0

В селената на Толкин оживява и в кухнята. Този път тя е във вид на дъхави бисквитки, които току-що са излезли от фурната. И настава епична елфическа и хобитска битка – кой да ги излапа най-бързо.

Ето и рецептата, която отсега може да запишете сред любимите си. За нея са ви необходими следните продукти:

пшенично брашно - 1,5 супени лъжици

ръжено брашно - 1 супена лъжица

смлян джинджифил - 1 супена лъжица

мед - 1 супена лъжица

бакпулвер - 1 пакет

сол - 1 ч.л.

масло - 100 г

мляко - непълна чаша

гранулирана захар - 2 супени лъжици

Приготвяне:

Смесвате всички продукти и оформяте на тесто (стъпките може да проследите по снимките). От него разточете тесто на слой с дебелина около 1 см и изрежете квадратни бисквити. Направете разрези на всяка бисквита. Печете във фурната на 180 градуса до зачервяване. Печете 20 минути.

Друга рецепта от фентъзи света на Толкин, която също може да ви допадне, е за боровинков сладкиш (нещо като чийзкейк), който също ще накара всички в дома да се съберат край масата.

За основата начупете бисквитки (готови), добавете размекнатото масло и сладко (сок) от боровинки. Разбъркайте добре и притиснете в ринг форма (която предварително сте покрили със стреч фолио). Поставете в хладилника да се охлади. За първата плънка пригответе готов пудинг според указанията на опаковката и разтопете желатин в още горещия пудинг. Оставете да се охлади напълно, като разбърквате от време на време. Комбинирайте два вида сирена (например крема сирене, сметана, „Филаделфия“), добавете захар и разбъркайте добре. Когато пудингът се охлади, бавно разбъркайте сместа със сирената. Изсипете плънката върху бисквитите и приберете в хладилника. За втория пълнеж разбъркайте плънката от сирената в сока от боровинки (ще ви трябват около 300 мл сок/сладко). Когато първата плънка е във формата, залейте с боровинковия топинг. Приберете в хладилник за 4-5 часа. Когато всичко е стегнало, прокарайте леко нож по ръбовете на формата и сервирайте. А ако нямате търпение, може да подкарате сладкиша директно с лъжицата.