Т урските сериали могат да се гледат и вкусно. Ако се чудите с какво да разнообразите менюто си, докато гледате течащото доста мудно действие в „Наследство”, нека да е с чиния пилаф. За това ни подсеща една сцена.
„Не си мисли, че идваме тук, защото е евтино. Тук готвят най-вкусния фасул в Истанбул” – така протича романтичната среща на комисарите Дойгу и Али в сериала „Наследство”. Тя командва парада и поръчва на келнера специалитетите – два пъти фасул и пилаф. Освен това туршия и лук. И от обичайния млечен крем. А ето и как да приготвите пилафа.
Продукти
Дългозърнест ориз - 1 ч.ч.
фиде (тънко) - 1 шепа
масло - 50 г
пилешки бульон - 3 ч.ч.
черен пипер - 1 щипка
сол - на вкус
Приготвяне
Измийте ориза няколко пъти, за да отмиете от него нишестето. В дълбок съд запържете маслото и добавете фидето, като го запържете, докато добие златист цвят. Прибавете ориза и разбъркайте.
Добавете 2 чаши пилешки бульон, посолете и овкусете с черния пипер.
В тава изсипете ориза и добавете още 1 чаша от бульона. Печете на предварително затоплена фурна на 200°C до готовност.
Когато пилафът стане готов, покрийте тавата с памучна кърпа. Да ви е вкусно!
* Следващата седмица – какво си поръчаха детективите за десерт
Кристи Красимирова