0

К аква питателна храна се полага на дете, което няколко дни е гладувало и трябва бързо да събере сили? Разбира се, че куймак.

Малкият Ийт Калели (Демир Биринджи) от сериала „Ти разкажи, Черно море“ е стачкувал. Разделен от майка си Нефес Калели (Ирем Хелваджъоглу), в продължение на няколко дни той е пил само мляко. Бащата насилник Ведат Саяр (Мехмет Али Нуроолу) е взел детето, за да принуди жертвата си Нефес, която осем години е държал заключена и я е пребивал системно, да се върне при него. Батко Тахир (Улаш Туна Астепе) обаче нахлува в дома на Ведат и отвежда майката и детето в семейната вила. Където първата му работа е да предложи на прегладнялото юначе една традиционна турска закуска, която днес ще опитаме с вас. В комбинация с пресен дъхав хляб, царевичната каша, която в Турция наричат куймак или мухлама, и която наподобява на нашенския качамак, ще осигури на Ийт, а и на вас, прилив на енергия и жизненост, а ситостта на ястието няма да ви позволи да си помислите за храна чак до вечеря. Богатият кремообразен вкус разнообразява закуската, позволявайки ви да създадете невъзможното от най-простите продукти. Най-просто казано брашното се запържва в маслото. След това се добавя вода и се вари, докато се сгъсти. Сиренето (сулугуни) се нарязва на кубчета и се добавя към ястието. Веднага след като се разтопи можете да сервирате куймак на масата. Може да се яде с лъжица или директно със залъци, които топите в ястието.

Време за готвене: 15 мин.

Необходими продукти:

- масло 2 с.л.

- царевичен грис 2 с.л.

- вода 250 мл

- сол

- сирене 200 г

Приготовление:

За да приготвите традиционен турски куймак, ще ви трябва специален малък тиган с две дръжки. Ако няма такъв, можете да използвате малка тенджера с дебело дъно или обикновен тиган, но дъното му също не трябва да е тънко. Чугунените съдове са много подходящи.

Загрейте тиган на силен огън и разтопете маслото в него. Във вече течното и загрято масло добавете царевичния грис. За да стане ястието по-хомогенно, е необходимо да се използва фино брашно. Ако нямаме, може да смелим царевични зърна в кафемелачка.

При непрекъснато бъркане задушете царевичния грис в маслото за две минути. На тънка струя и при непрекъснато бъркане добавете вода. Необходимо е да се разбърква много бързо, тогава готовото ястие ще бъде хомогенно и без неприятни бучки. Оставете да започне да клокочи, но внимавайте – прави мехури, които може да се пръснат и да ви изгорят.

Препоръчително е да изберете сирене чечил (косичка) или друг вид, който се разтяга добре при разтопяване. Към сместа за задушаване добавете сиренето, продължете да варите на слаб огън и бъркайте непрекъснато. Резултатът трябва да е напълно хомогенна маса, която ще се разтяга при отцеждане от лъжицата и разбъркване.

Веднага след като масата образува дълги нишки при изтичане от лъжица, спрете да разбърквате ястието и го оставете още няколко минути в спокойно състояние на слаб огън. Можете да прецените готовността на ястието веднага щом на повърхността му започнат да се появяват петна от масло. Обикновено целият процес на охлаждане отнема 5-7 минути.

Турският куймак се сервира горещ с много пресен хляб. Ястието не изисква прехвърляне в друг съд, най-доброто решение е да го оставите в тигана и да се топи директно там.