0

Ф илмът „Любов и лимони” е уникално явление. Първо, това е шведски филм, и второ, на кулинарна тема. Както казва един от героите във филма: „Швеция е гастрономически слабо развита страна“. До известна степен това е вярно. А фактът, че шведите са правили филми в жанра кинокулинария, говори за широката популярност на този жанр в страна, която не може да се похвали със значителни кулинарни постижения.

Сюжетът на филма е елементарен. Главната героиня Агнес (Rakel Wаrmlаnder) работи като сервитьорка в модерен ресторант, но истинското й призвание е готвенето. Умее да готви и обича, а таланта си на готвач е наследила от майка си. През целия си съвместен живот родителите на Агнес събират книга с рецепти, започната по време на медения им месец в Италия. Оттук и името на филма (в оригинал „Малки жълти лимони“) – препратка към популярната песен по стихове на Биргер Зьоберг „Копнеж по Италия“: Копнея за красива Италия, където на брега растат малки жълти лимони“…

Съдбата подготвя удар за Агнес – един ден тя губи работата си, а любимият й Тобиас отива при друга. Но, както казва известната поговорка – всяко зло за добро. Агнес отваря собствен ресторант с приятелите си. И въпреки че по пътя й ще има много препятствия и трудности, щастливият край няма да излъже очакванията на зрителя.

Романтичната комедия е заснета през 2013 г. от режисьорката Тереза ​​Фабик по книгата на известната шведска писателка, телевизионна водеща и актриса Кайса Ингемарсон (1965). Нейната биография е необичайна. Владее руски, полски, учи политически науки в Стокхолмския университет и Москва. От 1990 г. работи в шведската служба за сигурност (аналог на ФБР), по-късно в шведското контраразузнаване (руското управление), но по-късно изоставя кариерата си в тази посока. Новият етап от живота й започва с работа в шведското радио като водеща, сценарист, актриса и дори имитатор. Кайса участва в няколко популярни телевизионни проекта, работи като колумнист в списанието Women's World, но истинският успех я очаква в литературната област. Тя публикува 6 романа, а през 2005 г. романът "Малки жълти лимони", по който е заснет филмът, става най-продаваната книга на годината. В центъра на нейните романи са съдбите на съвременни жени с разпознаваеми проблеми, близки и разбираеми за всеки читател, независимо от страната му на пребиваване. А свързващата ги тема е постоянният избор, голям и малък, който нейните героини правят, променяйки собствения си живот.

Рибната изненада на Мод

Необходими продукти за 4 порции:

1 кг миди

200 г скариди (небелени)

200 г филе от сьомга

200 г филе от треска

2 бр. шалот

2 скилидки чесън

2 чаши бяло вино

клончета копър и магданоз

1 с. лъжица доматено пюре

1 с. лъжица масло

3 чаши сметана

сок и кора от половин лимон

сол, пипер

Приготвяне:

Измийте обилно мидите, обелете скаридите (запазете черупката). Нарежете рибата на порции със среден размер. Накълцайте лука и чесъна.

Кипнете виното заедно с лука, чесъна, стръковете магданоз и копър, добавете мидите и варете под капак 3 минути. Прецедете бульона, изхвърлете мидите, които не са се отворили.

Сварете в бульон за 5 минути черупките от скаридите. Прецедете бульона. Добавете 2 чаши вода, доматеното пюре, сметаната и оставете да ври 2 минути. Можете да добавите малко куркума за цвят.

Добавете маслото, рибата, лимоновия сок и кората и гответе още 2-3 минути. Сол и черен пипер на вкус.

Преди сервиране сложете отворени миди и скариди в чиния, залейте със супа рибата, поръсете отгоре със ситно нарязан копър и магданоз.