0

Ч овек от народа – Тодор Живков никога не си е падал по префърцунени манджи. Това споделя неговият готвач в продължение на 12 години Йордан Стоичков, по-известен като бай Данчо. Бившият Първи предпочитал да си похапва сладко баница, качамак и боб. Останел ли сам, най-често обедното му меню се състояло от купа речни раци и чиния таратор. На вечеря хапвал фруктиера с плодове и кисело мляко. “Нямаше капризи, нямаше разточителство”, коментира Стоичков. Друго характерно за Живков било, че обичал да кани персонала на кафе. Все разпитвал за най-актуалните вицове за него. Но само Ангел Балевски се осмелявал да му разказва такива.

Ако трябва да се открои само една, най-любимата рецепта на бившия държавник, то това ще е баницата, която бай Данчо му правел. И сега ще разберете точно как.

Съвременните домакини не познават вкуса на баницата, приготвена с ръчно точени кори. Но ако сте от по-старото поколение, знаете точно как да ги направите. Въпреки това можете да пробвате и с предпочитаната от вас марка готови кори. Трябват ви два пакета. Хубавата баница се прави с масло – вземете разфасовка от 500 г. Останалите продукти също са оразмерени по старите цени, но ако искате да опитате истинската баница, която е кусал с наслада Тодор Живков, не пестете продукти - 800 грама сирене, осем яйца, кофичка кисело мляко от 500 грама, 1-2 лъжички сода бикарбонат и щипка сол.

За баницата ви е необходима голяма купа (или леген). Налейте там три литра вода и я подсолете. Добавете и содата за хляб. Разбъркайте добре. Вземете всяка от корите за баницата и ги потопете последователно една след друга в тази течност.

Разбийте киселото мляко, яйцата и натрошеното преди това сирене. Намажете тавата с предварително разтопеното масло и разстелете вътре две отцедени от водата кори. Сложете обилно от плънката, отгоре застелете още две отцедени кори. Редувайте така, докато плънката и корите свършат. Намажете последната кора с маслото и оставете баницата да престои така за около половин час. След това я сложете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Печете 30 минути.

Автор: Цвета Дилова