0

Шампионката в категория бикини фитнес Христина Караколева е поредният гост в рубриката ни за здравословен начин на живот. След като преди 8 месеца стана майка, Хриси вече има нова посока и се опитва да е полезна на жените след раждане. Нейната история като цяло е много интересна, а поведението й е пример за това как човек не бива да спира да търси начин за изява. Да поддържа състезателния дух в себе си и да пренася този хъс от спорта в работата си, в ученето и ежедневието.

„Не е нужно да си слаб, за да изглеждаш добре. В това се убедих и самата аз, когато отидох във фитнеса с идеята да отслабвам, макар че бях 52-53 килограма. Месеци след това бях с 6 кила отгоре, но се чувствах по-добре, по-щастлива и най-вече по-способна. Именно тогава с моя партньор и треньор Митко Николов взехме решението да се състезаваме. Със сигурност не трябва да се правят сериозни рестрикции по отношение на храненето. Да не се търсят резултати бързо и лесно. Ако нещо ви се струва такова, значи не работи както трябва. Тялото не е цифра на кантар“, категорична е Караколева.

Историята

Спортът и активността като цяло са в кръвта на Христина. Още в ученическите си години тя усилено се занимава с един от най-изтощителните спортове – триатлона. В тийнейджърска възраст обаче лекари й препоръчват да спре да се занимава активно с този спорт заради проблем със сърцето. Тя изпада в депресия, след като е спряна да прави това, в което е сред най-добрите в своята възраст.

„Вдигах и поддържах висок пулс дори при лек крос на стадиона. Стигах дори до припадъци и ми казаха, че е по-добре да спра с триатлона“, разказва Христина пред „Здраве с Телеграф“. Състезателният елемент в нейната натура постоянно я тласка към различни предизвикателства. „Аз затова се и явих на конкурса „Царица на розата“, признава красавицата. През 2017 година Хриси е избрана за Царица на розата на празника в Казанлък в конкуренция с още 12 момичета и пред жури, ръководено от Жени Калканджиева. Преди да се запиша да уча в университета, постоянно търсех възможност да се състезавам, дори пишейки есета, с които се явявах на конкурси. Впоследствие започнах да се пробвам и в силовите тренировки. Те бяха нещо абсолютно противоположно на всичко, което бях правила преди“, споделя Караколева.

Мотивация

„Основната движеща сила аз да реша и да отида на състезание беше моят треньор. Митко ме мотивираше и подбутваше в моментите, в които се чувствах неуверена. Нашата подготовка преди първата ни изява продължи 8 месеца. Тогава нямаше състезание в България и отидохме на балканско. Искахме да влезем в тройката, но успях да спечеля първо място и при девойките и при жените. След това спечелих и международен турнир в Скопие. Стигнах и до място в топ 10 на световната ранглиста за девойки“, горда е с резултатите си миската и шампионка. Тя обаче признава, че целта й е винаги да се занимава по-дългосрочно със спорт и състезанията са нещо, което идват на втори план, когато вече имаш изградени такива навици. „Аз съм се занимавала 10 години състезателно с триатлон. Здравословните ми проблеми не бяха съвместими с този спорт. От 16 години до първата година в университета се опитвах да се върна към спорта и търсех варианти, които да са съвместими с този мой проблем“.

.

 .
Личен архив

Залата

„Когато отидох да уча в София, мои приятелки, които се интересуваха от фитнес, ме заведоха в залата. Опитвах се сама. Приятелките ми казваха какво да правя, аз го правех, но без да виждам никакви резултати. Реших да се свързвам с треньори и Митко ми допадна с това, което изразяваше като идеи и подход в интернет“, разказва още Христина, която в момента е посветена изцяло на 8-месечния си син. Сега не се подготвя сериозно за състезания, но не спира да поддържа тялото си. Дори с бебето намира време за упражнения. Христина едва изчаква лекарите да й позволят да се върне към своята рутина и веднага отива във фитнес залата. Веднага след раждането само е увеличила крачките движение и е правила упражнения у дома. След като преминава през необходимите изследвания, взима бебето и се връща в залата. „Смятам, че нито майката, нито бебето трябва да правят компромиси с другия“, казва Хриси, която все по-сериозно започва да се занимава с треньорска дейност.

Преориентация

„Имах постоянна работа, но като забременях, на шефа не му хареса, че ще отсъствам и така се случи, че вече се ангажирам сериозно с коучинга. Помагам на Митко с програмите за неговите клиентки, а вече и аз самата имам такива“, доволна е Караколева, която конкретно и специализирано помага за възстановяване след раждане.

„Консултирам ги за цялостния процес – хранене, тренировки, кърмене, напасване към новия живот с детето. Проучвам конкретната жена, която ме търси. Правя анализ на това какъв й е начинът на живот и какви са й възможностите за спорт. У дома ли ще тренира, във фитнес ли, какъв й е стресът и успява ли да се наспива. Въобще изясняваме цялостно и в детайли картината. На базата на това нещо давам конкретни насоки и съвети. Работя повече с жени, които вече са раждали и имат деца. Не им давам конкретни хранителни режими, които да спазват, а цялостна стратегия и съвети за неща, които са приложими за цялото семейство. Храните да могат да се ядат и от мъжа й, и от децата“.

Във форма за плажа се влиза и за месец

„Ако на някого са му нужни да свали 5-10 килограма, до голяма степен и за месец, месец и може да се влезе във форма. В повечето случаи. Но ако има доста по-сериозно наднормено тегло или липса на мускулна маса и пропорции, ще му е нужно повече време. Важно е изходното ниво и ние като треньори трябва да разберем какъв е стресът, сънят, активността на спортуващия. Важна е психиката и доверието на треньора си. Трябва да бъдем и реалисти, и да сме честни с хората, които искат от нас да им помогнем“, отчита Караколева.

„Когато си напреднал атлет, процесът на търсене и избиране на това кое е най-добре за теб е общ заедно с треньора. Когато ти познаваш до някаква степен тялото си и сте правили различни тестове, двамата дискутирате какво би било най-подходящо за теб. Режимът не е изцяло стопроцентово налагане от треньора, а по-скоро комуникация и изграждане на общ план“, казва още бикини фитнес шампионката.

„Повечето хора и клиенти си мислят, че ние, треньорите, имаме някакви тайни диети или някакви тайни тренировки, добавки или не знам какво. Истината е, че няма нищо тайно. Бих казала, че сме с широки познания и широк опит и във всеки един момент търсим оптималното за един клиент или състезател“.

Следващата седмица четете как Христина Караколева помага на жени да се възстановяват след раждане и какви цели трябва да си поставят майките.