0

П ред нас е предисторията на известния филм "Мълчанието на агнетата": д-р Ханибал Лектър помага на ФБР да разследва серийни убийства, които самият той е извършил.

Вечер той тренира следователите с гурме ястия, приготвени от жертвите му. Всеки епизод носи името на рецептата, използвана в този епизод. В първия сезон агентът на ФБР Греъм ще се запознае с френската кухня, във втория – с японската, в третия – с италианската. По време на снимачния процес, който се провежда в Канада, създателите ангажираха един от най-известните готвачи в света Хосе Андрес Пуерта като кулинарен консултант.

Опитният кулинарен стилист Джанис Пуун отговаря за дизайна на всички ястия от поредицата: кулинарните шедьоври изглеждат безупречно, въпреки че са плашещи. Всяко ястие съдържа намек за жертвата - това е изпаднал рибен език и очи, скрити в тиквички...

Заместители

Работата на стилиста е сложна и старателна. Не е достатъчно просто да подреди масата със стил. По правило в снимачното студио е много горещо и обикновеното месо би се развалило моментално. Затова Джанис трябва да приложи специфични познания по химия и кулинария: храната трябва да е годна за консумация и да подлежи на дългосрочно съхранение.

„Едно от най-големите предимства на моята работа върху „Ханибал” е възможността да правя изследвания. Кухнята ми в студиото е пълна с открития всеки ден“, пише Джанис Пуун в своя блог.

В първия епизод, наречен "Аперитив", има сцена, в която Ханибал Лектър нарязва суров бял дроб на дъска за рязане и след това го готви. Белите дробове на животните не се допускат за храна поради високия риск от предаване на инфекции. Така че отначало Джанис има идеята да използва китайски десерт с желатин. Въпреки това, той ще се разтопи във вряща вода. След дълго творческо търсене й хрумва да тонира и да придаде желаната форма на мортадела - болонски колбас.

Връзка

Основната сюжетна линия на "Ханибал" е връзката между специалния агент на ФБР Уил Греъм, който е на прага на психическата норма, и съдебния психиатър д-р Ханибал Лектър. Сценаристът на сериала Брайън Фулър нарича връзката на Греъм и Лектър „любовна история“. Героите наистина си приличат. С една разлика – д-р Лектър вече е преминал границата и се опитва да накара друг да направи същото. За зрителите веднага ще стане очевидно, че Лектър е маниак. В сериала той не яде храна, приготвена от други хора и подозрително настоява да готви храна за приятелите си. Той готви само гурме ястия и украсява тези ястия по много странен начин. Той постоянно играе на думи по темата за канибализма на масата за вечеря и се смее на собствените си шеги... Ще създаде ли чудовище и от Уил Греъм?

Сериалът, подобно на култовия филм „Мълчанието на агнетата“, е базиран на поредица от романи на Томас Харис. Ролята на главния злодей е изпълнявана от неподражаемия Мадс Микелсен, носител на наградата за най-добър актьор на филмовия фестивал в Кан през 2012 г.