0

Д еца, болни от рак, получават нов вид медикаментозно лечение, което не е толкова токсично, колкото химиотерапията, предаде Би Би Си.

11-годишният Артър е един от първите, които го изпробват в лондонската болница "Грейт Ормонд Стрийт" за лечение на рак на кръвта. Семейството му нарича терапията "лъч светлина", тъй като тя действа, без да кара Артър да се чувства толкова зле. И тъй като лечението може да се прилага в движение, а не само в болницата, той прекарва повече време у дома със семейството си, наслаждавайки се на това, което обича.

Blina вече е лицензиран препарат за лечение на възрастни с рак и експертите се надяват да докажат, че може безопасно да помага и на деца. Около 20 центъра в Обединеното кралство го използват извън списъка за лечение на деца с В-клетъчна остра лимфобластна левкемия (B-ALL). Лекарството е имунотерапия, популярна като blina, която търси раковите клетки, за да може имунната система на организма да ги разпознае и унищожи.

Мобилност

Blina се предлага в торбичка с течност, която се прилага през тънка пластмасова тръбичка, която остава да тече във вена на ръката на пациента в продължение на много месеци. Помпа, захранвана с батерия, контролира колко бързо лекарството навлиза в кръвния поток. Целият комплект може да се носи в раница, което го прави лесно преносим.

За Артър това означава, че може да се занимава с други неща, например да играе в местния парк, докато се провежда лечението.

Облекчение

Подобно на други пациенти, подложени на blina, преди началото на инфузията Артър е получил лекарства, които намаляват вероятността от странични ефекти. Първоначално той имал няколко пристъпа на треска и се наложило да остане в болницата за контролни прегледи. Но скоро след това той успял да се прибере у дома.

Раницата остава с Артър непрекъснато, включително в леглото. „Химиотерапията е била тежка за Артър и преминаването към blina е било облекчение“, казва майка му Сандрин.

„Това беше напълно извън неговия контрол - живеехме в постоянно предизвикателство, тъй като тялото му беше подложено на ударите на лекарствата“, каза тя.

Контрол

“Артър трябваше да се връща в болница на всеки четири дни, за да могат лекарите да допълват комплекта за blina, но през останалото време успя да управлява лечението у дома.

„Той се радваше на факта, че с отговорност контролира ситуацията“, каза Сандрин пред BBC.

В края на април 2023 г. Артър претърпява последната интервенция за отстраняване на тръбата от ръката му. „Това беше голяма стъпка – той беше свободен“, каза Сандрин.

Лекарите казват, че blina може да замести големи части от химиотерапията - може би до 80% от нея. Около 450 деца годишно в Обединеното кралство са диагностицирани с болестта на Артър.

Отрови

Според главния изследовател и консултант по разработка на препарата - педиатричният хематолог проф. Аджай Вора химиотерапиите са отрови, които убиват левкемичните клетки, но също така убиват и увреждат нормалните клетки. Това е причината за страничните ефекти от тях. „Blinatumomab е по-нежно, по-щадящо лечение“, отбелязва Вора. Друго целево имунотерапевтично лекарство, Т-клетъчна терапия с химерен антигенен рецептор (CAR-T), също наскоро стана достъпно. Но то е по-скъпо от blina и собствените клетки на пациента трябва да бъдат взети и след това променени в лабораторията, преди да бъдат върнати като лекарство, което отнема време.

Благодарение на цялото лечение, ракът на Артър вече е изчезнал. „Нова година беше, когато разбрахме, че blina е подействала и няма остатъчен рак – и това беше просто невероятно и така имахме двойни празненства“, споделя с облекчение и щастие майка му Сандрин.

Грипът взима жертви и сред хлапетата

Грипът, който върви към своя пик на разпостранение не само у нас, може да е смъртоносен и при децата, ако хората не се отнесат сериозно към симптомите и предписанията на лекарите.

Четиригодишно момче почина от грип в болницата в Онещ, окръг Бакъу (Североизточна Румъния). Медиите в северната ни съседка отбелязват, че това е 22-ият смъртен случаи вследствие на усложнения след вируса в страната от началото на годината. Детето е било от село в община Търгу Тротуш и е пристигнало в лечебното заведение в тежко състояние, с висока температура и гърчове.

В Румъния за момента няма грипна епидемия, уверяват от здравното министерство. Статистиката показва, че през втората седмица на новата година в страната са регистрирани почти 73 000 случая на настинка и грип. Най-много са те в Букурещ.

Напълнява се от чист плодов сок

Пиенето на чаша или повече чист плодов сок всеки ден може да е свързано с напълняване при децата, установиха канадски учени, цитирани от в. "Индипендънт". Резултатите от изследването подкрепят препоръките да бъде ограничена консумацията на плодови сокове, за да се избягват излишните калории. Всяка 237-милиметрова чаша плодов сок дневно се свързва с 0,03 по-висок индекс на телесната маса, показва анализ на предишни изследвания. По-малките деца напълняват повече при редовно пиене на чист сок от по-големите.

Изследвания с възрастни също са показали, че чистият сок може да бъде свързан с напълняване.

Витамин подобряват паметта

Мащабно проучване потвърди, че добавките с мултивитамини подобряват паметта и забавят когнитивното остаряване при възрастните хора. В САЩ широкомащабното национално изследване COSMOS на учени от Mass General Brigham проучва свойствата на кокосов екстракт и хранителни добавки с мултивитамини. Други две публикувани по-рано изследвания също установиха положителен ефект от дневна доза мултивитамини. Резултатите от новото, трето проучване, потвърждават трайни и статистически значими ползи за паметта дневния прием на мултивитамини в сравнение с приема на плацебо.