0

- Галя, „Да хванеш гората“ е едно от любимите предавания на зрителите на NOVA. Историите, които разказвате в него, вече могат да бъдат намерени и на книжния пазар в едноименната ви книга. Защо решихте да я напишете и кой ви подаде ръка в това начинание?

- „Да хванеш гората“ стартира като рубрика в предаването „Събуди се“ още преди 5 години. Оттогава съм посетила стотици села из цяла България и открих невероятни хора и много вдъхновяващи истории. Приятели и познати започнаха постоянно да ме разпитват за тях и къде могат да ги посетят. Така в един момент дойде идеята да събера 30 от тях в книга. Историите в нея са избрани най-вече от гледна точка на местата, които те са превърнали в свой дом и развиват туризъм на малко популярни дестинации.

- Каква повече информация дава книгата?

- Към всяка история има полезна информация – къде да се отседне, къде да се храниш, капацитет на мястото, съседни културни и исторически обекти, туристически маршрути и екопътеки и т.н.

- Някои от хората, за които разказвате, дали вече са я прочели? Какво ви казаха след това?

- Всички са много щастливи и доволни, защото тази книга директно ги поставя на картата на България и им дава възможност повече хора да научат за тях и за нещата, които развиват в региона.

- Казвате, че „Да хванеш гората“ е книга пътеводител. Кой е вашият пътеводител?

- Моят пътеводител е семейството ми. Още повече че предаването снимам заедно с мъжа ми Петко Гюлчев, който е оператор и имаме продуцентска фирма. Той е човекът, който най-много ми помага и насочва в това, което правя.

- Ще има ли втора част?

- Да, тъй като в първата част са включени истории, свързани основно с туризъм, втората част, мисля, да посветя на героите на предаването, които произвеждат – от млечни и животински продукти, до вино, козметика и най-различни уникални продукти.

- Имате ли своя любима история от книгата, в която сте събрала 30?

- Всичките са ми любими. Не мога да отделя една любима история, но мога да кажа, че всички те са невероятни открития. Ето например ресторант „Она“ в Стакевци, който нашумя много, е наше откритие, както и горската резиденция „Бедуин“. Много ми е на сърце историята на вила „Арборетум“ в Тетевен, създадена от един много успешен IT специалист от Бургас, който в един момент се разболява сериозно и решава да смени рязко посоката. Излиза от този бизнес и инвестира в една разпадаща се постройка в Тетевенския Балкан и създава едно невероятно място за почивка.

- Какви истории обичате да разказвате?

- Тези, които разказвам в „Да хванеш гората“ – смислени, вдъхновяващи, даващи друга гледна точка на ежедневието ни и надежда.

- Каква ще бъде следващата история, която искате да разкажете?

- Предстоят ми много интересни снимки. За Коледа ще разкажем историята на едно градско семейство от столицата, което се е преместило в къща от бали слама – един много интересен метод на строене, който набира все по-голяма популярност.

- В България има много места, които не познаваме. Как успявате да ги откривате и да ги представяте?

- Така е, аз също, преди да започна да снимам предаването, не съм познавала и една десета от България. Най-често героите, които снимам, ми дават идеи за подобни техни приятели или познати. Много от самите зрители започнаха да ми дават идеи във фейсбук страницата на предаването, което е чудесно.

- Казват, че „човек е човек, когато е на път“. Вие самата следвате ли тази максима?

- Абсолютно! Няма по-добре изкарано време за мен. Обожавам това, което правя, най-вече защото е свързано с пътуване и откриване на нови и неподозирани кътчета на България. А това, че мога да ги споделя със зрителите, ме прави още по-удовлетворена и щастлива.

- Кое е най-любимото ви място? Там, където се чувствате като у дома си.

- На семейната ни вила в планината. Това е мястото, на което аз „хващам гората“.

- А има ли мечтано място, на което искате да отидете?

- Толкова много пътувам, че нямам време да мечтая за определена дестинация. Щастлива съм, че имам тази възможност – да превърна хобито си в професия.

- В навечерието на най-светлите християнски празници – Рождество Христово сме. Как ще ги прекарате?

- На вилата, за която ви споменах. Това е наша семейна традиция и винаги на Коледа сме там заедно с най-близките ми хора.

- За какво мечтаете?

- Мечтая най-вече да сме здрави, да се обичаме и да бъдем по-добри.

- А какво пожелавате на читателите на „Телеграф“?

- Да са здрави, да обичат и да бъдат малко по-добрата версия на себе си през новата година.