0

Б езплатните прегледи за рак на млечната жлеза започват по инициатива на Столична община, съобщават от „Московска“ 33. Столичният общински съвет обсъди Програма за скринингово изследване за рак на млечната жлеза на жените, работещи в общинските детски ясли, градини, здравни кабинети в училищата, комплекси за детско хранене и детски кухни, както и на здравните медиатори. Докладът е внесен в СОС от зам.-кмета по финанси и здравеопазване Иван Василев.

Изменения

Финансирането на Програмата се предвижда да е в размер на 200 хил. лв., а прегледите ще се извършват от 1 октомври до 13 декември т.г. в общо 15 общински лечебни заведения. Скрининговите изследвания за рак на гърдата на работещите в общинските образователни и културни институции, както и в общинските транспортни дружества, се провеждат по инициатива на Столична община от 2015 г. насам. До края на 2022 г. програмата е обхванала общо 27 502 жени. Според данните, предоставени от лечебните заведения, в резултат на скрининга при 8107 жени са установени болестни изменения, от които при 211 – находки, суспектни за карцином на гърдата, а при 77 е поставена диагноза „карцином на гърда“.
Редовните прегледи за рак на гърдата се препоръчват от онколозите, за да може заболяването да бъде открито навреме и в лечим стадий. Скринингът се извършва чрез клинични прегледи с ултразвуково изследване.

Превенция

Реализацията на програмата през изминалите години доказва, че в партньорство Столична община и общинските лечебни заведения могат да осъществяват социално значими проекти и да популяризират превенцията на онкологичните заболявания.
Лечебните заведения, в които ще се провеждат прегледите по предварително уточнен график, са: Първа АГ болница "Св. София", Втора АГ болница "Шейново", Университетска Първа МБАЛ, Четвърта МБАЛ, МБАЛ "Княгиня Клементина", СБАЛОЗ "Проф. д-р Марин Мушмов", както и ДКЦ 8, ДКЦ 11, ДКЦ 12, ДКЦ 13, ДКЦ 14, ДКЦ 17, ДКЦ 18, ДКЦ 24 и ДКЦ 25.