0

В своя 96-годишен живот кралица Елизабет II е влизала във всякакви роли. В този забавен роман я виждаме като мис Марпъл. Книгата на С. Дж. Бенет „Нейно Величество кралицата разследва: Уиндзорският възел“ (издателство „Еднорог“) е написана с топлота, британско чувство за хумор и внимание към детайлите. Елизабет II демонстрира невероятна проницателност, разкривайки шокиращо убийство под покрива на любимия си замък.

Действието се развива през пролетта на 2016 г., когато кралицата се подготвя за тържествата по повод нейния 90-и рожден ден. Малко преди това тя посреща важни гости на пищна вечеря по идея на принц Чарлз. Сред колоритните личности е и талантливият руски пианист Максим Бродски. Той успява да очарова всички, включително и самата Елизабет, която дори танцува за кратко с него. Но на следващата сутрин Бродски е намерен мъртъв в стаята му.

Първата версия е, че се е самоубил. Но след като МИ5 се намесва, се появяват съмнения. Още повече че починалият е известен с критиките си към режима на Путин, а това вече е достатъчно основание да се предположи, че може би са му затворили завинаги устата с убийство. Обстановката става напрегната. Докато текат разпити на персонала, кралицата е убедена, че разследващите са поели в грешна посока.

Малцина са тези, които знаят за един специален талант на Елизабет – още от съвсем млада възраст тя разкрива различни престъпления. В момент, когато репутацията на короната е заложена на карта, тя дискретно започва собствено разследване. Помага й нейната съобразителна лична секретарка Роузи Ошоди, за която неподозираните умения на „Началството“ са огромна изненада. Още няколко души, очевидно свързани със същия случай, загиват при странни обстоятелства, и двете жени са твърдо решени да заловят убиеца.

Въпреки че романът е художествена измислица, Бенет прави задълбочени проучвания, за да представи в детайли всекидневието на кралица Елизабет II. Проследяваме нейните задължения, приготовленията й за посрещането на важни личности като президента Обама и съпругата му, начина, по който си почива в обкръжението на любимите си коне и коргита. А отношенията с нейния съпруг Филип са пресъздадени сърдечно и с блестящо чувство за хумор.

София Бенет е родена в Йоркшир, Англия, през 1966 г. Като типичното дете на родители военни тя израства, пътувайки из различни места по света. След като работи какво ли не, нейният първи, дълго подготвян и дълго отхвърлян роман е публикуван, когато е на 42 години. Тя пише няколко книги за тийнейджъри, които й носят престижни награди, освен това преподава и води подкаст за начинаещи писатели.

До момента романите на Бенет са преведени на 20 езика. Тя живее в Лондон, където често може да бъде видяна да обикаля из дворците, музеите, галериите и библиотеките. По отношение на своята криминална поредица, разнесла славата й по света, тя уточнява, че доколкото й е известно, кралицата не е разкривала тайно престъпления. Въпреки че, ако имаше този талант, вероятно щеше да го направи именно по начина, описан в „Уиндзорският възел“.