0

17 години след едно от най-знаковите убийства на прехода – това на боса на ВИС-2 Георги Илиев, вдовицата му Мая Илиева продължава да живее дискретно, заможно и умно.

Изключително малко хора говорят за нея, но се твърди, че не е съсипала голямото наследство на Главния – през годините се е отървала от доста неща у нас и е запазила инвестиции в чужбина.

Дискретност

Мая рядко се появява в публичното пространство. През последните години хубавата вдовица сякаш съвсем изчезна. На 30 юли т.г. Евгени Минчев обаче публикува в профила си във Фейсбук усмихната снимка с нея с надпис: „Незабравима вечер в компанията на Мая Илиева и Анна Градева в ресторанта под нас! Беше ми приятно да шумя сам на себе си под прозорците ми“. Вероятно светският лъв е почерпил за ремонта на новото си жилище.

В България Мая Илиева живее в затворен комплекс в Панчарево заедно с трите си деца Криста, Андреа и Георги. За имотите в Доминикана само се носят слухове.

Лукс

Едва ли някой ще потвърди или опровергае официално ширещите се от години слухове за имотното богатство на Жоро Илиев в Пунта Кана – как купил големи парцели в екзотичния курорт преди години и след това на тяхно място изникнали луксозни хотели, които носят огромни печалби на наследниците му и до днес. След смъртта на Главния Мая закупила голямо имение там, в което заедно с децата и нейни приятели почиват през ваканциите.

Преди време в публичното пространство се появи снимка, за която се твърди, че голямата дъщеря на Адриана Тюркмен – Александра, се е щракнала върху един от ретро автомобилите на Мая именно пред имението в Доминикана. Вдовицата на митичния Филип Найденов-Фатик, който бе застрелян на 19 август 2003 г. посред бял ден на светофар на кръстовището на столичните булеварди „България“ и „Гоце Делчев“ - Адриана Тюркмен, от години е близка приятелка с Мая Илиева.

Съдба

Лобното място на Жоро Илиев – легендарната дискотека „Гранд Мултиплейс“ в Слънчев бряг, където бе застрелян с един куршум на 25 август 2005 г., е свалена от продажба от частен съдебен изпълнител, провери „Телеграф“ в Регистъра на публичните продажби, поддържан от Камарата на частните съдебни изпълнители. От кантората на ЧСИ Ивелина Божилова потвърдиха, че не продават имота в момента. Досега бяха направени два опита – последният в началото на юли т.г., да се намери купувач на тухлената сграда с площ 3200 кв. м с обявена начална цена на продажбата 1 485 163 евро, а в български лева – 2 904 726.

Куршумът

Комплексът „Гранд Мултиплейс“ бе построен по испански модел – с тематични клубове и красив интериор. В него бяха събрани ресторант „Св. Георги“, дискотека „Екстрийм“, „Най клуб“, „Буда бар“ и „Домби бар“. Жоро Илиев бе застрелян в сърцето от снайперист в централното външно сепаре на любимия му „Буда бар“, където е отишъл след победата на неговия футболен отбор Локомотив Пловдив над Београд от първия предварителен кръг за Купата на УЕФА, който се игра в Бургас. Малко преди 23,30 ч. Главния се изправя и бавно крачи из бара, докато говори по телефона. Малко след това се свлича на земята. Снайперист, скрит зад близко дърво, го улучва с пушка 22-ри калибър въпреки многобройната охрана. Куршумът е попаднал почти до сърцето и е разкъсал основни кръвоносни съдове.

4 г. по-късно комплексът е продаден на бизнесмена Евелин Георгиев и продължава да работи под друго име до края на 2016 г. Задлъжнялост на собственика е довела до продажбата му от ЧСИ. В края на август 2021 г. за първия път комплексът е обявен на търг с начална цена 4,5 млн. лв., но до сделка не се стига. Втория път цената бе драстично намалена, тъй като е повторен търг. Постройката е в окаяно състояние.

Версиите

Убийството на боса на ВАИ холдинг остана неразкрито, макар че през 2013 г. полицията арестува банда пернишки килъри и бе обявено, че са замесени и в смъртта на Жоро Илиев. В началото разследващите работят по десетки версии за екзекуцията – от конфликт при разпределение на територии на нелегален бизнес, през война за терени по морето и дори за личен конфликт. Една от популярните версии е, че Жоро Илиев е убит от пернишкия наркобос Васил Арарски–Райко Кръвта. Месеци преди смъртта си той разжалва Райко, тъй като го подозира, че е убил неговия кумец Васил Горчев–Кьоравия. Благоевградският лихвар контролирал черно тото, но е застрелян през януари 2005 г., предполага се, че интересите му в хазарта и трафика на дрога се сблъскват с тези на Райко. Криминалисти установяват, че Кръвта и още двама от свитата му са били в Слънчев бряг в дните около убийството на Жоро Илиев и се налага версията, че Арарски е убил Главния, тъй като научил, че той е поръчал неговото ликвидиране. Това обаче не бе доказано. Два месеца след екзекуцията на Жоро Илиев неизвестен килър застреля Райко Кръвта пред хотел „Струма“ в Перник.

Георги Илиев доживя само 39 г. Той управлява ВИС-2 точно 10 г. след като наследи криминалната империя на брат си Васил, който бе убит от неизвестни килъри на 25 април 1995 г. на път за собствения си ресторант-щаб квартира на ВИС в София „Мираж“. На мястото на заведението днес се издига луксозна жилищна кооперация. Сестрата на братя Илиеви – Марияна, все още живее в Пловдив и има собствен бизнес. Вдовицата Мая наследява лъвския пай от богатството и не го пропилява. Говори се, че знакови висаджии също са получили дялове, но няма официално потвърждение.