0

Н еособено сръчен килър застреля преди 16 г. 33-годишен мъж в Сандански, който тъкмо започвал да се разгръща като силен бос, свързан с канали за дрога, преминаващи през територията на региона. Това твърдят полицаи, които тогава имали оперативна информация, че Георги Вранчев – Вранчо, е успял дори да вземе  лидерското място в Пиринско, но не минала и година и бил ликвидиран. 

Разстрелът

Екзекуцията става около 1,30 ч. на 11 април 2008 г. пред дома на Вранчев в Сандански. В полицията и в Центъра за спешна медицинска помощ в града постъпва сигнал, че на ул. „Сирма войвода“ 9 лежи мъж в безпомощно състояние. Полицейският и  медицинският екип, които пристигат на мястото, установяват, че мъжът има огнестрелна рана в гърдите и е починал. По Вранчо е стреляно 4 пъти, като само един от изстрелите го улучва и това причинява смъртта му. 

Вранчо с приятелката му

 Вранчо с приятелката му
СТРУМА

Майката на Георги - Мария, която живее в родното му село Катунци, за последно вижда сина си два дни по-рано вечерта. Той  изглеждал добре и спокоен, не бил напрегнат, не е споделял да е заплашван или пък да има финансови проблеми. По думите на брата на убития – Иван, съсед на Георги, на име Бранко, който живее на долния етаж, чул няколко вика непосредствено преди разстрела. 

Заплахи

Според досието на Вранчо той е криминално проявен и регистриран в полицията още през 1993 г. Осъждан е два пъти по Указа за борба с дребното хулиганство. Следен от полицията за сводничество и наркотрафик.

Месец преди да бъде убит той е арестуван в районното в Сандански, след като напада патрул и директора на полицията в града Костадин Бакърджиев. Тогава за обидите и нападките срещу шефа на полицията съдът го оправдава, но го осъжда на 15 денонощия арест заради заплахите срещу полицаите от патрула. 

Разследване

Още на следващия ден след убийството от полицията съобщават,  че има заподозрян и задържан за 24 часа за разстрела, без да се съобщава неговото име. Иззети са следи, прегледани са записи на видеокамери, монтирани пред дома на жертвата. Фактът, че килърът е стрелял 4 пъти, а е улучил само веднъж, насочва полицаите да търсят непрофесионалист. 

ЧАКА АМНИСТИЯ: Зико още отрича, че е съсякъл Вероника!

Сблъсъци на Вранчо със съгражданина му Емил Чачев – Ембака, стават причина той и хората му да бъдат проверени от полицията. Ембака се оказва с желязно алиби. Част от разследващите смятат, че той има отношение към разстрела на Вранчо, но след няколко месеца разследване не са открити никакви доказателства за това. Няма доказателства за съпричастност и срещу Антон Петковски – Нашко. Остава само предположението на полицаите, че килърът е непрофесионален стрелец с други криминални прояви и не е от района. 

Версии

Разследващите смятат, че целта на разстрела на Вранчо е била преразпределение на територии и елиминирането му, тъй като година преди да бъде убит, започнал да работи успешно със сенчести босове в Гърция и Русия, свързани с наркоканали, преминаващи през региона. Поради тази причина Вранчев изпреварил местни фигури от подземния свят.  

Бивш затворник насочва полицията към Асен Китанов – Психото, който е подозиран за изпълнител на мокри поръчки и разчистване на наркопазара, но не е обвиняван за това. В разследването се включват и криминалисти от отдел „Убийства“ в Националната полиция, но престъплението не е разкрито.  

ЗНАКОВИТЕ УБИЙСТВА НА ПРЕХОДА: Мистериозната смърт на шофьора на Фатик!

Според неофициална информация, преди да бъде разстрелян, Вранчо разказвал, че мощен бос иска да завземе пазара на дрога в Сандански, но той застанал на пътя му. Целта на този бос била да завладее на всяка цена пазарите в цяла Югозападна България. Според криминалисти след убийството на Васил Горчев – Кьоравия, в Благоевград Вранчо набрал скорост и имал влияние в подземния свят в областния център, Сандански и Петрич.    

Братът

След разстрела на Вранчо неговият брат Иван отправя обвинения към полицията, че едва ли не е замесена в убийството.

Братът на Вранчо Иван

 Братът на Вранчо Иван
ДАРИК БЛАГОЕВГРАД

Две години по-късно Иван Вранчев е осъден условно за трафик на 70 грама хероин чрез куриерска фирма от Сандански до адрес на аптека във Варна. Криминалистите в Сандански обаче осуетяват изпращането на дрогата, действайки по оперативен сигнал. 

Майката: Цял живот се боря със смъртта

Цял живот се боря със смъртта. От стрес получих диабет, 95% съм инвалид. Това обявява през 2014 г. 70-годишната майка на Вранчо Мария Христова пред „Струма”. 6 г. след убийството на сина тя все още не може да повярва, че е мъртъв. 

Майката Мария Христова

 Майката Мария Христова
СТРУМА

Като малка Мария е оперирана, за да може да пребори детски паралич и да бъде подвижна. Преди да роди синовете си, тя има три мъртвородени деца. Когато малкият й син Георги е на три месеца, откриват рак на мъжа й. Болестта го мъчи 19 г. Така тя остава вдовица на 55 г.

2 години след убийството: Стартира процесът за Любо Полицая!

“През 2012 г. заболях с дебелото черво и получавах кръвоизливи. Дадоха ми различни лекарства. По телевизията чух, че канабисът помага. Така си посадих два корена. Съседи обаче извикаха полиция и сега има дело. Как не ги е срам да се занимават с мен, а не разкрият кой уби детето ми. Знам, че полицаи мразеха Георги. След като убиха сина ми, убиха и желанието ми за живот. Болно ми е на душата“, споделя Мария