0

З латно мляко прави чудеса, а най-хубавото е, че не ви трябва магьосник, който да го забърка – може да го приготвите бързо и лесно у дома. Тази яркожълта напитка съдържа антиоксидантни и противовъзпалителни съединения, ще усетите ползата, ако пиете по една чаша всяка вечер преди лягане.

Предимства

Златното мляко е богато на антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане, борят се с болести и инфекции и насърчават цялостното здраве. Куркуминът, активният компонент на куркумата, се използва от векове в аюрведическата медицина заради силните си антиоксидантни свойства.

Може да помогне за намаляване на възпалението и болката в ставите

Куркумата, джинджифилът и канелата, основните съставки в златното мляко, имат силни противовъзпалителни свойства, които могат да намалят възпалението и болките в ставите. Смята се, че хроничното възпаление играе важна роля при хронични заболявания, включително рак, метаболитен синдром, болест на Алцхаймер и сърдечни заболявания. Поради тази причина продуктите, богати на противовъзпалителни съединения, могат да намалят риска от тези заболявания.

Памет

Някои съставки в златното мляко могат да помогнат за подобряване на паметта и да намалят въздействието на болестите на Алцхаймер и Паркинсон върху мозъчната функция. Куркуминът може да повиши нивата на мозъчния невротрофичен фактор (BDNF). BDNF е съединение, което помага на мозъка да образува нови връзки и насърчава растежа на мозъчните клетки.

Настроение

Куркуминът, активната съставка в куркумата, може да помогне за намаляване на симптомите на депресия. Депресията може също да бъде свързана с ниски нива на мозъчен невротрофичен фактор (BDNF). Тъй като куркуминът, активният компонент на куркумата, може да повиши нивата на BDNF, той може да намали симптомите на депресия.

Съставки

Куркума, джинджифил и канела са основните съставки в златното мляко. Всички те имат свойства, които могат да насърчат здравето на сърцето и да предпазят от сърдечни заболявания. Освен това куркуминът може да подобри функцията на лигавицата на кръвоносните съдове, известна като ендотелна функция.

Захар

Канелата и джинджифилът, двете основни съставки в златното мляко, могат да понижат нивата на кръвната захар и да увеличат инсулиновата чувствителност. Инсулинорезистентните клетки са по-малко способни да поемат захар от кръвта ви, така че намаляването на инсулиновата резистентност обикновено понижава нивата на кръвната ви захар. Канелата намалява количеството глюкоза, което се абсорбира в червата след хранене, което може допълнително да подобри контрола на кръвната захар.

Трябва да се отбележи, че повечето рецепти със златно мляко са подсладени с мед или кленов сироп. Ето защо ползите от понижаването на кръвната захар вероятно ще се видят само при консумация на неподсладени версии.

Съединения

Куркуминът има антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства, които могат да помогнат за предотвратяване и борба с инфекциите. Съединенията в пресния джинджифил могат да инхибират растежа на определени бактерии. Екстрактът от джинджифил може да се бори с човешкия респираторен синцитиален вирус (HRSV), често срещана причина за респираторни инфекции.

Храносмилане

Хроничното лошо храносмилане, известно още като диспепсия, се характеризира с болка и дискомфорт в горната част на стомаха. Запекът е потенциална причина за лошо храносмилане. Джинджифилът, една от съставките на златното мляко, може да помогне за облекчаване на това състояние, като ускори изпразването на стомаха при хора, страдащи от диспепсия. Куркумата може също така да подобри храносмилането на мазнините.

Най-хубавото при златното мляко е, че то се приготвя лесно в домашни условия. Смесете съставките в тенджера и ги загрейте, за да направите вкусна и здравословна напитка.

Рецептата

Продукти:

Куркума - 1 ч.л

Канела (на прах) – 1 ч.л.

Джинджифил (на прах) – 1/2 ч.л.

Черен пипер - малка щипка

Мляко - 2 чаши (можете да използвате растително или безлактозно мляко, според вкуса ви)

мед

Приготвяне:

Смесете всички сухи съставки. Загрейте млякото и го оставете на среден огън, като разбърквате. Когато започне да кипи, намалете температурата и добавете смесените сухи съставки. Варете на слаб огън още около 5 минути. Изсипете в чаша и добавете малко количество мед.