О у, баница с кайма. Мързеланата Йознур кога я спретна?“, любопитства мафиотката Муаля в сериала „Предателство“. По-мазна от турски бюрек,
Илкнур Гюлсой обира лаврите пред шефката: „Не, тя отиде на пазар. Аз я направих, за да не ви поднеса един гол чай.“
„Ние много обичаме яденето и пиенето. Ако ще готвиш за нас, не пести материал“, инструктира я Муаля. „Госпожо, вие само опитайте, другото оставете на мен“, продължава да се натяга пред господарката най-новата й слугиня и съквартирантка. Оставяме Илкнур да се подмазва, защото няма кой знае каква технология в приготвянето на въпросната баница. Ето как да я завъртите, ако си нямате слугиня.
Продукти:
Кръгли точени кори
300 г телешка кайма
1 глава лук, ситно нарязан
2 супени лъжици домашна лютеница
Чубрица, кимион, черен пипер, червен пипер (за предпочитане едро смлян – пул бибер), сол – на вкус
3 яйца
1 чаша кисело мляко
4 супени лъжици олио
Приготвяне:
Започваме с приготвянето на плънката. За целта загряваме олиото в тиган и запържваме до златисто ситно нарязания лук. Добавяме каймата, като я раздробяваме с вилица. Подправяме с всички изброени съставки и осоляваме. Оставяме тигана настрани. Докато плънката се охлади, разбиваме яйцата и ги смесваме с киселото мляко и олиото. Нанасяме от яйчената смес върху всяка кора. Сгъваме надве и поставяме и от плънката на линия по широката част. Завиваме на руло и оформяме една по една корите в кръгла тава във формата на охлюв. Може всяка кора да е отделно охлювче, като в този случай се редят едно до друго, докато се запълни цялата площ. Поливаме отгоре с останалата яйчена смес и печем на 180 градуса, докато баницата придобие златист цвят и хрупкава коричка.
