0

Н а наследниците си Димитър и Цветан посвети новия си албум „Двама сина“ народният певец Здравко Мандаджиев.

Той е седми самостоятелен в кариерата му, а дискът вече е на пазара от каталога на „Пайнер“.

На кон

Заглавната песен е по музика и аранжимент на Деян Асенов. „Той в момента е един от най-хитовите автори в попфолка, но преди години, когато се роди големият ми син, той ми написа песента „Горд баща“, затова реших да поръчам на него и за малкото ми момченце. Тя е в стилистиката на „Пирин Фолк“, а във видеото участва цялото семейство. Текстът е на Полина Дакова от Добрич, с която имаме вече поне 5 общи песни“, каза пред „Телеграф“ певецът. Съпругата му Ради участва и в „Дойди, Радо“. „Тя всъщност ми предложи тази песен, че много й харесва, а аз реших да я покажа във видеото. В клипа участва и един кон, който като почнехме да снимаме с дрона, спираше да върви. Пък аз като малък съм падал от кон и имам уплах, та ми беше притеснено. Но след 5-6 опита се получиха и тези кадри. В една конна база до Павел баня снимахме на полянка до рекичка. Ролята на Ради е как ми подготвя коня да заминавам на гурбет, но и нея я беше страх“, разказа Здравко.

Сиртаки

Той е снимал видеоклипове на всичките песни от албума, а на Цветница ще бъде премиерата на „Ех, любов“. „Музиката и аранжиметът са на Петьо Василев – бузукар от Плевен. Той ми писа по фейсбук и ми предложи песента, а текстът е на майка ми Анастасия Мандаджиева. Тя е бивша учителка по литература, пише стихове, още не е издавала книга, а има материал за поне пет. Песента е малко по-различна, не е фолклор, а в гръцки стил сиртаки, затова и снимах клипа в Гърция, в курорта Фанари. Режисьор е Петьо Картулев, с когото снимам всичките си клипове от години. Сложихме в морето една бяла маса с бяла покривка, бутилка, чаши, но имаше леко вълнение, няколко пъти пада и накрая всичко се счупи. Аз се намокрих, голямо шоу падна. Още не съм видял готовия клип и не знам дали имаме кадри с масата. Бяхме голяма атракция на плажа, защото тогава беше сезонът за ловене на октопод и хората влизаха с едни куки, после излизаха, изчакваха ни да си направим кадрите и влизаха пак“, сподели музикантът.

Севдице

„Севдице“ е заглавието на дуета му с Петя Панева. „Познавам я от ученичка по разни конкурси, където съм водил мои ученици. Бяхме на сватбата на моя кръщелник и там изпяхме няколко дуета. След 2-3 дни й звъннах да запишем нещо заедно. Решихме да е авторско. Песента се роди буквално за 20 минути. Вечерта седнах на пианото и с „на-на-на“ направих музиката. Изпратих й я по вайбъра и тя за 10 минути написа текста. Аз вече имах дата за снимки на клипове и реших да я заснемем и нея. Затова по най-бързия начин Виктор Йорданов-Кардама й направи аранжимента, от магазин за носии в Гоце Делчев ни предоставиха костюмите, а я заснехме във винарната в Старосел“, разказва Мандаджиев.

Презаписа хит от „Пирин Фолк“

В новия си диск Здравко Мандаджиев е включил и песента „Милкано моме“. „Тя е от първия ми албум, с нея спечелих второ място на „Пирин Фолк“ през 2007 г., но й нямах клип. Затова реших да я снимам, като преди това я презапиша, тъй като преди 15 г. гласът ми звучи по-детски“, сподели певецът. Ето какво разказа той и за останалите песни: „Нямах еленино хоро, обикновено пея „Елено моме“, Николай Славеев ми е давал навремето синбека, но реших да си направя моя. Музиката е на Кардама, текстът – на мама. „Твоите очи, Лено“ е стара пиринска песен, която жена ми препоръча да запиша. „Пусти мерак“ е авторска песен на Кардама, той е от Добрич, затова е в добруджански стил, с гайда, нямах такава досега“.

Дублира „Даскале“ с Юнона

От години Здравко Мандаджиев съчетава певческата си кариера с преподавателска дейност. Затова в новия си албум той посвети една от песните и на другата си професия. „Даскале“ е тракийска песен. Понеже съм записал всички популярни песни, се чудех вече какво да изпея. Един ден си говорихме с Кардама и той ми каза, че никой не се е сещал да запише тази. Обадих се на солистката на оркестър „Марица“ Величка Николова, която някога я е пяла, тя си отвори тефтерите и ми даде текста, изпя ми мелодията по телефона. Две седмици преди да пусна клипа, видях, че колежката ми Юнона я е направила. Обадих й се да й кажа, че не съм й я откраднал, а просто така се получи дублиране“, добави музикантът.