0

Е ксцентричната французойка от филма „Невероятната съдба на Амели Пулен“ е специална. И всичко, до което се докосва, съответно е специално.

Историята на нейния живот е симбиоза от реалност и приказност. Опитвайки се да преодолее болезнената срамежливост и детските страхове, Амели се научава да установява социални връзки и с напредването на филма помага на хората около нея да станат много по-щастливи. Те й се отплащат за добрината по най-прекрасния начин.

Амели имаше много сладки странности. Тя обичаше да пъха ръката си в торба с боб, да пуска „палачинки“ по водата на канала Сен Мартен и да разбива захарната коричка на крем брюле с лъжица.

За да получите тази чудесна коричка, трябва да се снабдите с газова горелка. Тя прави всичко лесно и бързо. Може да изпечете кората и на силно загрята скара. Но в този случай е много важно да не преекспонирате крема и да не го прегрявате.

Някои хора съветват да направите коричката с преса за картофи, нагрята на газ. Но това е доста екзотичен начин и определено няма да проработи, ако нямате достатъчно опит. Другото, което ще ви трябва, за да приготвите този вкусен крем, са специални керамични купички - рамекини. В тях може да печете и други неща, от жулиени до пандишпан. Но днес си подслаждаме живота с крема на Амели Пулен. Ето какви продукти ви трябват за 6 кремчета в купи с вместимост 200 мл:

- течна сметана 30% - 1 л

- суров яйчен жълтък - 8 бр.

- ванилова захар или екстракт - 50/20 г

- кристална захар - 100 г

- кафява захар за коричката - 240 г

Приготвяне:

Загрейте фурната на 150ºС. Изсипете 50 мл сметана в жълтъците и ги разбъркайте добре. След това добавете кристална захар и ванилова захар или екстракт към жълтъците. Смесете всичко до гладкост. Няма нужда да биете.

Сварете останалата сметана и започнете да я изсипвате в жълтъците на тънка струя. Разбъркайте със сметаната до пълно изглаждане. Смесете, без да разбивате.

Изсипете сместа в купичките. Поставете рамекините в дълбок съд за печене. Изсипете вряща вода във формата. Ramekins трябва да се потопи наполовина във вряща вода.

Поставете тавата с рамекин във фурната и изпечете крема за 50-60 минути на водна баня. Кремът трябва да се сгъсти и да се люлее като желе.

Извадете купичките с готовия крем от фурната и ги прехвърлете от тавата върху работен плот.

Внимателно поръсете равномерно всяка порция крем с кафява захар.

Тук идва най-големият майсторлък – използвайте газова горелка, за да карамелизирате бързо захарта. Насочете пламъка директно към кафявата захар. Действайте много внимателно и в съответствие с правилата за безопасност. Сервирайте с пресни горски плодове и листа от мента.