0

М оже и да не вярвате, но има определени храни, заради които мозъкът се уморява и работи много по-зле, отколкото би могъл. Следователно единственият изход е да ги премахнете напълно от менюто си или да ги замените с по-здравословни алтернативи. Кои храни са вредни за нашия мозък и защо?

1. Растителни масла

Все още пържите в слънчогледово или рапично олио и сте сигурни, че е по-здравословно от маслото? За съжаление грешите, защото растителните масла също са в списъка на храните, които вредят на мозъка. Проучване от 2017 г. потвърждава пряката връзка между редовната консумация на масла с високо съдържание на омега-6 мастни киселини (слънчогледовото и рапичното масло са в списъка) и повишения риск от развитие на увреждане на паметта, болест на Алцхаймер. Вместо това използвайте зехтин, а за топли ястия е по-добре да използвате животински мазнини.

2. Риба тон

Какви други храни са вредни за мозъка? Риба тон и риба меч, тъй като те са шампиони сред рибите по съдържание на живак. Този елемент може да се натрупва в човешкото тяло, а повишените му дози са опасни за здравето на мозъка. Така изследователи от Университета на Южна Флорида (САЩ) установиха, че хората с високи нива на живак в кръвта имат 5% по-ниска когнитивна функция.

3. Пържено

Първо, при приготвянето й най-вероятно се използва слънчогледово или рапично масло. И второ, такива мазни храни водят до развитие на възпалителни процеси в мозъка. Искате да останете умни и активни? Елиминирайте храните, които са вредни за мозъка и печете на скара, печете или задушавайте храната, но не я пържете!

4. Сладки напитки

Дали сладкото е здравословна храна за мозъка? Не всичко е толкова просто. Редовната консумация на сладки газирани напитки, сокове и дори обикновен чай със захар може да осигури краткотрайно повишаване на енергията и подобряване на мозъчната дейност, но трябва да платите с повишен риск от възпалителни процеси. Но те от своя страна водят до намалена когнитивна функция и дори до деменция. Преди да е станало твърде късно, преминете на чай без захар!

5. Трансмазнини

Ако имаше състезание за определяне на най-лошите храни за мозъка, трансмазнините лесно щяха да го спечелят и да вземат голямата награда. Почти всяка система в нашето тяло е засегната, когато ядем храни с високо съдържание на трансмазнини, и мозъкът не е изключение. Рискът от болестта на Алцхаймер се увеличава, когато ядем нещо мазно и нездравословно – запомнете това.

6. Алкохол

Според изследователите няма абсолютно безопасна за здравето доза алкохол. Дори червеното вино се счита за продукт, вреден за кръвоносните съдове на мозъка. И, разбира се, категорично не трябва да пиете алкохол в големи дози: той е опасен за структурата на мозъка и може да наруши функционирането му, включително необратимо. Колкото повече пием, толкова по-зле работи мозъкът ни – уви.

7. Бързо хранене

Наситени мазнини, сол, бързи въглехидрати, захар - продуктите за бързо хранене съдържат всички компоненти, необходими за унищожаването на нашия мозък. И ако сте пристрастени към бързото хранене, имайте предвид: дори една порция такава храна, която е вредна за мозъка, може да блокира способността му да усвоява и обработва нова информация.