0

К осата не е само украса на скалпа, но и високочувствителен скенер, който може да ви предупреди за възникващи здравословни проблеми. Отнасяйте се към тях с грижа и внимание. И не пропускайте тези тревожни сигнали.

Слънчевата светлина е необходима за нашето здраве, помага ни да се чувстваме по-добре и ни зарежда с оптимизъм. Но ултравиолетовото лъчение може да бъде наистина опасно и затова е много важно да защитим не само кожата, но и косата от него. И ако тя внезапно стане тънка, чуплива и суха, е време да преминете към шампоан и балсам с фактор SPF и да си купите модерна шапка. Между другото, не забравяйте, че тялото ви се нуждае от UV защита не само през лятото, но и през есента и дори през зимата.

Диета

Косата ви е станала матова и тънка? Много е важно да обърнете голямо внимание на ежедневната си диета: чупливата коса и загубата на блясък са признак за липса на хранителни вещества, които могат да повлияят на здравето на сърцето и други важни органи. Добавете повече плодове и зеленчуци към ежедневната си диета и намалете преработените храни.

Зъболекар

Косата няма общо със зъбите? Проучване, публикувано наскоро в Journal of Clinical Investigation, опровергава това: липсата на кератин, който прави косата тънка и непокорна, е също толкова лошо нещо и за зъбите. Кератинът е важен градивен материал, необходим за здравето и здравината на косата и зъбите. И ако косата ви е станала по-слаба, вероятно зъбите ви също се нуждаят от опора. Затова си уговорете час при вашия зъболекар.

Депресия

Дългосрочният стрес и безпокойството могат да предизвикат депресия, а също така могат да изтънят косата ви и да я накарат да пада. Обикновено губим до 80 косъма на ден, но ако забележите, че загубата е станала по-интензивна, може да се наложи да посетите лекар и да изберете антистрес терапия.

Контрацептиви

Хормоналните контрацептиви могат да направят косата ви по-малко блестяща, тънка, суха и чуплива. Ако забележите нещо подобно, свържете се с вашия гинеколог и попитайте за други средства за вас.

Очи

Ако имате руса коса, определено трябва да предпазите очите си от ултравиолетова радиация: проучване, публикувано в Ophthalmology, показа, че хората със сини очи и руса коса произвеждат по-малко от защитния пигмент меланин. В резултат на това блондинките и блондинките са по-склонни към свързана с възрастта макулна дегенерация, която е основната причина за трайна загуба на зрението при хора над 50 години. Не забравяйте да защитите очите си от яркото слънце!

Щитовидна жлеза

Внезапното изтъняване на косата може да е признак на хипотиреоидизъм, състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони. В допълнение, отслабването и изтъняването на косата може да е признак на синдром на поликистозни яйчници. Непременно се консултирайте с ендокринолог!

Как да върнем блясъка с домашни средства

Смесете един жълтък с 2 лъжици зехтин и нанесете по краищата на косата. Прекарайте с пръсти и по останалата част от скалпа. След няколко минути изплакнете и измийте косата с шампоан. Правете това веднъж седмично.

Ампули с витамин А и Е, кератин и други растителни екстракти подхранват косъма в дълбочина.

Други подходящи мазнини за възстановяващи маски са с зехтин, ленено, сусамено, рициново масло, масло от орех, иланг-иланг, розмарин или жожоба. Ефектът на маската се подсилва, ако след нанасянето й се постави найлон върху главата и отгоре се покрие с хавлиена кърпа.

Против косопад - смесете в порцеланов или пластмасов съд малко хума и вода, докато получите гладка кашичка. Добавете 2 с. л. хининова вода и няколко капки етерично масло от розмарин. Нанесете на косата и покрийте с найлонов плик. След двайсетина минути изплакнете с вода. За повече блясък може да добавите в нея оцет или лимонов сок.

За мазна коса – подгответе каша от глина, ябълков оцет или прясно изтискан лимонов сок. Добавете няколко капки етерично масло от салвия. Нанесете на косата за 20 минути и изплакнете.

За суха коса – направете каша от глина и оцет, добавете жълтъка от едно яйце. Да престои двайсетина минути и да се изплакне с вода.

Два жълтъка и лъжица мес – това е друга маска за подхранване.

За изплакване на маските се препоръчва минерална вода. Подобен ефект има обикновена чешмяна вода, оставена във фризера да замръзне и после да се втечни – така съставът й се омекотява. Третият вариант за изплакване е с вода, загрята в електрическа кана и оставена да се изстуди.