Ш ести ноември се оказа критичен за бизнеса на актьора Марк Уолбърг. Чисто новичкият му ресторант Flecha Cantina, който се намира в центъра на Лас Вегас, пламна. Пожарът избухнал заради проблем в електрическата система по-малко от 24 часа преди официалното му откриване.
Познатият от „Буги нощи” и „Италианска афера” актьор е вложил милиони долари в тузарския ресторант, който предлага авторска мексиканска фюжън кухня. За да не се разбягат клиентите, самият Уолбърг вдигаше телефона на ресторанта и с шегички канеше клиентите да не отказват резервациите си.
МРЪСНИТЕ ТАЙНИ НА ХОЛИВУД: Арни позира за гейове, Слай танцува гол за $200!
Щетите от пожара бяха светкавично отстранени и тузарската кръчма отвори врати. Flecha Cantina не е първият ресторант на Марк. Той е патентовал марката Wahlburger, която е комбинация от името му плюс бургер и заедно с двама от братята си има над 90 заведения за сандвичи от САЩ през Европа и Канада до Австралия.
Вероятно най-успешният звезден кръчмар е носителят на „Оскар” Робърт де Ниро. Всичко започнало като майтап. Де Ниро обичал да хапва стекове близо до апартамента си в Ню Йорк. Ресторантът носи името на известния френски винарски регион Монтранше.
Де Ниро решил да купи любимата си кръчма. Той привлякъл като съдружници Кристофър Уокън, Шон Пен, Лу Даймънд Филипс и други. Стените на кръчмата са украсени с картини, нарисувани от самия Де Ниро. Той запазил традицията да се предлага качествено бургундско вино, но го комбинирал с типично американски стекове.
КРАСОТАТА НЕ ВИНАГИ ОЗНАЧАВА УСПЕХ: Чаровните грозници!
През 1994 г. обаче е големият му пробив. Де Ниро се запознава с японския шеф Нобу Мацухиса. Актьорът бил впечатлен от авторската кухня, която обединявала японски ястия с южноамерикански подправки. Кани японеца за съдружник и заедно с Нобу откриват ресторант Nobu, който бързо печели слава с безкомпромисно качество и уникални рецепти. Откриват втори ресторант, после трети, четвърти. Скоро част от ресторантите прерастват в хотели. В момента веригата Nobu включва над 50 гурме ресторанта, разположени в Ню Йорк, Лондон, Париж, Токио, Дубай и други. В портфейла на групата има и 13 луксозни хотела.
Кауза
На другия полюс е рокаджията Джон Бон Джоуви. Съвсем наскоро той отбеляза 10-ата годишнина от създаването на неговата верига JBJ Soul Kitchen. В интерес на истината веригата се състои от всичко на всичко два ресторанта в родния щат на музиканта. Двете заведения в Ню Джърси са специални.
В менютата няма цени на ястията, защото Бон Джоуви иска абсолютно всеки да може да седне и да се нахрани. В ресторантите работят само доброволци, които не вземат заплати. Затова пък бедни и бездомни хора са добре дошли да се нахранят безплатно.
Любимата си храна предлага на изгладнели гости Лейди Гага. Тя е собственик на Joanne Trattoria в Ню Йорк. Ресторантът е управляван от родителите на Гага и предлага любимите на певицата пици и спагети. Певицата има изрично изискване интериорът да не се модернизира, за да се запази семейната атмосфера.
ЕДИН ХОД, НО ПЕЧЕЛИВШ: Певци пълнят джобове с песни еднодневки!
Много фенове смятат, че ако Куентин Тарантино отвори ресторант, то той ще е копие на култовата сцена от филма „Криминале”, в която Джон Траволта и Ума Търман танцуват в ретро ресторант от 50-те години от миналия век. Истината е, че Тарантино откри свой ресторант и на стените му има плакати от филмите на режисьора, но приликите свършват дотук. Тарантино е собственик на Do Hwa, който предлага модерна корейска кухня, а гостите могат сами да изпекат месото за вечерята си на малко барбекю, което се намира непосредствено до масата.
Неволя
Певецът Джъстин Тимбърлейк станал ресторантьор по неволя. Той и съпругата му - актрисата Джесика Бийл, имали голям проблем, когато излизали на вечеря с двете си деца. Навсякъде хлапетата били посрещани от подозрителни и изнервени сервитьори. Вечерите се превръщали в безкрайни разправии за това какво и как са изцапали или счупили хлапетата.
Това дало идеята за ресторант Au Fudge, който се управлява от Джесика. В ресторанта за всички малки деца се грижат аниматори, когато родителите похапват. Заведението е обзаведено изцяло с анатомични мебели, които позволяват на преуморените майки да си почиват пълноценно. Но Джъстин Тимбърлейк не спира дотук. Той открива ресторант, предлагащ любимата му скара в родния Мемфис. Ресторантът се радва на много добра посещаемост и прерасна във верига от заведения.
ЗАГЪРБИЛИ СПОРТНИ КАРИЕРИ: Звезди на косъм от медалите!
Надали има момиче, което да не иска да полегне на меки възглавнички и да вечеря с Кен, но без Барби. Това вече е възможно. Изпълнителят на ролята на мъжката кукла Кен от блокбастъра „Барби” Райън Гослинг откри свой ресторант. Tagine предлага модерен прочит на традиционна мароканска кухня, а актьорът се е вживял в новата си роля и често прекарва дните си в ресторанта.
Малко позабравената латинодива Глория Естефан се връща към вкусовете на своето детство с нейното Bongo's Cuban Cafe. Заведението е непретенциозно, но прави огромен оборот, защото се намира в сърцето на Дисниленд.
Връзка с киното търси режисьорът Робърт Редфорд. Той направи известно забутаното градче Парк сити в Юта със своя фестивал на независимото кино Сандънс. Редфорд иска да привлича свободни артисти с нетрадиционна гледна точка. По тази причина в същия град открива заведението Zoom. Кръчмата е разположена в бивша жп гара и предлага традиционна американска кухня, която включва свинско и еленско печено. Заведението не приема резервации за края на януари, когато в града се провежда филмовият фестивал. Тогава масата е на този, който седне – без резервации и уговорки.
ДОКАТО СМЪРТТА ГИ РАЗДЕЛИ: Звезди крият до последно паралелни връзки!
Едно от най-шикозните заведения в Ню Йорк е кръчмата на Тузара. Няма грешка, актьорът Крис Нот, който изигра емблематичната роля на баровец в сериала „Сексът и градът”, стана собственик на Cutting Room. Кръчмата бе популярна още през 90-те години на миналия век. Тя предлага качествена храна и музика на живо.
В миналото Дейвид Боуи, Стинг и Шерил Кроу са пеели на гостите, докато вечерят. Cutting Room продължава традицията и до днес да кани известни музиканти да пеят на живо. Заведението не обявява предварително кой ще е гост изпълнител, за да засилят тръпката на гостите.