0

У бийството на деца или пред деца отдавна е отхвърлено дори от най-силните кланове на италианската мафия.  Преди години беше порицано и от папата по отношение на страховитата Ндрангета, а сицилианската Коза Ностра подкрепи това.

Но през 2003 г. в България наемни убийци застрелват мъж пред едното от децата му и тъща му и екзекуцията потъва в кървавата хроника на мафиотски вендети. Не е ясно кой и защо поръча Николай Петров – Колята, по прякор Боксьора. Разследващите само предполагат, че е ликвидиран след поредицата от разстрели на хора в подземния свят, свързани с наркоканали и противоборство между силовите групировки СИК и ВИС.

На 5 ноември 2003 г. куршуми покосяват пред фитнес до румънското посолство сочения за наследник на боса в СИК Поли Пантев - Евгени Стефанов – Женята, говори се, че Колята някога му е бил бодигард. На 13 ноември наемни убийци застрелват Николай Зарев – Данкина пред блока му в столичния жк „Надежда“, а той е сочен за авер на Колята в автокражбите. Разчистването накрая стига и до Николай Петров на 18 декември. Поредната екзекуция на представител на подземния свят става в момент, когато правителството приема Актуализирана стратегия на МВР за борба с престъпността.  

Престъплението 

Привечер на 18 декември 33-годишният Николай Петров – Колята е в апартамента си в бл. 203 в столичния жк „Младост“. Там са тъщата и големият му син. Съпругата му и другото им дете са на гости. Малко след 19 ч. непознати мъже звънят на вратата, но никой не отваря. Те я разбиват и нахлуват в жилището с насочени оръжия и викове: „Лягай, полиция“, като принуждават тъщата на Петров да им се подчини. В суматохата жената вижда двама мъже, но е възможно да е имало още един. Колята се скрива в детската стая, но убийците влизат вътре и го застрелват от упор с един куршум в главата и шест в гърдите пред големия му син.   
Според съседи малко преди престъплението токът в блока спира за кратко, но не се знае дали това има връзка със случая. След като стрелците бягат, тъщата на Колята звъни на жена му, а тя на Бърза помощ. 

Суматоха 

Полицаи от Седмо районно и СДВР веднага пристигат на място. Отвън се струпват афектирани приятели и колеги на убития, които се смесват с охранителната полиция пред блока. В 1 часа с викове и псувни те разгонват пристигналите фоторепортери и оператори и срещат неочакван съюзник в лицето на шофьора на УАЗ-ката, която идва за изнасянето на трупа. Деликатните опити на полицаите да усмирят крещящите момчета в черни якета и анцузи и шофьора не постигат успех. 

Миналото

Според данни на НСБОП, цитирани от МВР тогава, Петров има богато криминално досие. През 1993 г. е регистриран за кражба на обществено имущество, през 1994 г. - за кражба на вещи от автомобил. През 1998 г. Николай Петров е получил условна присъда от 1 г. за кражба, а през 2000 г. е регистриран по чл. 129 от НК за нанасяне на средна телесна повреда. 
Службите сочат Колята като част от група автокрадци около Ганчо Въчков – Ганеца, който се самоуби при полицейско преследване в София през 1999 г. Основната дейност на Петров в групата била вземането на откупи срещу връщане на откраднатия автомобил. 

През септември 2002 г. Николай Петров-Колята заедно с Николай Зарев-Данкина и още четирима криминално проявени са задържани за грабеж и незаконно притежаване на оръжие. По случая е образувано дело в Националното следствие. Петров е уличен в извършване на деянието, но не е привлечен към наказателна отговорност и не е задържан като обвиняем. 
Името му нашумява през февруари 2003 г., когато е един от четирима арестувани при операция на МВР заради изнудване на треньорка по спортна стрелба от Велико Търново. Тя идва в София на състезание на стрелбището на МВР в кв. „Гео Милев“ и паркира колата си отпред. Автомобилът е откраднат под носа на полицията и после апашите звънят на собственичката да искат откуп. Треньорката се свързва със спортист, офицер от МВР, а той се обажда на главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов. По клетките на GSM-ите рекетьорите са заловени в заведение в Студентския град. До дело не се стига. 

Разследването

След серията от показни убийства МВР обявява, че има напрежение в престъпния свят и прогнозира нови разстрели. Както и при предишните екзекуции не е открит нито поръчителят, нито извършителите на убийството на Николай Петров. Някои от близките му предполагат кой може да стои зад неговото ликвидиране, но никога не споменават имена. 
През 2014 г. гробът на Колята в родното му село Карабунар, Пазарджишко, е осквернен от вандали, ковчегът е изваден от гробницата. Полицията работи по версиите, че може да са търсени някакви ценности или закъсняло отмъщение, но нищо не е доказано. Слуховете, че Николай Петров е имал улики срещу хора от престъпния свят, също не са доказани.