0

А ко пътуването е вашата страст, то тази новина определено е за вас. Италиански учени са изследвали в продължение на 10 години влиянието на морето върху емоциите ни и са установили, че то води до повишаване на нивото на хормона на щастието.

Bright Side публикува обяснения от книгата на Уолъс Никълс „Син ум” за това защо морето ни прави по-щастливи:

1. Синият цвят предизвиква усещане за мир

Синият цвят понижава кръвното налягане и забавя сърдечния ритъм, като по този начин облекчава емоционалния стрес на човек. Вероятно затова е любимият цвят на населението на света, както показват годишните проучвания.

2. Дългият престой на брега облекчава подсъзнанието

Както се оказа, за успокояване на подсъзнанието е достатъчно просто да се вгледате в морския пейзаж. Възприемането на естествени образи кара определени части от нашия мозък да се активират, което води до балансиране на емоционалната стабилност и предизвиква щастливи спомени.

3. Водата освежава уморения мозък

Проучване от 1995 г., публикувано в списанието Environmental Psychology, анализира нивата на концентрация на две групи студенти: едната в стая с изглед към морето, другата в стая с изглед към града. Първата група не само даде много по-добри резултати, но и показа по-голяма концентрация по време на експеримента.

4. Контактът с водата носи удоволствие

Според отговорите на приложението за измерване на щастието Mappiness хората се чувстват по-спокойни, когато са на открито, и по-щастливи (5,2%), когато усетят водата да докосва тялото им.

5. Водата е част от естествената среда на човека

Ние сме свързани с водата от самото начало на живота си. Човешкото тяло се състои средно от 75% вода и поддържането на тялото хидратирано е основно правило за идеалното функциониране на нашите органи.