0

В този брой на „Здраве с Телеграф“ за тренировки и здравословно хранене говорим с културиста и фитнес инструктор Цветан Цветанов-Пеца. Той е роден в Търговище, но работи във Варна. Занимава се с фитнес и бодибилдинг от 1990 година. Като професионалист и състезател участва в състезания от 2004 и продължава и в момента. За тези 20 години е спечелил доста отличия от републикански, балкански и европейски състезания. Като треньор с дългогодишен опит в момента предлага изготвяне на индивидуални режими на хранене, индивидуални тренировъчни програми и консултации.

За начинаещи е добре да не се прекалява с тежестите, както и многобройните упражнения за дадена мускулна група. За жалост в днешно време младежта иска от днес за утре да заприлича на тези, които са положили години усилие. Но единственото, което постигат така, са травми и разочарование. Това отчита в началото на нашия разговор Цветанов и споделя с какво се започва, след като човек намери мотивация и време да тръгне редовно на фитнес. „В самото начало лично аз препоръчвам така наречените кръгови тренировки, тъй като тялото не е било натоварвано по-сериозно физически и ще има нужда от адаптация. Ако директно се започне с ударно натоварване само на една мускулна група от ден 1, няма да е благоприятно за самите мускули. Стресът ще бъде доста голям. На малко по-късен етап вече може да се работи по някакъв вид методика, като там вече се разпределят мускулните групи поотделно. Ще го обясня по мой начин – за да построиш къща, трябва първо да излееш основите. Тялото, за да се развива, се нуждае освен от правилно физическо натоварване и от пълноценна почивка“.

Отслабване

Целите, които си поставят клиентите във фитнес центъра, в който работи културистът, са различни, но преобладават тези, които искат да се справят с наднорменото тегло.

„Аз не деля хората, с които работя, на слаби и дебели, млади и стари, мъже и жени. Ако успеят да се справят с отслабването, тогава започваме да работим за по-атлетична физика. Едни от най-лошите навици, които мнозина изграждат през годините, е да се хранят веднъж до два пъти на ден и почти да не приемат течности. Много от клиентите ми са от IT сектора и там нещата в това отношение са трагични. Но тези, които са решили да се променят, го постигат. Давам всичко от себе си да помогна, когато видя, че срещу мен стои някой мотивиран, който наистина желае промяна“, признава Пеца.

Той коментира и това какъв темп е реалистично да се очаква при сваляне на килограми и зависи ли той от възрастта. „При борбата със свръхнаднормено тегло, килограмите в началото могат да падат по-драстично с около и над 5 кг на месец. Иначе очакванията са средно между 3,5 до 4 кг месечно. Всичко зависи от метаболизма на човека. Ако обаче килограмите са натрупани по време на лечение на някакъв вид заболяване, което има пряка връзка с хормоните на щитовидната жлеза, то тогава нещата стоят по друг начин. От гледна точка на възрастта мога да кажа, че личните ми наблюдения са, че тя не е от голямо значение. Аз съм на 49 и нямам никакъв проблем с обмяната на веществата. Все още участвам по състезания и излизам в много добра форма“.

Цветанов предпочита силовата тренировка. „Кардиото го допълвам в края на тренировката, като не давам на клиентите си във фитнеса да правят повече от 30 минути. Далеч съм от мисълта, че колкото повече кардио се прави, толкова по-големи и бързи резултати ще има. При силовите тренировки метаболизмът работи много по-добре, отколкото при кардиото“, отчита той.

Техника

„Техниката на изпълнение на упражненията може би е едно от най-трудните неща за клиентите ми. Тя трябва да се обясни и покаже по начин, по който да разберат, а не както е написано например в сайтовете за фитнес. Всеки човек усвоява и разбира по различен начин упражненията. Не може на всеки да се обяснява по един и същи начин и да се чака разбиране от отсрещната страна. Най-честите грешки се допускат, когато нов човек дойде във фитнеса и каже: То го има показано на клипчета, за какво да си давам парите за инструктор. И тогава виждам, че това, което е показано в клиповете, няма нищо общо с изпълнението на упражненията. Рядко се срещат хора, които правят упражненията добре само от гледане на видео. Познавам такива, но са много малко“, откровен е бодибилдърът. Според него в домашни условия не могат да се постигнат достатъчно ефективни резултати. Но хора, които нямат възможност да ходят на фитнес или да спортуват на открито, биха постигнали повече, ако правят упражнения, отколкото ако седят и се оправдават, че нямат време.

Почивка

Цецо дава и ценни съвети относно почивката и възстановяването. „За почивката мога да кажа, че е едно от най-важните неща. Тя отговаря и за доброто възстановяване на мускулите. Когато тялото не почива достатъчно, не се възстановява и оттам резултатите се забавят. Дори в много случаи дават обратен ефект. За жалост това е за сметка на мускулната маса, а не на мазнините. При редовно и чисто хранене и спокоен нощен сън възстановяването е налице. Когато са по-засилени тренировките, при напреднали, за да има пълноценно възстановяване, е добре да се взимат и хранителни добавки, които спомагат за това. Причината е, че тялото понякога изразходва някои елементи повече, отколкото произвежда. Риск от добавките има, но не при всички. Ако не се храните пълноценно, добавките няма да ви помогнат. На първо място е храната, на второ добавките. Без значение от какво естество са - било за изгаряне на мазнини или за възстановяване“.