0

Р езултатите от изследвания върху специалните свойства на лютите чушлета са представени на научни сесии на Американската кардиологична асоциация, съобщава Independent.co.uk.

В предишни години учените вече са успели да идентифицират и проучат противовъзпалителните, противораковите, антиоксидантните и антидиабетните ефекти на капсаицина, вещество, което се намира в големи количества в лютите чушки и им придава остър вкус. Но ново проучване позволи на експертите да заявят уверено, че редовната консумация на люти чушки може да удължи човешкия живот.

За да оценят ефекта на огнения зеленчук върху продължителността на живота, учените са анализирали данни от 4729 научни статии от авторитетни бази данни в медицината и други здравни специалности - Ovid, Cochraine, Medline, Embase и Scopus. Те включват резултатите от четири големи проучвания, изследващи здравните ефекти от честата консумация на лют червен пипер върху участниците. Така екипът от учени успява да получи данни за здравословното състояние и диетата на повече от 570 000 жители на САЩ, Италия, Китай и Иран и да сравни промените, настъпили в групите, където участниците редовно консумират чили и там, където не присъства традиционно на трапезата.

Оказва се, че при участниците в първата група се наблюдава 26% намаление на риска от сърдечносъдови заболявания, а рискът от онкологични заболявания намалява с 23%. Статистиката показва още и 25% намаление на риска от преждевременна смърт по каквато и да е причина.

По този начин изследователи, ръководени от Бо Сюи, доктор на науките в областта на кардиологията от Кардиологичния център при Кливландската клиника, заключват, че преобладаването на пикантна храна в диетата може действително да намали риска от смърт, в това число и от сериозни заболявания.

В същото време експертите подчертават, че точните механизми на „работата“ на капсаицина (активното вещество на лютите чушки) все още не са установени, дори само защото описаните научни статии показват различни количества консумация на люти чушки от участниците. Необходими са допълнителни изследвания за потвърждаване на получените резултати.