0

В кралската кухня протича истински ритуал. Готвачът Чан Бонг-хуан (Че Джин-хьок), който се е озовал в тялото на кралица Чорин през периода Чосон, стои прав пред котлоните, бърка нещо в тенджерата и размишлява. Сега ще разберем над какво се труди главният герой в южнокорейския сериал „Господин кралица“. Точно този въпрос му задава истинският готвач, който току-що е станал от сън. И получава цяла лекция:

- Напоследък съм в депресия и не мога да спя, затова готвя сложно ястие, което трябва да разбърквам стотици хиляди пъти, мислейки за тревогите си.

- Тази оризова каша има странен цвят.

- Това не е оризова каша, а поташоакарт (не сме много сигурни в изговарянето – б.а.).

- Какъв карт?

- Това значи супа от моркови.

- Почакайте, почакайте, кажете как се прави!

- Лук и моркови на кубчета. Варим ги един час във вода. След това ги мачкаме на каша, все едно мачкаш тревогите и илюзиите си. След това бъркаш на ниска температура, за да не загорят. Почти като медитация. Добавяш сол на вкус, слагаш краве мляко.

- Краве мляко? Това ли е всичко?

- Не е. Трябва да свариш и други зеленчуци, за да ги прецедиш и да направиш бульон. Добавяш малко от него, за да стане вкусът по-богат.

- Варили ли сте толкова неща само за една лъжица бульон?

- Казах ти, че така медитирам.

- Готвите с такава любов. Сигурен съм, че ако кралят се храни с това, ще оздравее за нула време.

- Не е за него.

Великата кралица гледа супата недоверчиво.

- Какво е това?

- Казва се брънч.

- Брънч?

- Да, в превод значи късна закуска. Жените закусват заедно и поддържат връзката си.

Последният здравословен аргумент звучи още по-убедително: „В нея има много витамини, които подобряват зрението“. Великата кралица опитва морковената супа и надига вежди от изненада – понравила й се е. Следва кралската присъда: „Вкусно е!“.