0

М оже би си спомняте онзи епизод, в който Моника моли Рейчъл да направи десерт за Деня на благодарността. За съжаление страниците на тетрадката с рецепти се залепиха и в крайна сметка Рейчъл направи пудинг по две рецепти - десерт със сметана и банани и гювеч от картофи с месо. Но всъщност Рейчъл се опитваше да направи Английски трайфъл - десерт, чиято история датира от 16 век. Класическата му рецепта, която се използва днес, е публикувана за първи път в готварската книга „Изкуството на готвенето“ от Хана Глас през 1747 г. Приготвянето на трайфъла не изисква много усилия, което обяснява и името му - от англ. "дреболия”. Десертът се приготвя в прозрачни съдове на слоеве, съчетаващи цветове, вкус и текстура.

Необходими продукти:

Бисквити (120 г захар, 90 г брашно, 3 яйца, 1 с. л. топла вода, 1 с. л. бакпулвер)

400 г пресни малини или ягоди

500-600 мл крем (500 мл сметана, 200 г захар, 4 жълтъка, 50 г брашно, 1 г ванилия)

500 г "твърд" мармалад или желе

300 мл сметана - подсладете и разбийте добре

75-80 мл шери (ликьор)

Приготовление:

Нарежете или начупете бисквитите на парчета от 1-2 см и ги разстелете на дъното на прозрачна форма. Поръсете с шери, за да се напоят. Разпределяме горските плодове, върху тях - крема, след това ситно натрошен мармалад (желе). Отново - пандишпан, горски плодове, крем, желе и т.н., корите могат да се повтарят колкото искате или докато се напълни формата. Поставяме трайфъла в хладилника за 2 часа, щедро украсяваме с бита сметана и горски плодове преди сервиране.