0

П ролетните зеленища разнообразяват менюто ни с множество идеи за здравословно и не чак толкова здравословно, но вкусно хапване. Ето няколко идеи по темата, видени в gotvetesmen.com.

Капама от пресен лук

Необходими продукти:

  • 2 връзки зелен лук
  • 3-4 моркова
  • 3-4 домата или 300 г консервирани домати
  • 4 с.л. олио или зехтин
  • 2 връзки магданоз
  • сол

Начин на приготвяне:

Лукът се измива и нарязва на дребно. Морковите се обелват и се нарязват на кръгчета. В плитък гювеч се поставят лукът и морковите. Отгоре се заливат с настърганите на ренде домати. Налива се олиото и се посолява на вкус. Капамата от пресен лук се поставя в студена фурна и се включва на 180 градуса. Пече се 30-40 минути или докато изкипи течността от доматите. Капамата от пресен лук се поднася студена или топла, но поръсена с наситнен магданоз.

Коприва с орехи

Необходими продукти:

  • 1 кг коприва
  • 1 1/2 ч.ч. подсолена вода
  • 1 с.л. олио
  • 1 ч.л. брашно
  • 1 ч.л. червен пипер
  • млян черен пипер
  • 1 клонче чубрица
  • 1-2 скилидки чесън
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 4 с.л. скълцани орехови ядки

Начин на приготвяне:

Копривата се почиства, окъсват се листата, измиват се, нарязват се на дребно и се слагат в загрятата вода. Вари се до омекване. Изважда се от отварата, изцежда се и се стрива с дървена лъжица. Олиото се загрява в тиган и в него се запържва брашното. Прибавя се червеният пипер. Копривата се слага в запръжката, разбърква се и се сипва толкова вода, колкото да се получи гъсто пюре. Клонката чубрица се стрива със солта и обелените скилидки чесън и се разбърква с лимоновия сок. Сместа се прибавя към копривеното пюре, разбърква се и се слага на огъня за десет минути. При поднасяне порциите се наръсват с ореховите ядки. Копривата с орехи се консумира топла.

Тиквички с кашкавал

Необходими продукти:

  • 3-4 тиквички
  • сол на вкус
  • 3-4 пиперки
  • 100 г кашкавал
  • 2 яйца
  • 200 мл прясно мляко
  • 1 с.л. краве масло
  • 1 ч.л. доматено пюре
  • магданоз
  • 1 кофичка кисело мляко

Начин на приготвяне:

Тиквичките се обелват, нарязват се на колелца и се сваряват в подсолена вода. Пиперките се изпичат, обелват се и се изчистват от семето. В намазана с масло тавичка се нареждат последователно редове от тиквички и пиперки, като се поръсват с настърган кашкавал. Завършва се с ред от тиквички. Яйцата се разбиват с прясното мляко. Прибавят се доматеното пюре, разтворено в малко студена вода, и ситно нарязаният магданоз. С получената смес се заливат тиквичките и пиперките. Отгоре се поставят парченца от маслото. Ястието се запича в силна фурна (220 градуса) до зачервяване. Тиквичките с кашкавал се поднасят с киселото мляко.

Баница с рукола и лапад

Необходими продукти:

  • 3-4 стръка зелен лук
  • 1 масло
  • 1 връзка лапад
  • 1 връзка рукола
  • 150 г сирене
  • 5 яйца
  • 1 кисело мляко
  • 1 пакет точени кори

Начин на приготвяне:

Попарвате руколата и лапада. След което се запържва зеленият лук с руколата и лапада. Всяка кора се намазва със сместа от киселото мляко, яйцата и маслото и се поръсва със сирене и лапада и руколата. Всяка кора се завива отделно като руло. Можете да си я оформите по желание. Отгоре се намазва с останалата смес от яйцата и киселото мляко. Получава се много мека и ароматна баница, тъй като руколата има по-специфичен вкус.