0

Н адежда, любов, триумф на духа – това са основните послания на романа „Клара“ на канадския писател с австрийски произход Кърт Палка. Тази вдъхновяваща история излезе на книжния пазар с логото на издателство „Кръг“ в навечерието на женския празник – 8 март, но Клара е пример за силата на духа на слабия пол. Тя олицетворява жените, които печелят войни, докато мъжете им са на фронта. И това е нещо, което буди възхита, защото дава смелост на тези, които нямат вяра на себе си, че могат да бъдат също толкова самоотвержени, борбени и отдадени на това, което правят. То осмисля съществуването им и става пътеводител за онези, които се лутат или са неуверени в собствените си сили. А жената, дори когато не носи оръжие и каска, е тази, която може да спечели всяка война, независимо от обстоятелствата.

Романът на Кърт Планка проследява интелектуалното, професионалното и моралното развитие на Клара Херцог на фона на красивата Виена и реални събития от 30-те и 40-те години на XX в. Като блестяща студентка по психология героинята среща кавалерийския офицер Алберт. И това е нейната първа спечелена битка – въпреки неодобрението на семейството си тя се омъжва за избраника си. Но не това предопределя живота й. Истинските изпитания идват, когато върху десетки семейства като нейното пада сянката на Третия райх. Принудена да се сбогува с любимия си, който заминава на фронта, Клара остава в окупирана Виена, за да опази разбитото си семейство.

„Палка разказва историята на Клара с дълбока чувствителност. Той изгражда у читателите симпатия и възхищение към силата, смелостта, непоклатимата любов и състраданието, които младата жена демонстрира пред ужасни предизвикателства. Този завладяващ и незабравим роман ще ви накара да викате „браво“ за устойчивостта на човешкия дух“, гласи рецензията за книгата на „Пъблишърс Уикли”.

Кърт Палка пресъздава историята на храбрата Клара въз основа на документирани исторически факти, които къта години наред. „Имах цели чекмеджета, пълни със записки от разговори с хора, които живееха във Виена, Ню Йорк, Лондон и Тел Авив – обяснява авторът в своя бележка, публикувана в романа. – Най-възрастният, с когото разговарях, бе виждал император Франц Йозеф да се разхожда във виенски парк през 1904-та. Други бяха воювали през Първата световна война, бяха видели края на дуалистичната монархия; мнозина помнеха Голямата депресия и събитията след това: боевете по улиците на Виена през 30-те години на XX век – времето, което в крайна сметка доведе до националния социализъм.“

От най-голяма полза за Палка е семейната папка с документи от 1930 – 1950 г., повечето от които подпечатани с орли и свастики. „По същия начин, по който хората някога са засаждали дървета, за да могат правнуците им някой ден да се наслаждават на сянката им, така и тези документи са били събирани от различни членове на семейството ми две поколения наред, образувайки архив, за да може потомците да не забравят”, пише Палка и успешно претворява наследеното в незабравим роман за несломимата сила на женския дух.

Кърт Палка (р. 1941) е писател и журналист, роден и отраснал в Австрия. Професионалния си път започва в Африка, където снима научнопопулярни филми в Кения и Танзания. Мести се в Канада, където живее и днес, и работи в различни телевизии и печатни издания; заема и поста старши продуцент в Си Би Си. Палка е автор на осем романа, сред които е „Клара“ – финалист за наградата „Хамет“.

Автор: Кристи Красимирова