0

С тарческите петна по кожата са доста често срещано явление, но техните проявления са различни. Нахалните лунички могат да бъдат вашият акцент, но неравномерните кафеникави петна по кожата на лицето в повечето случаи причиняват ненужни притеснения и комплекси. Как да превърнем слънцето в наш приятел?

Хиперпигментацията, която се проявява през лятото, представлява промяна в цвета на определени участъци от кожата. И се причинява от меланоцитни клетки, които произвеждат пигмент. Когато кожният пигмент меланин се натрупа в определена област на епидермиса, петната изглеждат по-тъмни от основния тон на кожата. Излагането на слънце провокира активирането на производството на меланин. Пигментацията от слънцето най-често се появява по кожата на лицето, шията, раменете и ръцете. Старческите петна са безболезнени, не изпъкват над повърхността на кожата, не променят структурата на кожата.

Фактори

Слънцето грее еднакво за всички, но твоята приятелка има пигментни петна, а ти не. Защо се случва?

Сериозни провокиращи фактори за развитието на кожна пигментация са:

- хормонален дисбаланс (бременност, менопауза);

- хормонални нарушения;

- лоша екология;

- нарушение на метаболитните процеси в организма;

- някои заболявания на стомашно-чревния тракт.

- остро и хронично възпаление на репродуктивната система, репродуктивните органи (например ендометриоза);

- наследствен фактор (една от разновидностите на хиперпигментация - луничките, може да бъде наследена);

- употреба на определени лекарства:

Причинители

- хормонални контрацептиви (до 30% от жените, страдащи от хиперпигментация на кожата, приемат различни хормонални лекарства;

- нестероидни противовъзпалителни и болкоуспокояващи (индометацин, диклофенак, ибупрофен, пироксикам, напроксен);

- антибиотици (азитромицин, тетрациклин, доксициклин, еритромицин, гентамицин),

Освен това пигментацията на кожата е тясно свързана с витаминния и ензимния баланс на тялото. Липсата на витамини А, С и РР увеличава производството на меланин, а липсата на витамини от група В го намалява.

Защита

Първо и най-важно, винаги използвайте слънцезащитен крем за лице с максимален защитен фактор. Вече се предлагат не само дневни кремове със SPF 50, но и фон дьо тени и дори пудри – както насипни, така и компактни.

В силен пек носете шапки с широка периферия, които засенчват лицето ви.

Не забравяйте: защитата на кожата ви от излагане на слънце е от съществено значение както през лятото, така и през зимата.

Сериозните козметични процедури и техники през лятото са противопоказни. Изчакайте до есента, когато слънцето не е толкова активно, колкото през лятото.

Междувременно можете да изберете продукти, които озаряват и изравняват тена на кожата, сред асортимента на аптечната козметика. Кои са компонентите, на които да обърнете внимание?

Например, продуктите с ретиноиди - производни на витамин А - те ускоряват процеса на регенерация на кожните клетки и помагат в борбата със следите от пост-акне и дори с упоритата пигментация, свързана с възрастта.

Продуктите с високо съдържание на витамин С също допринасят за обновяването на епидермиса, ускоряват синтеза на колаген и помагат за справяне с възрастовите петна.

Продукти, съдържащи арбутин. Този избелващ компонент с естествен произход се получава от екстракти от боровинки, мечо грозде, боровинки. Арбутинът блокира тирозиназата, основният ензим, участващ в синтеза на меланин.

Средствата с киселини (гликолова, млечна, ябълчна, коджикова, азелаинова) ускоряват обновяването на кожата и избелват добре пигментацията.

Автор: Цвета Дилова