0

Радостин Цветанов е поредният шампион по културизъм, който споделя мнението си за тренировките в зала и начина на храна. Радо триумфира на Musclemania в Париж преди 7 години и един от най-добрите в категорията Classic physique при мъжете у нас. Пред „Здраве с Телеграф“ той потвърди, че добрата визия и здраве изискват лишения. От години той е приел за себе си, че си струва лишението от всяка една пица, бъргър или донът и работата в залата му носи не само самочувствие, но най-вече удовлетворение. Той помага със съвети и на свои приятели като инструктор, а в социалните мрежи се радва на хиляди последователи.

Техниката на изпълнение на упражненията в залата е ключова за постигането на максимален ефект от тренировките, но и за избягване на травми, които биха нарушили сериозно ритъма ни. Върху това акцентира Радостин и обръща внимание, че при подрастващите е важно да се обръща внимание на всички мускулни групи, като и да се набляга на упражнения, които подобряват функционалността, силата и издръжливостта на тялото.

„Нужно е да използваме качествен фитнес инструктор, за да ни мотивира, да ни дава насока за правилното изпълнение на всяко упражнение с цел максимално натоварване и минимален шанс за контузии. Истината е, че често дори хората, трениращи от години, заучават някои упражнения грешно, понеже няма как да се видят отстрани, а след това научено упражнение по грешен начин се коригира много по-трудно“.

Специалист

Всеки, който иска да се занимава сериозно с фитнес или културизъм, е най-добре първо да се обърне към специалист. „Независимо от нивото на човек, активността и знанията му все пак това си е цяла наука. Индивидуалният подход е най-важен. Това, че едно нещо работи за едни, не значи, че работи за други. При някои резултатите идват по-бързо, при други по-бавно. Хубаво е да се работи с професионалист, но хората трябва да внимават с кого избират да се съветват и на кого да се доверят. Подрастващите и начинаещите имат огромен избор от хора, към които да се обърнат“, споделя шампионът.

„Резултатите искат постоянство и време. Всеки човек има различни предпочитания за стил на трениране и всеки има достъп до различно оборудване. Тук визирам и хората, които са решили да тренират в домашни условия“, отчита спортистът и предлага няколко прости правила, които смятам, че са доста важни, както за начинаещи, така и за напреднали:

„Приоритизирайте техниката на изпълнение. Целта на тренировката е стимул на мускулатурата, а не преместване на тежест. Ако изпълнявате определено движение за определена мускулна група и не усещате как тази група работи, значи нещо не е както трябва. Самата тренировъчна програма не е толкова важна, колкото изпълнението й“.

Напрежение

„Когато изпълнявате дадено упражнение, се опитайте да се съсредоточите върху него и не бързайте просто да приключите серията. Вие трябва да контролирате тежестта, а не обратното! Запазете контрола и правилната техника дори когато запари мускулатурата. Тези последни парещи повторения правят най-голямата разлика! Също така поддържайте интензивността на тренировката, скъсете почивките между сериите до минута и гледайте да сте приключили със силовата тренировка до час“, съветва още Радо по отношение на по-напредналите в този спорт. Той отчита като ключов фактор постоянството.

„Тук е важно да отбележа, че в момента разработваме приложение за домашни тренировки, но все още нямам ясна представа кога ще бъде готово. Важно е да тренираме интензивно, редовно и да подберем най-ефективните упражнения за целта. Също едно от най-важните неща е калорийният дефицит (тоест да се храним с по-малко количество калории, отколкото изразходваме). Можеш на два стола да правиш кофички, да правиш лицеви опори под наклон, като си сложиш краката на стола и тренираш горна част, всякакви коремни преси може да се правят, клекове, патешко ходене... С ластиците може, като застъпиш с единия крак, да правиш за бицепс... Не е нужно да ставаме шампиони и медалисти, а да инвестираме усилия в нашето здраве и самочувствие“, съветва Цветанов тези, които търсят мотивация не просто да влязат във форма за плажа.

Диети

Въпреки призива да се внимава с калориите, нашият събеседник отбелязва, че някои модерни диети могат да са доста вредни. „При дамите те крият доста опасности и една от най-големите и често срещани е хормонален дисбаланс. Когато става дума за сваляне на килограми, повечето жени го разбират като екстремен глад и премахване на всички мазнини от хранителния план, а истината е, че мазнините са изключително важен нутриент за поддържане на здравословна хормонална система в тялото“, категоричен е Радо Цветанов.

Като цяло добавките не са задължителни, но ако нещо куца в храната, приемът на соли, течности и т.н. е препоръчителен. Добре да се приемат някои добавки в зависимост от това кое ни затруднява най-много, но също е и важно да се уверим, че нямаме алергии или проблеми, които могат да бъдат усложнени с приема на дадената хранителна добавка.

Всеки спорт е полезен за младите

„Съвременните младежи водят много заседнал начин на живот и бих ги посъветвал да се движат и да спортуват повече, независимо какъв конкретен спорт ще си изберат. Нека се стараят да се хранят правилно. Най-лесните храни – бързите, няма да ги направят яки. На всичкото отгоре след 10 години ще се чудят как да ги махат тези килограми. Вече има достатъчно информация в интернет, има и хора, които да ви посъветват, слушайте ги“, призова Цветанов.

ПРИМЕРНА ТРЕНИРОВЪЧНА ПРОГРАМА

Ден 1 - Гърди, прасец, корем

Ден 2 - Гръб

Ден 3 - Почивка

Ден 4 - Рамо, трапец, корем

Ден 5 - Крака

Ден 6 - Трицепс, бицепс, корем

Ден 7 - Почивка