0

К летки в носа на децата се борят успешно с COVID. Tова е причината малките пациенти по-рядко от възрастните развиват тежка форма на коронавирус, сочи изследване на британски специалисти, цитирано от Би Би Си. Следващата цел на изследователския екип е да проучи как тялото и носната кухина реагират на други вируси, като например грипен и респираторен синцитиален вирус (RSV).

Лаборатория

Направените от изследователите лабораторни тестове са показали, че клетките в носната кухина на възрастните съдържат 100 пъти повече вирус през първите няколко дни след инфекцията.

Лабораторното откритие може да обясни защо COVID-19 засяга най-сериозно възрастните хора, а децата рядко се разболяват тежко. Според авторите на изследването антивирусните лечения трябва да бъдат съобразени с различните възрастови групи.

Носът е първото място, на което вирусът попада в организма. Това е и причината учените да искат да разгледат подробно какво се случва в тази т. нар. фабрика за производство на вируси. 

Изследователите са анализирали клетки от лигавицата на носа на здрави хора от три различни възрастови групи - под 12 години, между 30 и 50 години и над 70 години.

След това те са отгледали в лабораторни условия клетките от носа, заразили са ги с новия коронавирус и са ги наблюдавали отблизо.

Три дни по-късно, разгледани под микроскоп, т.нар. назални епителни клетки, взети от деца, са им осигурявали бърза защита срещу вируса и са намалили вирусния товар.

Защитният ефект е бил по-слабо изразен при индивидите на средна възраст, докато при над 70-годишните е имало повече вирус, по-голямо вирусоотделяне и повече щети.

Възраст

Ръководителката на изследването д-р Клеър Смит от Университетския колеж в Лондон обяснява, че възрастта влияе върху баланса на клетките в носа, което води до "вреден и нефункционален процес на възстановяване" при по-възрастните хора.

Това може да се дължи на факта, че с течение на времето при тях излагането на вируси и съответно на инфекциите са били повече. 

Рискът от тежко изкарване на коронавирус нараства с възрастта, поради което във Великобритания се предлага ваксина на хора над 75 години, както и на всички в домовете за възрастни или на хора с отслабена имунна система.

Д-р Смит отбелязва, че откритията на екипа й, публикувани в "Нейчър Майкробайолъджи" (Nature Microbiology), подчертават колко е важно да се взима предвид стареенето, когато се разглеждат лечения и терапии.