0

Н якои харесват забавния сценарий, други се умиляват на връзката на Ния Вардалос (Фотула Портокалос-Милър) и Джон Корбет (Иън Милър), а трети са влюбени в Лейни Казан (Мария Портокалос).

Първият филм от поредицата „Моята голяма луда гръцка“ несъмнено е по-добър от останалите. Но ако се абстрахираме от това, можем да обединим филмите под общ знаменател и това е вкусната и здравословна храна на екрана. Днес подбрахме за читателите на „Златно време/Телеграф“ няколко чудни баници. Опитайте ги задължително, няма да съжалявате!

Със спанак

Продукти:

Бутер тесто - 800 г

Спанак (едро нарязан), може и замразен – между 600 г и 1 кг

Зелен лук (зелените и белите части нарязани) - 100 гр.

Магданоз и копър - 5 г.

Бялата част на праза - 150 г

Сирене фета (намачкайте с ръце) - 300 г

Кисело мляко (българско или гръцки йогурт) - 100 г

Сол - въз основа на солеността на сиренето

Пипер – смлян

Олио (зехтин) или масло

Приготвяне:

Спанакът се измива (ако е замразен се размразява), отцежда се добре и се нарязва на ленти. Поставете в гевгир, намачкайте добре с ръце и изцедете сока. Добавете зелен лук и праз, нарязани на колелца, копър и магданоз на ситно. Намачкайте сиренето фета с ръце, разбийте яйцата с вилица, добавете киселото мляко, черен пипер и сол, смесете всичко и разбъркайте добре.

Поставете лист тесто с размери 30х38 върху тава за печене, върху него наредете плънката, като оставите 1 см от краищата, добавете олио или масълце (каквото предпочитате) покрийте с втори лист тесто и свържете добре краищата, като ги затиснете с вилица.

С помощта на нож разделете баницата на части, без да разрязвате тестото до долу, намажете отгоре и отстрани с мляко. 

Печете в предварително загрята фурна на 175 градуса за 40-45 минути до зачервяване.

С пушено филе

Продукти:

Бутер тесто - 400 г

Тиквички (обелени и нарязани) - 750 г

Пушено филе (нарязано) - 100 г

Зелен лук (нарязан на ситно) - 100 г

Пушени гърди (ситно нарязани) - 70 г

Чушки (червени, нарязани на кръгчета) - 300 г

Приготвяне:

Настържете тиквичките. Поставете в гевгир, намачкайте добре с ръце и изцедете сока. Добавете пушено свинско филе, фета, лук, копър, яйца. Разбъркайте добре и поставете във форма с високи стени, в която първо разстилате тестото.

Смесете нарязаните пушени гърди, добавете част от чушките, може да настържете по желание отгоре и 50 г моцарела.

Разстелете получената плънка в кръг и по ръба отстрани.

Покрийте с тестото и притиснете добре. Украсете с останалите чушки. Намажете страните на пая с олио (зехтин) и печете на слаба фурна (180 градуса) 45-50 минути до златисто кафяво.

Оставете във формата за десетина минути, след което нарежете на парчета и сервирайте.