П ролетните зеленища разнообразяват менюто ни с множество идеи за здравословно и не чак толкова здравословно, но вкусно хапване. Ето няколко идеи по темата, видени в gotvetesmen.com.
Капама от пресен лук
Необходими продукти:
- 2 връзки зелен лук
- 3-4 моркова
- 3-4 домата или 300 г консервирани домати
- 4 с.л. олио или зехтин
- 2 връзки магданоз
- сол
Начин на приготвяне:
Лукът се измива и нарязва на дребно. Морковите се обелват и се нарязват на кръгчета. В плитък гювеч се поставят лукът и морковите. Отгоре се заливат с настърганите на ренде домати. Налива се олиото и се посолява на вкус. Капамата от пресен лук се поставя в студена фурна и се включва на 180 градуса. Пече се 30-40 минути или докато изкипи течността от доматите. Капамата от пресен лук се поднася студена или топла, но поръсена с наситнен магданоз.
Коприва с орехи
Необходими продукти:
- 1 кг коприва
- 1 1/2 ч.ч. подсолена вода
- 1 с.л. олио
- 1 ч.л. брашно
- 1 ч.л. червен пипер
- млян черен пипер
- 1 клонче чубрица
- 1-2 скилидки чесън
- 1 с.л. лимонов сок
- 4 с.л. скълцани орехови ядки
Начин на приготвяне:
Копривата се почиства, окъсват се листата, измиват се, нарязват се на дребно и се слагат в загрятата вода. Вари се до омекване. Изважда се от отварата, изцежда се и се стрива с дървена лъжица. Олиото се загрява в тиган и в него се запържва брашното. Прибавя се червеният пипер. Копривата се слага в запръжката, разбърква се и се сипва толкова вода, колкото да се получи гъсто пюре. Клонката чубрица се стрива със солта и обелените скилидки чесън и се разбърква с лимоновия сок. Сместа се прибавя към копривеното пюре, разбърква се и се слага на огъня за десет минути. При поднасяне порциите се наръсват с ореховите ядки. Копривата с орехи се консумира топла.
Тиквички с кашкавал
Необходими продукти:
- 3-4 тиквички
- сол на вкус
- 3-4 пиперки
- 100 г кашкавал
- 2 яйца
- 200 мл прясно мляко
- 1 с.л. краве масло
- 1 ч.л. доматено пюре
- магданоз
- 1 кофичка кисело мляко
Начин на приготвяне:
Тиквичките се обелват, нарязват се на колелца и се сваряват в подсолена вода. Пиперките се изпичат, обелват се и се изчистват от семето. В намазана с масло тавичка се нареждат последователно редове от тиквички и пиперки, като се поръсват с настърган кашкавал. Завършва се с ред от тиквички. Яйцата се разбиват с прясното мляко. Прибавят се доматеното пюре, разтворено в малко студена вода, и ситно нарязаният магданоз. С получената смес се заливат тиквичките и пиперките. Отгоре се поставят парченца от маслото. Ястието се запича в силна фурна (220 градуса) до зачервяване. Тиквичките с кашкавал се поднасят с киселото мляко.
Баница с рукола и лапад
Необходими продукти:
- 3-4 стръка зелен лук
- 1 масло
- 1 връзка лапад
- 1 връзка рукола
- 150 г сирене
- 5 яйца
- 1 кисело мляко
- 1 пакет точени кори
Начин на приготвяне:
Попарвате руколата и лапада. След което се запържва зеленият лук с руколата и лапада. Всяка кора се намазва със сместа от киселото мляко, яйцата и маслото и се поръсва със сирене и лапада и руколата. Всяка кора се завива отделно като руло. Можете да си я оформите по желание. Отгоре се намазва с останалата смес от яйцата и киселото мляко. Получава се много мека и ароматна баница, тъй като руколата има по-специфичен вкус.