значение за здравето и тонуса и е хубаво да сме в час с някои особености, с които е важно да се съобразяваме в различните периоди от годината. След коледните и новогодишните празници мнозина се чувстват гузно заради цифрите, които виждат на дисплея на домашния си кантар, но правилната диета е ключов фактор не само за добрия външен вид.
Добре е да знаем, че вместо от повече калории всяка зима се нуждаем от повече витамини, микроелементи, макроелементи, сложни въглехидрати и протеини. За нашето тяло и имунитет от изключително значение е да се храним редовно. Най-добре е да хапваме по пет пъти на ден – три основни и две закуски, с по 3 часа разстояние между тях. Това ще позволи на тялото да поддържа термичния си баланс. Освен това добре е да знаем кои храни трябва да хапваме и колко често, за да снабдим тялото си с нужните хранителни вещества и да подсилим имунитета си.
Плодове и зеленчуци
Те предоставят нужните витамини и минерали, които подобряват имунитета. Помнете правилото за ядене на зеленчуци по пет пъти на ден. Включете домати, чушки, броколи, брюкселско зеле, моркови, чесън, краставици, цитрусови плодове и ябълки в ястията си през зимата. Вашето тяло ги усвоява най-добре, когато ги консумирате сурови, но те могат да бъдат приготвени и на пара.
Риба
Особено морската риба (скумрия, риба тон, сьомга) е ценен източник на важни аминокиселини от групата на Омега-3 мастни киселини. Те помагат на тялото в борбата с бактериите и са важни за силния имунитет. Редовната консумация на риба се грижи за добра сърдечносъдова система и намаляване на кардиозаболяванията и пороците. Омега 3-мастните киселини превантират тъканите от възпаления, предпазват от запушвания и стеснявания на кръвоносните съдове и др. Включваме ли риба поне два пъти в седмичното си меню, ще подпомогнем и нашето зрение. Това важи особено при хората в напреднала възраст – намалява се рискът от макулна дегенерация. Рибата действа благоприятно и на храносмилателните органи.
Месо и мляко
Предоставят на тялото нужните протеини. Експертите в правилното хранене съветват да хапваме висококачествено, нискомаслено месо и колбаси, които помагат на тялото да генерира повече собствена топлина през зимата. Освен това млечните продукти – мляко, нискомаслени сирена и кашкавали, както и яйцата, влияят положително на метаболизма, който обикновено се забавя всяка зима. Снабдяват телата ни с витамин D, който е нужен, когато няма много слънчева светлина. Протеините трябва да бъдат включени в трите основни ястия за деня и също играят роля в стабилизирането на имунитета.
Въглехидрати
Сложни въглехидрати – през зимата 50% от енергията за нашето тяло идва от тях. Въглехидратите засищат и са добър източник на енергия, снабдяват тялото с фибри и стимулират отделянето на серотонин, който е антидепресант. Сложните въглехидрати основно могат да бъдат набавени от пълнозърнестия хляб, кафявия ориз и ечемика. Те трябва да бъдат включвани в две от нашите ястия през деня.
От друга страна, простите въглехидрати, които се съдържат предимно в сладките изделия, бързо утоляват глада, но за съжаление от тях се наддават килограми. Изключението е медът. Той влияе чудесно на нашия имунитет и подобрява настроението. Ако няма противопоказания за консумацията на мед, всеки възрастен трябва да хапва по една чаена лъжичка на ден. Може да го добавите в чай с лимон, но чаят не трябва да е прекалено горещ, защото медът губи своите свойства при температура над 40°C.
Добавките са полезни, ако не са предозирани
През зимата е трудно да планираме диета, която би набавила на нашето тяло всички нужни хранителни вещества. Можете да опитате хранителни добавки като масло от черен дроб на треска, сиропи от женшен, ехинацея и добавки с витамини. Не е добре да предозирате добавките, тъй като те могат да възпрепятстват усвояването на други медикаменти. Затова е най-добре да се консултирате за дозата на вашите добавки с лекар или фармацевт.
Витамини
Определено обаче организмът ни има нужда от помощ при осигуряването на витамини от група В. Те подобряват физическото състояние и имунитета, дават енергия и влияят добре на нервната система и тялото. Ще ги откриете в бобовите растения, растителните кълнове, ядките, кваса, рибата, червеното месо, черния хляб, ечемика и кафявия ориз.
Всеизвестно е, че витамин C подкрепя имунитета, помага в борбата с инфекциите и е ценен антиоксидант. В най-големи количества се съдържа в цитрусовите плодове, зелето, магданоза, червената боровинка, както и в соковете от червена боровинка и шипки.
Витамин D3 е нужен за правилното разпределение на калция и фосфора. Нашето тяло има способността да го синтезира, но с помощта на слънчевата светлина, а през зимата ние не получаваме достатъчно такава. Витамин D се съдържа в млякото, мазната морска риба, жълтъка на яйцето и в черния дроб.
Минерали
Добре е в зимните месеци да се следят и нивата на някои ценни за баланса и доброто функциониране на организма минерали. Цинкът повишава имунитета и помага да се борим с настинките. Не помага, ако хапвате сладки изделия, които така много обичаме през зимата. Съдържа се в дроба, месото, морската храна, пшеничния зародиш, кваса, слънчогледовото и тиквеното семе и яйцата. Магнезият оказва изключително влияние оказва на мускулите и кръвоносните съдове. Той помага и за усвояването на много жизненоважни елементи в нашето тяло. Кафето и стресът намаляват неговото съдържание в телата ни. Магнезий съдържат ечемикът, бананите, ядките, листните зеленчуци и тъмният шоколад.
Трябва да обърнем внимание и на селена, който също повишава имунитета и стимулира производството на антитела, които се справят с вирусите. Помага и при възпаление. Селенът се съдържа в пълнозърнестото мюсли, дроба, морската храна, рибата тон, доматите, броколите, пшеничния зародиш, триците, лука и яйцата.
Людмил Христов