0

Е дна от най-ексцентричните актриси в Холивуд – Хелена Бонам Картър, май е решила да укроти независимия си нрав и да пробва предимствата на семейния живот.

Докато бившият й – режисьорът Тим Бъртън, баща на двете й деца, позира с любимата си Моника Белучи, Хелена дискретно размаха пред фотографите ръка. Но го направи така, че да се види годежния пръстен на нея. И от този момент не го сваля.

Избраникът на Хелена е по-млад от нея с 21 години, а връзката им продължава вече осем. С изкуствоведа Рай Даг Холмбо се запознават на сватба, на която тя първоначално не мислела да ходи, но в последния момент се навила. На въпрос дали голямата разлика във възрастта им не е пречка, тя обяснява: „Всеки остарява с различна скорост. Гаджето ми е невероятно зряло. Той е стара душа в младо тяло, какво повече мога да искам? Хората леко се страхуват от по-възрастните жени, но той не. Жените могат да бъдат много силни, когато са по-възрастни".

Като Белатрикс Лестранж в Хари Потър

 Като Белатрикс Лестранж в Хари Потър
gettyimages

Лордове

Малката Хелена се ражда на точното място в точното време. Предците на момичето са от благородно английско семейство на барони и лордове, които цял Лондон познава. Аристократичното семейство се гордее с благородния си произход.

Баща ѝ Реймънд Бонам Картър е банкер, представлява Банката на Англия в Международния валутен фонд във Вашингтон през 60-те години на 20. Майката й Елена (с моминско име Пропер де Калехон) е психотерапевтка с испански и предимно еврейски произход, дъщеря на дипломат и художничка баронеса Елен Фолд-Щпрингер от френското еврейско банкерско семейство Фолд. Прадядо й по бащина линия Хърбърт Хенри Аскуит е министър-председател на Обединеното кралство през първата половина на Първата световна война. Бонам Картър има двама по-големи братя: Едуард, вицепрезидент на групата за управление на фондове „Джупитър Фънд Мениджмънт“, и Томас, мениджър на агенция за корпоративно управление.

Бъдещата актриса учи в частната девическа гимназия „Саут Хампстед“ и в държавното Уестминстърско училище. Семейството е добре финансово, но психическото им здраве не е толкова гладко. Майката на Хелена 3 години се възстановява от тежък нервен срив, дължащ се на смъртта на баща й, което повлиява на избора й на професия. Елена става психотерапевт, за да помага и на други хора да се справят с депресията чрез личен пример. Бащата на Хелена пък остава инвалид след неуспешна операция. След смъртта му Хелена и нейните братя трябва да напуснат колежа, за да помагат на майка си.

Портфолио

От детството си Хелена е умно и креативно дете, което съзрява доста рано. Тя обича поезията, киното, литературата. През 1979 г. Хелена печели конкурс за поезия и използва парите от наградата, за да създаде свое собствено портфолио. След като попълва своя актьорски каталог със снимки, младата Картър започва да получава покани за снимки. Паричната награда се оказва добра инвестиция в бъдещата й кариера.
Появата на голяма детска мечта „да стана актриса“ е повлияна от гледането на филма „Любовницата на френския лейтенант“. Филмовата адаптация на романа на Джон Фаулс зарадва момичето, посявайки в малкото й детско сърце мечта за големи актьорски постижения.

На 5-годишна възраст момичето става статист в сапунена опера. Тя е щастлива, че е част от създаването на филмов шедьовър. На 13-годишна възраст Хелена е поканена да участва в училищното стереофонично представление на „Ромео и Жулиета“. Първият опит в аудиозаписа на театрален герой е нов и интересен за ученичката; в бъдеще тя ще се радва да озвучава интересни филмови проекти.
Преди да получи първата си значима роля, Хелена постоянно е канена да играе като статист и младата актриса никога не е отказвала. Накрая на Хелена е предложена главната роля във филма „Лейди Джейн“, с която Бонам се справя добре. Филмът „Стая с изглед“, в който Хелена е Луси Хоничърч, е номиниран за „Оскар“ 8 пъти.
От 1987 до 1999 г. актрисата участва в огромен брой филмови проекти, които й донасят популярност и признание по улиците. Сред тях са: сериалът "Маями Вайс", „На ръба на смъртта“, „Абсолютно невероятно“, "Дванайсета нощ", „Крилете на гълъба“, "Китайски портрети", "Хенри 8", "Боен клуб", "Маската", "Франсис".

Актрисата получава прозвището Кралицата на корсетите за определен тип и образ на арогантна дама, а за ролята си на Кейт Крой в „Крилете на гълъбицата” Хелена е номинирана за „Златен глобус” и „Оскар”.
Ролята й в "Боен клуб" донася на Картър дива популярност - след излизането на филма феновете започват да копират външния вид на Хелена и да се обличат като нейната героиня Марла Сингър.

Външната трансформация на актрисата не остава незабелязана. Хелена влиза в ролята на „ексцентрик“, за разлика от другите. Тя започва да се облича в тъмен готически стил, избирайки скандални тоалети, привличайки вниманието към лицето си. През май 2006 г. стартира собствената си модна линия The Pantaloonies с дизайнерката на бански костюми Саманта Сейдж, а първата им колекция е от камизоли, бонета и блумъри във викториански стил.

Темперамент

Бъдещият любовник на Хелена, режисьорът Тим Бъртън, си пада по странния й вид. След излизането на "Боен клуб" Бъртън поглежда на актрисата с други очи. Той започва да кани Хелена да се снима в почти всеки нов проект, тя е постоянно вдъхновение за него.

Световното признание на Хелена идва след излизането на филма „Планетата на маймуните". Филмовият проект чупи всички касови рекорди. Познаваме я като вещицата с искрящ поглед и непокорни къдри Белатрикс Лестранж в последните четири филма за Хари Потър (2007-2011). Любопитна подробност е, че темпераментът й може да е опасен за околните - докато снима „Хари Потър и Орденът на феникса“, случайно пробива тъпанчето на Матю Луис (в ролята на Невил Лонгботъм), когато забива пръчката си в ушния му канал.

Тя е също така г-ца Ловет във филмовата адаптация на бродуейския мюзикъл на Стивън Зондхайм „Суини Тод: Бръснарят демон от Флийт Стрийт“, режисиран от Тим Бъртън. За изпълнението си там е номинирана за наградата „Златен глобус“ за най-добра актриса. Сред многобройните роли на актрисата е и тази на Червената кралица в „Алиса в страната на чудесата“, където си партнира с Джони Деп, Ан Хатауей, Миа Вашиковска, Криспин Глоувър и колегата ѝ от „Хари Потър“ Алън Рикман. Кралска е и ролята й във филма „Речта на краля“, където тя е Елизабет Боуз-Лайън.

През 2009 г. Бонам Картър е определена за една от 10-те най-добри британски актриси за всички времена на сп. „Таймс“ заедно с колежките ѝ Джули Андрюс, Хелън Мирън, Маги Смит, Джуди Денч и Одри Хепбърн.

Ще стане ли Хелена Бонам Картър булка на 58?

 Ще стане ли Хелена Бонам Картър булка на 58?
gettyimages