„Огромен проблем!“ - Асие кокетно примигва, докато разговаря със съпруга си Мустафа. А той се умилява още когато чува гласа й.
„Помислих си нещо – продължава палавата героиня в „Ти разкажи, Черно море“, която неизменно спори със свекървата Сание, но са най-сладката двойка с него. - Чудех се какво харесва героят – спасител на деца?! И после се сетих за кадаиф. Искаш ли за вечеря?“
- Сериозно?! Бурма кадаиф ли? - пита Мустафа. - Наистина ли ще направиш, Асие?
- Да, разбира се. Много подсладен.
- Ах, Асие, ах!
- Какво, Мустафа, какво?
- Асие, само изчакай за момент да сритам лентяите и ще дойда. – Мустафа е забелязал братята си, които се радват на любовната сцена. - Върнах се...
- Добре, Мустафа. Ще се видим после... в спалнята.
Няколко сцени по-късно Асие брани кадаифа, който е приготвила с много любов за героя Мустафа.
- Ще ти ударя лъжицата в главата. Дръпнете се от кадаифа! - гълчи тя единия от братята, който се пресяга към тавата.
- Како, недей така, само исках да хапна – опитва се да я умилостиви той.
- Първо ще яде мъжът ми! Фатих, недоволстваш ли? - категорична е тя.
- Какво ако си хапнем преди батко?
- Изяжте цялата тава. Но няма да пиете вода! Скъпи, ела! - примамва съпруга си Асие.
- Идвам. – Мустафа грее от щастие.
- Я си хапни, че от тези хиени няма да остане. Да ти е сладко, мили мой!
- Ах, Асие, ах!
А докато Асие пъха в устата на Мустафа парче кадаиф, нека да видим как да повторим тази чудесна атмосфера и у дома с рецепта за класически бурма кадаиф. И както вече стана ясно – остава да поканим после героя съпруг на среща в спалнята, след като сме го подсладили и очаровали с десерта.
Необходими продукти
- кадаиф - 500 г, пресен
- захар - 900 грама
- вода - 900 мл
- орехи - 200 г, натрошени
- лимони - 1 с.л. изцеден сок
- масло - 125 грама
- кори за баница - 1 пакет от тънките
Приготвяне
Разстелете корите на масата. В долния край на всяка разпределете кадаифа равномерно и завийте стегнато на руло.
С остър нож нарежете на резени с дебелина около 3 см. Подредете ги в тава и печете в загрята на 180 градуса фурна до зачервяване. Оставете кадаифа да изстине.
Междувременно в тенджера смесете водата със захарта и варете около 30 минути. Охладете за десетина минути и добавете лимоновия сок.
Разтопете маслото на котлона и залейте с него вече изстудения кадаиф. След това залейте и с горещия сироп. Поръсете обилно с натрошени орехи или шамфъстък.
Покрийте готовия кадаиф с фолио и с кърпа и оставете да попие сиропа.
Кристи Красимирова